1 år sedan

Sommarprofilen: “Jag har alltid gillat bollsporter”

Hon har spelat mot allsvenska Bälinge IF och säger att Liselotte Sverkersson är den bästa hon spelat med. I dag är Tärnsjö IF:s lagledare Elisabeth Helmersson Sala-Heby Fotbolls “Sommarprofil”.
– Jag spelade först i flicklaget och sedan blev det damlaget något år, minns Elisabeth.

 

Måste erkänna att jag hajar till lite när jag av Elisabeth får svaret på frågan ”Vem är den bästa spelaren du spelat med?”.
Liselotte Sverkersson?!
Henne känner jag bra, men det är kanske inte direkt är fotboll jag förknippar med Liselotte, som precis som Elisabeth är från Tärnsjö.
– Jag spelade på topp med Liselott Sverkersson. Hon var snabb så det var härligt.
Svarade Elisabeth på frågan.

Det här måste jag ”gå till botten med” och tog kontakt med Liselotte och berättade att Elisabeth hade nämnt henne som bästa spelaren.
– Ha ha… men vem är det? Herregud, jag hade min karriär som 12-17-åring så det var ju fantastiskt om hon sa så, svarade Liselotte.

Så här är det med livet, åren går och minnet sviker.
När man sedan gifter sig, flyttar och får annat att fundera över är tiden som varit lurig att minnas.
Men sedan ”trillar slanten ned” för Liselotte Sverkersson.
– Jasså ”Lelle”! Kommer knappt ihåg att vi spelade ihop någon gång, möjligtvis i flicklaget. Jag minns att hon var snabb i friidrott och alltid trevlig och glad och tävlingsinriktad, berättar Liselotte.

Precis som för Liselotte var inte fotbollskarriären speciellt lång för Elisabeth Helmersson, som hette Johansson som ogift.
– Jag spelade först i flicklaget och sedan blev det damlaget något år, minns hon.
Faktum är att Elisabeth var runt 18 år när hon slutade med fotboll.
– Jag spelade inte så länge och anledningen var att jag skadade fotleden flera gånger.

Vad minns du bäst av åren med A-laget?
– Kommer ihåg att jag var med och spelade Upplandscupen på grusplan i Tärnsjö IF mot allsvenska Bälinge IF. Bälinge var väldigt bra då, det var lite kul. Kommer också ihåg att vi nästan alltid åkte gemensam buss till bortamatcher då, inte så många föräldrar med och körde till skillnad mot idag. Då är ju föräldrarna med överallt, berättar Elisabeth.

Det var i maj 1984 som Bälinge IF var i Tärnsjö för match i cupen.
Och TIF, och en 17-årig Elisabeth, fick sig en riktig omgång av Uppsalaklubben – matchen slutade 3-17 inför den fina publiksiffran: 300 åskådare.
Men spelat mot ett allsvenskt lag har Elisabeth, hur många kan räcka upp handen på det?
Hur bra lag hade ni?
– Vi var väl medelbra som jag kommer ihåg, men vi vann aldrig serien.

Center eller ytterforward var det som gällde för Elisabeth.
– Jag var rätt snabb och det var min styrka. Fick höra att jag kunde läsa spelet. Tyckte det var kul att en match var 90 minuter, när 45 minuter hade gått hade man hela 45 minuter kvar (ha ha).

Vilken tränare har satt störst avtryck hos dig?
– Kommer inte ihåg namnet på den tränaren jag hade då men som en rätt snäll spelare på plan som jag var så blev jag lite ställd och lite paff när en tränare sa ”Får du inte tag på bollen så försök få tag på spelaren”.

Fotboll handlar förstås inte bara om de som springer och jagar en boll. Det finns många uppgifter som ska göras. Vi kan väl säga att familjen Helmersson är en stor del av att det nu finns ett damlag i Tärnsjö IF igen.

Hur kommer det sig att du klev in som ledare i TIF?
– Det är väl som det är för de flesta barnens fel (ha ha) att man engagerat sig. Vad gäller damlaget sa jag till min dotter som försökte starta upp ett damlag igen i Tärnsjö förra året ”Vill du starta ett damlag så står jag bakom och stöttar dig om du vill” och på den vägen är det. Blev lagledare och har lärt mig massor som man ska tänka på runt laget gällande träning och matcher, berättar Elisabeth som även är engagerad i TIF:s skidsektion.

Har du sysslat med andra sporter?
Här visar det sig att Elisabeth sysslat med mycket, precis som de som förstår sig på idrott förespråkar.
– Jag har alltid gillat bollsporter, har spelat innebandy och fotboll. Åkte och åker även även längdskidor. Sysslade med friidrott där jag även tävlade några gånger. Numera cyklar jag mountainbike och från och med i sommar åker jag även rullskidor. Det fick jag i födelsedagspresent från min familj i år, berättar hon och fortsätter:
– Jag har åkt en Halvvasan på skidor oCh förra året på cykel.

Är du en fotbollsnörd eller gillar du andra sporter också?
– Nej ingen fotbollsnörd, jag gillar även andra sporter, säger Elisabeth.

Fakta Elisabeth Helmersson.
Ålder: 54 år.
Bor: Tärnsjö.
Familj: Gift med Håkan och döttrarna Frida och Emma.
Yrke: Jobbar med verksamhetsutveckling på Länsförsäkringar Uppsala.
Äter helst: Någon god pastarätt till mat och hembakade kakor till fika.
Dricker helst: Vatten och förmiddagskaffe (med hembakt kaka).
Ser på tv: Allt möjligt, serier, filmer och olika matcher men även favoriten Postkodmiljonären och Allsång på Skansen
Läser: På semestern.
Fritidsintressen: Umgås med familj och vänner. Hittills engagerat mig i barnens intressen och just nu lagledare i TIF:s damlag. Motionera och träna samt åka skidor. Har sjungit i kör när jag var yngre.
Favoritlag alla kategorier: Tycker om flera lag… Just nu hejar jag på Sirius i fotboll och Leksand i hockey men favoritlaget är givetvis Tärnsjö IF:s damlag. Vi är ett kämpargäng som trots många förluster och inte alltid har turen på vår sida håller ihop och är ett glatt gäng.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning