Mats Larsson, lagledare i Harbo IF. Foto: Minna Timonen
Harbo IF vann 1987 femman. Mats Larsson längst ned till höger. Foto: HIF


1 år sedan

Sommarprofilen: “Bäst minns jag resan från sjuan till fyran”

Många kommer och går – andra återkommer och lägger ned hela sin själ i sin moderklubb. Här har ni en av dessa: Mats ”Matte” Larsson i Harbo IF.
Han är tisdagens ”Sommarprofil” hos Sala-Heby Fotboll.
– Jag håller på med det mesta. Är väl en blandning av matrialare, lagledare, vaktmästare och sportchef, säger han om sina roller i föreningen.

 

”Matte” kallas han – Harbo IF:s starke man.
Ja, jag kallar Mats ”Matte” Larsson stark, eldsjälar som han är ett måste i alla föreningar om de ska fungera. Och här handlar det inte om den fysiska styrkan, jag syftar förstås på att bidra.
Just nu är den 60-årige snickaren en av Harbo IF:s viktigaste personer.
Förmodligen den viktigaste!

Ni vet det där att betala tillbaka till sin förening, något som jag nämnde i samband med ”Sommarprofilen” Patrik Carlsson som är tränare i Morgongåva SK.
Det har ”Matte” gjort med råge.
Och likt ”Pärtan” i MSK har ”Matte” haft en karriär som spelare i sin moderklubb.
– Jag började i B-pojklaget. Sedan blev det A-pojklaget och därefter B-laget när jag var 14 år. På hösten innan jag fyllde 15 år fick jag debutera i A-laget, det fattades folk i en match, berättar ”Matte”.

Ni som kan Harbo IF:s historia vet att ”Matte” var med under delar av storhetstiden som startade 1987 och som avslutades 1994 i och med att herrlaget åkte ned i femman och året efter förpassades de till sexan.
”Matte” slutade förhållandevis tidigt, redan 1990 – då som 30-åring.
– Jag åkte därefter på en jorden runt-resa. Sedan föddes första grabben plus att jag byggde hus 1991. Spelade sedan lite i B-laget i två år.

Totalt har Harbo IF spelat 19 säsonger i division 4 (första 1937/38 – senaste 1994), ”Matte” var med i tre av dessa.
Vad minns du bäst av åren med A-laget?
– Resan från division 7 till division 4 på 80-talet. Plus när vi ledde med 1-0 mot Sirius i halvtid på Marmorvallen. Det blev dock förlust 1-4, berättar han.
Året var 1988 och storklubben från Uppsala, som numera spelar i allsvenskan, var ned och vände i division 4 och mötte både Harbo IF och Heby AIF.

Säsongen 1987 vann Harbo IF division 5 efter att under höstsäsongen imponerat stort. Bland annat vann HIF derbyt mot Östervåla IF på Skogsvallen med 7-0.
Det är också från det året som ”Matte” minns en episod lite extra.
– När vi vann femman slog lagledningen vad med oss spelare att om vi gick upp i fyran skulle fotbollssektionen och lagledningen gå till Uppsala, cirka fyra mil, efter säsongen. Det gjorde de! Vi spelare servade med stärkande dryck efter vägen och det avslutas med en middag i Uppsala på kvällen, berättar han.

Hur bra lag hade ni när ni spelade i division 4?
– Första året klarade vi oss från nedflyttning, men året efter hade vi etablerat oss som mittenlag. Vi hade många bra spelare såsom bröderna Johan, Anders och Peter Olsson, Björn Johansson, Ola Rylander, Kenneth Olsson, Patrik Franzén, plus flera spelare från grannklubbar, berättar ”Matte”.
För oss som var med på den tiden (det blev några besök på Marmorvallen under mina år på lokaltidningen) är det härliga fotbollsprofiler allihopa.
Vem är den bästa spelaren du spelat med?
– Johan Olsson, blir ”Mattes” svar.

För att ni ska förstå hur bra Harbo IF var på den tiden kan jag berätta att de 1989 och 1990 kom på sjunde plats i Upplandsfyran, som då var den fjärde divisionen.
Och 1991 slutade HIF till och med sexa, men då hade “Matte” Larsson slutat.
Flera derbyn spelades mot Heby AIF, som då var på uppgång, och 1988 och 1989 vann Harbo IF på Tegelvallen med 1-0. Det senare året var det Patrik Karlsson som avgjorde på straff inför 450 åskådare.

Vad hade du för roll i laget?
– Oftast spelade jag högerback. Var hyfsat löpstark och hade bra huvudspel trots att jag bara är 170 centimeter. På minussidan, tekniken kanske.

Likt många andra klev ”Matte” in som ledare/tränare efter han avslutat fotbollskarriären.
– 1997 tror jag det var. Började med fotbollsskolan för de som var födda 1991, berättar “Matte”.
Vilken tränare har satt störst avtryck hos dig?
– Janne Grattback. Plus Roffe Eriksson, vår lagledare. De såg till att alla trivdes.

Harbo IF bildades 1923 och närmar sig magiska 100 år. År med fram- och även motgångar. Flera säsonger där klubben haft flera pojk- och även flicklag i seriespel. Ja, ni som är pålästa vet att klubben tidigt hade ett damlag också.
Tillbaka till den tiden är svår att komma igen, konkurrensen av andra fritidssysselsättningar är tuff. Något som alla lokala fotbollsklubbar märkt av de senaste åren.
Hur mår Harbo IF i dag?
– Jag tycker det ser bra ut. Vi har en bred spelartrupp, ett A- och B-lag plus ett P15-lag, som är ett samarbete med Östervåla IF och Tärnsjö IF.
Kan klubben ta sig tillbaka till division 4?
– Blir nog tufft tror jag, men man vet aldrig.

Vad har du för roller i föreningen i dag?
– Jag håller på med det mesta. Är väl en blandning av ”materialare”, lagledare, vaktmästare och sportchef. Men jag är inte hjälptränare längre, det har yngsta sonen Adam tagit hand om, han är korsbandsskadad i år. Jag har Mikael Ahlström och Henrik Ahlström som hjälper mig också med jobbet kring laget.
Är du en fotbollsnörd eller gillar du andra sporter också?
– Mest fotboll förstås, men gillar nästan all sport, säger Mats ”Matte” Larsson.

Fakta Mats Larsson.
Ålder: Snart 61 år.
Bor: Villa i Harbo.
Familj: Sambo, två barn plus fem bonusbarn. Två barnbarn samt nio bonusbarnbarn.
Yrke: Snickare.
Äter helst: Äter gärna varierat.
Dricker helst: Vatten och öl.
Ser på tv: Sport, nyheter och dokumentärer.
Läser: Sala-Heby Fotboll.
Fritidsintressen: Pyssla med huset och trädgården samt fiska.
Favoritlag alla kategorier: Frölunda i hockey och Sirius i fotboll.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning