Karneval


1 år sedan

Inget karnevalståg – för blott tredje gången på 100 år

Det snart hundraåriga karnevalståget kommer att ställas in i augusti. Folkhälsomyndigheten stoppar studentflak och karnevalståg och det gäller fram till årsskiftet. Övriga festligheter under karnevalshelgen är fortfarande möjliga att genomföra men då måste restriktionerna lättas.
– Det är en stor inkomst som försvinner om allt ställs in, säger Tommy Olsson, ordförande i Heby AIF.

 

Folkhälsomyndigheten begärde på torsdagen att Transportstyrelsen tillfälligt upphävde de bestämmelser som tidigare möjliggjort firande på studentflak, karnevalståg eller liknande.
Detta innebär att årets studentflak inte är tillåtna.
Eller som det uttrycks i föreskriften: färdas på lastbilsflak eller släpvagn som dras av lastbil, traktor eller motorredskap i samband med skolavslutning, karnevalståg eller motsvarande.

Förbudet gäller från och med den 15 maj till och med 31 december 2020.
Det här sätter käppar i hjulet för en av de största evenemangen i vårt område. Hebykarnevalen kommer att ställas in för tredje gången sedan starten 1921. Arrangör är Heby AIF och det är en viktig inkomstkälla för föreningen.

Den anrika Karnevalen fyller alltså 99 år och skulle ha genomförts för 97:e gången i augusti. Två gånger har den ställts in och det var under krigsåren 1942 och 1943.

Tommy Olsson ordförande i Heby AIF, ställer ni in hela arrangemanget?
– Vi har hört att studentflak och karnevalståg inte går att genomföra och att förbudet gäller till årsskiftet, säger han.

Ni har en kväll i Folkets park och ett arrangemang i Heby centrum som lockar mycket folk, är den delen i farozonen också?
– Det låter väl inte så lovande. Regeln om 50 personer på samma plats gäller ju fortfarande och vi vet ju inte hur länge det här pågår. Festligheterna i centrum på fredagskvällen arrangerar vi tillsammans med Heby Nästa.

Det blir väl en skaplig smäll i klubbens ekonomi om allt blir inställt?
– Ja, det är en stor inkomst som i så fall försvinner. Vi har sökt ekonomiskt stöd hos Svenska Fotbollförbundet som föreningar har möjlighet till. Haif har styrelsemöte i helgen så de här frågorna kommer säkert upp på mötet, säger Tommy Olsson.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning