Tillslagsexpert Eija Feodoroff. Foto: Minna Timonen


1 år sedan

”Tillslag handlar mycket om små detaljer som kan göra skillnad”

Hon närmar sig 30 år som tillslagstränare. Möt Eija Feodoroff som nyligen besökte Östervåla IF under en heldag på Lundavallen.
– Tillslag omfattas av så mycket mer än vad många, jag kanske inte skulle säga förstår men åtminstone inte är särskilt medvetna om, berättar hon.

 

För en tid sedan besökte hon Östervåla IF under en heldag på Lundavallen.
Det här ska handla om Eija Feodoroff som kan titulera sig tillslagsexpert.
Hur länge har du jobbat med tillslagsutbildning?
– Så länge att jag nu tappat räkningen. Men jag börjar väl närma mig 30 år nu, berättar hon.

Dagen med division 3-klubben Östervåla IF blev lyckad enligt 54-åringen.
– Väldigt trevlig. En sympatisk och ödmjuk grupp med stort engagemang. Önskar dem all lycka i framtiden och hoppas så klart få möjlighet att träffa de igen eller se de spela någon match, säger Eija Feodoroff, som har ungefär 250 resdagar i sitt arbete under ett år.

Eija startade sin tränarbana i Karslunds IF, som numera heter KIF Örebro. Där ansvarade hon för deras damjuniorer och i laget fanns det en spelare som Eija ansåg skulle få chansen i A-laget.
– Jag tog upp frågan med seniortränaren som svarade ”hon har för dåligt tillslag, lös problemet så flyttar jag upp henne”. Jaha tänkte jag då, jag som var helt ny grön som tränare. Jag tog upp detta med spelaren och tillsammans började vi jobba med hennes tillslag, berättar hon.

Läs mer om Eija Feodoroffs företag här.

Här började Eijas intresse för just tillslag. Att hon sedan utvecklade det intresset beror förmodligen på att Eija alltid haft ett intresse för detaljer och tekniker i allmänhet.
– Tillslag handlar väldigt mycket om just små detaljer som kan göra stora skillnader.

Som spelare representerade hon olika föreningar i Örebro.
– Som högst spelade jag i division 1 med dåvarande Karslunds IF. Jag slutade sedan i tidig vuxenålder eftersom tränarrollen attraherade mig mer. Och den passade mig nog bättre.

Hur länge har du haft det som yrke?
– Det är cirka 15 år som jag nu arbetat och livnärt mig på endast tillslagsinriktningen.

Finns det mycket att lära och tänka på när det gäller tillslag?
– Otroligt mycket! Tillslag omfattas av så mycket mer än vad många, jag kanske inte skulle säga förstår men åtminstone inte är särskilt medvetna om. Varje gång du tar emot bollen, passar, slår ett inlägg eller skjuter är vi inne på tillslag. Tänk dig också att du gör detta i mängder av olika situationer, på olika delar av planen, i olika kroppsvinklar och med olika hastigheter. Självklart finns det då en hel del att prata om och arbeta med, inte minst när tekniken många gånger behöver justeras beroende på situation och förutsättningar.

Ibland hör Eija spelare som säger ”ja, men jag kan redan skjuta”. Men det är som att säga ”men jag kan ju redan springa så jag behöver ingen snabbhetsträning”.
– Självklart handlar även tillslagsträningen om att utvecklas ännu mer. Att skottet ska bli än mer precist, lite hårdare, att jag ska kunna utföra min passning eller mitt skott i en högre löphastighet utan att behöva lika mycket tid och yta. Ibland glömmer man också bort att prata om själva bollbanan. Likt bollar med toppspinn i racketsporter som tennis och pingis, kan man förklara och utveckla även ett skott i fotboll som plötsligt dyker ner under ribban, berättar hon och fortsätter:
– För mig blir det också rätt ointressant vilket skott och passning en spelare kan utföra om man samtidigt inte pratar om hur många försök spelaren behöver för att lyckas. Repetitionen är så otroligt viktig, inte bara för att uppnå en viss högstanivå utan även för att utveckla en trygghet och jämnhet som gör att jag lyckas ofta.

Vad gör spelarna ofta för ”fel”?
– Kraften, farten på bollen är sällan ett problem. Däremot upplever jag det som att många har svårt att kombinera kraft med precision. Visst lyckas man ibland men det räcker inte på en högre nivå där du inte får alltför många chanser. En tennisspelare kan inte lyckas med sin serve bara ibland om hen vill nå långt, eller för att hen ska tycka att serven är bra.

Hon berättar att det finns många spelare som kan vara lyckosamma i situationer där man har mycket tid och yta på sig. Den tiden och ytan blir dock mindre och mindre ju högre nivån blir.
– Utförandet, själva rörelsen, behöver då vara mindre omständlig, betydligt snabbare. Helt enkelt för att det är vad som krävs, annars har jag en motståndare på mig eller ett ben i vägen som blockerar mitt skott. Här behöver jag också kunna vara lyckosam även när jag springer fort. Att inte behöva stanna eller sakta ner för att till exempel slå ett inlägg. Den bästa fotbollen i världen går ju så otroligt fort.

Eija tycker också att det är intressant att prata om själva bollbanan.
– Sätter jag en högre hastighet på exempelvis en hörna behöver jag få bollen att dyka för att hörnan inte ska bli för lång. Att jämföra med en toppspinn i racketsporter som tennis och pingis. Här finns det också många fördelar att hämta i samband med avslut och skott utifrån. Men det resonemanget blir lite väl utdraget i text.

Finns det några enkla tips?
– Det enklaste och bästa tipset är att studera några av de bästa spelarna i världen som ofta är lyckosamma. Så tyvärr får jag vara lite tråkig här. Det är alldeles för svårt att ge tips i text, det riskerar bara att leda till missförstånd.

Utbildar du spelare på alla nivåer?
– Ja, och det är en stor del av charmen. Även om nivån på spelaren kan se helt olika ut från en dag till en annan så handlar det i grunden om exakt samma sak, nämligen om utveckling. Att hjälpa spelaren med att utveckla ett bättre tillslag.

Är du ”fotbollsnörd”, följer du fotbollen på elitnivå?
– Att svara nej på den frågan skulle kännas konstigt. Samtidigt finns det nog många som följer olika ligor och matcher mer än vad jag gör. Helt enkelt för att jag ofta själv står på planen. Främst följer jag nog enskilda spelare. Den individuella utvecklingen är en stor passion och drivkraft för mig, säger Eija Feodoroff.


Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.