Lina Lundqvist, IK Uppsala. Foto: Tobbe Vidbäck


1 år sedan

Lina spelar i allsvenskan – ”Kommer hålla på i många år”

Det är tolv år sedan hon spelade i moderklubben Tärnsjö IF och Lina Lundqvist är enda lokala spelare i landets högsta serie: Allsvenskan. Dessutom har nykomlingen IK Uppsala fått en lysande start.
– Det finns saker i vårt spel som behöver höjas någon nivå för att vi ska bli ännu mer svårslagna, säger 27-åriga målvakten.

 

Hon är den enda lokala representanten i den högsta fotbollsserien i Sverige.
Det här ska handla om 27-åriga Lina Lundqvist och för er som följer svensk elitfotboll har ni förmodligen koll på målvakten från Tärnsjö.

Moderklubb är Tärnsjö IF, som Lina lämnade 2009 som 16-åring.
– Jag hann spela seniorfotboll ett år i TIF innan jag bytte klubb, berättar Lina.
Säsongen 2008 var Lina 15 år och Tärnsjö IF spelade i division 4. Laget slutade på tredje plats från slutet, men släppte bara in tre mål i snitt per match.
Då hade Lina under flera år spelat flicklagsfotboll med framgång i Tifen.
– Jag tror det bara är två-tre som fortfarande spelar, berättar hon.
Bland annat var Lina med i Upplands länslag som 2009 vann Cup Kommunal.

Föräldrars betydelse för att nå långt i sin idrottskarriär är minst sagt viktig. Linas föräldrar, Tony och Marie, är inget undantag.
– Hela min familj har betytt mycket för mig under min karriär, de är mina största supportrar. Självklart har jag pappa att tacka att jag ens kunde börja spela fotboll. Han och två andra föräldrar bildade laget i Tärnsjö och han var tränare under alla dessa år jag spelade flickfotboll i TIF. Han var med från start och stöttade mig att nå mina drömmar och jag visste relativt tidigt att jag ville satsa på fotbollen.

Via IK Fyris, Danmarks IF, Sirius och QBIK hamnade Lina Lundqvist i Kvarnsvedens IK 2016-17. Det var också där Lina debuterade i allsvenskan och hon gjorde totalt tio matcher i högsta serien med Borlängeklubben.
– Jag åkte på en korsbandsskada 2017 som stoppade mig från att spela under en längre period, berättar hon.

Därefter bar det av till allsvenska nykomlingen IFK Kalmar och där blev det fyra matcher.
Nu är vi framme vid säsongen 2019 och Lina var tillbaka i Uppsala och spel i IK Uppsala, en sammanslagning av Danmarks IF och IK Sirius.
– Fjolårssäsongen var helt fantastiskt! Att vi lyckades avancera till damallsvenskan hade ingen räknat med, det är nog mitt största fotbollsminne.

Lina vaktade ”kassen” i 22 matcher när IK Uppsala vann elitettan.
– Personligen var det nog min bästa säsong hittills, jag fick mycket speltid och bidrog till att vi tog poäng, berättar hon.
I år är det allsvenskan som gäller och IK Uppsala har fått en lysande start, först seger mot Djurgården och senast oavgjort mot Växjö.

Hur har spelet sett ut de första matcherna?
– De är godkända. Vi är relativt nöjda med poängen vi har fått med oss men det finns saker i vårt spel som behöver höjas någon nivå för att vi ska bli ännu mer svårslagna. Men som sagt en bra start som nykomling i damallsvenskan.

Hittills har Lina suttit på bänken i de inledande matcherna, i målet har Emma Holmgren stått. En meriterad spelare som Uppsalaklubben värvat från Linköping inför årets säsong.
– I år skulle jag nog säga att jag har rollen som andremålvakt. Det är tuff konkurrens på alla positioner i laget och det kommer förhoppningsvis göra att hela laget utvecklas. Men jag tränar hårt för att vara helt redo när jag väl får chansen att spela.

Fem träningar i veckan plus match är vad som gäller och närmast, på lördag, väntar Piteå på hemmaplan, det vill säga Studenternas.
Vad kan du säga om Piteå?
– Piteå är ett väldigt fysiskt och tufft lag. Vi har mött dem tidigare i år i Svenska cupen och då blev det tyvärr förlust så vi är väldigt revanschsugna.

Vad är din styrka?
– Att jag är bra i närspelet och i luftrummet, min storlek är fördelaktig i dessa situationer.

Vad måste du förbättra?
– Det finns alltid saker att fila på! Men jag skulle vilja förbättra min fysik om jag måste säga något specifikt.

Vad gör du utöver fotbollen?
– Jag studerar till fysioterapeut på Uppsala Universitet. Fotbollen och studierna tar väldigt mycket tid så jag har inte jättemycket fritid men när jag är ledig umgås jag med familjen och vänner, kollar tv-serier eller spelar padel.

Nu är Lina Lundqvist mitt i karriären och några tankar på att sluta spela finns inte.
– Jag tror faktiskt att jag kommer hålla på i många år till! Fotboll är ju bland det bästa jag vet och så länge jag tycker det är kul att spela och känner att jag kan fortsätta att utvecklas kommer jag att vilja spela fotboll i många år till, säger hon.

Och sitt ”ursprung” glömmer hon inte och nu när Tärnsjö IF sedan i fjol har ett damlag i seriespel har Lina koll på dem.
– Absolut, jag brukar kolla på deras sociala medier. Jag tycker det är så roligt att de startade upp ett damlag igen, påpekar hon.

Fakta Lina Lundqvist.
Ålder: 27 år.
Bor: Uppsala.
Civilstånd: Singel.
Yrke: Studerar till fysioterapeut.
Äter helst: Korvstroganoff med ris.
Dricker helst: Vatten.
Ser på tv: Älskar tv-serien La casa del papel.
Läser: Deckare.
Fritidsintressen: Umgås med familj och vänner.
Favoritlag alla kategorier: Manchester United.
Klubbar i karriären.
1999-2008: Tärnsjö IF.
2009: IK Fyris.
2010-11: Danmarks IF.
2012-14: IK Sirius.
2015: QBIK.
2016-17: Kvarnsvedens IK.
2018: IFK Kalmar.
2019-: IK Uppsala.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning