Matilda Hammarqvist, Västerfärnebo AIK. Foto: privat


1 månad sedan

Matilda vann skytteligan – ”Bollarna trillade in”

Här har ni skyttedrottningen i sjumannaserien.
Det här ska handla om Västerfärnebo AIK:s Matilda Hammarqvist.
– Såklart är jag nöjd, det är alltid kul att göra mål, säger 21-åringen.

 

Sjumannaserien är avslutad, en serie i förbundets regi där nio lag möttes vid totalt nio poolspel.
Västerfärnebo AIK spelade tre poolspel i sin comeback och det innebar totalt sex matcher.
Två lokala spelare snittade minst ett mål per match, en av dessa kom från Vaik och vann också den lokala skytteligan.
Det här ska handla om 21-åriga Matilda Hammarqvist som fixade nio mål.

Grattis till skytteligasegern! Är du förvånad?
– Oj, tack så jättemycket! Ja, verkligen, jag har inte vunnit någon skytteliga tidigare. Hade inte trott att jag skulle göra det nu heller. Men bollarna trillade in den här gången, berättar Matilda.

Nio mål innebar att Matilda var ett mål bättre än Grällsta IF:s Amanda Johansson.
Är du nöjd med dina nio mål?
– Såklart är jag nöjd, det är alltid kul att göra mål! Jag har många bra spelare runt om mig som gör det möjligt.

Sjumannaserien startade inför årets säsong tack vare en idé från Kungsör BK. Meningen var att det skulle spelas sex poolspel (totalt tolv matcher per lag), men coronapandemin ställde till det under vårsäsongen.
Till slut blev det spel och totalt 27 matcher.
– Det var roligt att få spela match igen, det är tre år sedan jag gjorde det. Men det var lite annorlunda också, mindre plan, mindre mål och annan form av speltid (3×15 minuter). Tycker det är kul att det engageras och att man försöker hitta lösningar för att få ihop damlag till seriespel. Damfotboll behövs och det behöver prioriteras och synas mer. Så även med flicklagen, säger Matilda.

Moderklubb är Västerfärnebo AIK, där började Matilda spela som liten och hon fortsatte till flicklaget lades ner 2013.
Sedan blev det spel i Avesta AIK två säsonger 2014-15 i deras U17-lag, men även med damlaget.
– En väldigt tuff men lärorik fotbollstid. Jag fick även möjligheten att gå fotbollsgymnasiet som jag sökte till i Avesta men som jag tyvärr valde bort då, berättar hon.

Säsongen 2016 spelade Matilda med Sala FF.
– Ett av mina roligaste fotbollsår. Ett riktigt roligt lag, bra tränare och många vunna matcher. Efter det hade jag lite uppehåll. Nu spelar jag i Västerfärnebo AIK mest för skojs skull och för att få röra på mig.

Har du alltid gjort mycket mål?
– Nej, det skulle jag inte säga. Men säsongen i Sala FF spelade jag forward vilket jag inte gjort tidigare. Då trillade en del bollar in då. Många fina framspel som för mig bara var att peta in, berättar hon och fortsätter,
– Nu i sjumannaserien blev det betydligt fler målchanser jämfört med elvamanna, därav fler mål. Tror nästan jag aldrig gjort mål i ”Vaiken” förrän nu, inget som jag kommer ihåg i alla fall. I flicklaget var jag oftast målvakt.
Blir du kvar i Vaik nästa år?
– Vi får se om vi får ihop något lag och om sjumannaserien fortsätter. Vi kämpar på och försöker få så många spelare som möjligt. Jag har inga planer på att byta just nu. Blir det inget lag i ”Vaiken” får vi se hur det blir till nästa säsong.

Just nu bor Matilda i Västerås och Västerfärnebo men ska snart flytta till Sala. Hon arbetar som personlig assistent till sin barndomsvän.
– Hon är även en av mina bästa vänner idag och jag har världens bästa jobb!
Vad gör du på fritiden?
– Just nu är fotboll det jag hinner med. Tidigare har hästar varit ett stort intresse sedan jag var liten. Men efter gymnasiet slutade jag med det helt. Hästar kräver en hel del tid och intresset har avtagit.

Matilda berättar att idrott och aktiviteter alltid har varit ett intresse.
– Både att titta på och att vara aktiv själv. Jag tränade en hel del crossfit tidigare. Nu är vi ett gäng som brukar hitta på lite aktiviteter såsom innebandy, padel och fotboll såklart!Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning