Frida Westerlund. Foto: Carl-Henrik Rapp


2 år sedan

”I framtiden vill jag komma ut på de större arenorna”

Hon gillar grillat och potatisgratäng och är serienörd.
Och hon har spelat fotboll i Västerfärnebo AIK och Sala FF.
Men det här ska handla om Frida Westerlund brinnande intresse för domarskapet.
– Min målsättning är på lång sikt kunna ta mig så långt som möjligt, säger hon.

 

Nu har hon debuterat i division 4 – 21-åriga Frida Westerlund.
Men det här ska handla om fotbollsdomaren Frida.
En roll som är viktigare än alla andra i sporten fotboll. Utan domare blir det som bekant inga matcher.

Sala-Heby Fotboll har vid flera tillfällen tidigare skrivit om lokala domare. Nu är det Frida det ska handla om, en domare som vill uppåt.
När började du döma?
– Jag tror det var 2013 som föreningsdomare i Västerfärnebo. För två år sedan gick jag steg 1, alltså utbildningen för distriktsdomare, berättar hon.
Vad var anledningen?
– Först fick vi frågan till flicklaget om det var några som var intresserade av att gå och då gick vi några spelare. Sedan fick vi några matcher men jag blev snabbt själv och fortsatte.

Frida tyckte det var bra extrapengar och från sidan fick hon dessutom ibland höra att hon var duktig.
– Då hade jag bara en ungdomsdomare-t-shirt och började sedan fundera där vid 2017 vad man behövde göra för att få köpa och bära riktiga domarkläder och döma andra matcher från andra föreningar, högre matcher och så vidare.
Frida frågade den domaransvarige i Västerfärnebo AIK och fick svaret att man behövde gå distriktsutbildning i stället för bara föreningsutbildning.
– Då började jag själv läsa lite om olika stegutbildningar och bestämde mig för att gå steg 1 våren 2018. Jag kom då i kontakt med Angelo för första gången, min coach idag.

Hur många utbildningar har du gått?
– Jag har som sagt gått steg 1 och fortbildningar går man varje år. Sedan har jag även gått futsalutbildningen, två år, nu via distriktet. Vi får se, kanske kommer steg 2 inom en snar framtid. Jag kommer för övrigt gå fortbildning i futsal nu i höst.

Det är 15 år sedan Frida började spela fotboll och moderklubb är Västerfärnebo AIK. Flicklaget lades ned 2013 och efter det spelade hon i klubbens P99-lag innan hon 2015 gick till Sala FF.
– I år tog jag klivet tillbaka till Västerfärnebo AIK och har varit med i sjumannaserien. Riktigt kul! Bra att den serien finns för sådana som mig som kanske inte har tid eller för dem som bara tycker det är kul och vill lira lite boll för skojs skull, säger hon.

När började du satsa på dömandet?
– Oj, det är svårt att säga en exakt tidpunkt. När jag gick steg 1 var jag lite osäker vad det innebar på riktigt. Men bara kort därefter så kände jag även att det fanns stora utvecklingsmöjligheter och att jag kan bli duktig, att jag har potential. Så nu satsar jag. Går in till varje match och tänker att jag ska göra mitt bästa, 100 procent, det är så man utvecklas.

Frida debuterade nyligen i division 4 som AD, det villa säga assisterande domare. Men hon är även HD, huvuddomare.
– I herrserierna har jag bara gått AD hittills. I damserierna går jag AD i division 1 som högst och som HD i damtvåan. Jag hade en P15-match nyligen som HD och det kändes som min bästa match hittills.

När dömde du en seniormatch första gången?
– Det har jag inget datum på men måste vara någon gång där jag hade min praktikmatch efter steg 1-utbildningen våren 2018.

Du debuterade i fyran nyligen. Hur var det, var du nervös innan?
– Det var kul! Alltid när man kommer till en match man inte riktigt har koll på är man ju lite nervös. Men jag var med ett bra team som är rutinerade och hade förtroende för mig, så det kändes ändå bra innan. Eftersom jag oftast är i damfotbollen är det lite annorlunda att gå in och döma herrfotboll. Det händer lite andra situationer som man inte riktigt känner sig bekväm i alltid men det är bra och det är så man utvecklas och blir bättre, berättar Frida och fortsätter:
– Ju mer man får vara med om och se och reflektera över desto mer lär man sig. Men jag tyckte det gick bra, att jag gjorde det bra och det var inga större konstigheter för min del.

Vad har du för målsättning?
– Just nu känner jag fortfarande att jag har utvecklingsmöjligheter och att jag kan gå framåt och bli bättre på det jag gör. Min målsättning är att på lång sikt kunna ta mig så långt som möjligt upp i domarsystemet och i framtiden komma ut på de större arenorna. Det känns idag ändå rimligt om man har lite tålamod också!
Vad är svårigheten med att vara AD?
– Att behålla ett bra matchfokus. Speciellt som AD1, den som går vid bänkarna. Som AD har du som priouppgift att hålla koll på offsiden och att vara i linje. Det betyder att du måste hela tiden hålla koll och följa näst sista spelaren, men samtidigt lär du ha koll på vart bollen är.

Som assisterande domare kollar man inte så mycket på spelet enligt Frida.
– Därför kan jag tycka det är svårt ibland att hänga med i matchen. Är det också en match man kanske blir mycket stående som vilande AD kanske det blir mycket bolltittande och då är det inte heller lätt att hålla fokus med linjen och så vidare. Som huvuddomare är du med i matchen på ett helt annat sätt hela tiden. Därför är det kul att få klättra lite nu och att jag gjorde min debut i herrfyran som AD, där var det ett bra och jämnt tempo och man hann inte slappna av, då kunde jag behålla mitt fokus och vara med i dem situationerna där min HD behövde mig, berättar Frida.

Att vara domare kan vara tufft och det finns många exempel på ungdomar, och äldre, som slutat på grund av trycket från ledare, spelare och publik. Något som i slutändan betyder att allt färre vill bli domare.

Hur upplever du att miljön är för er domare? Har du upplevt trakasserier?
– Jag brukar inte ta åt mig så mycket från vad andra säger kring mina matcher. Är du inte domare vet du oftast inte alla uppgifter vi har och allt man ska tänka på och oftast brukar jag göra bra matcher. Visst gör jag också missar i matcher och det är inte något konstigt i sig och dessa brukar jag vara väl medveten om själv. Vi som team brukar oftast gå igenom dessa efter match om det har hänt något och konstatera att det kanske egentligen inte skulle varit på ett sätt, berättar Frida.

Frida berättar att hon inte varit med om så mycket otrevligheter som domare. Det värsta fick hon uppleva på Julcupen förra året.
– Då dömde jag P06-klassen och Veterancupen. Det var jobbigt. Men det blir man också starkare av som domare. Kommer du som spelare och tränare med god ton till domaren om en situation, helst i halvtid eller efter matchen, kommer du självklart få ett svar kring den situationen. Kommer du under matchen med god ton kommer du säkert också få ett kort snabbt svar. Skriker du fula grejer kommer du i stället åka ut och det är inget konstigt, det är vuxna människor vi pratar om. Spontana reaktioner är okej men tänk på hur du uttrycker dina spontana reaktioner. Är det svordomar eller förnedrande eller kränkande saker kommer det inte att accepteras. Sedan bör ju allting sluta när matchen är klar.

Frida berättar att hon har hört om domare som fått hot på planen och spelare som väntat på domaren efter matchen.
– Det är inte okej, det är inte på liv och död. Jag tycker också det är värre på lägre nivå som föreningsdomare. I föreningsmatcher tycker jag att det kan vara en hemsk miljö för både domare och spelare. Där kan det vara ledare, föräldrar och spelare som skriker på domaren. Men även föräldrar som skriker på sina barn.
– Där behöver det inte ens alltid skrikas fula grejer utan tonen vuxna skriker med mot barnen, de kan låta arga och aggressivt, som gör att de barnen som är spelare eller föreningsdomare blir rädda och ledsna.
På distriktsnivå är det mer vanligt att man kan bli hotad.
– Men det har jag klarat mig ifrån, har bara hört om att andra domare har blivit det och det tycker jag är hemskt och verkligen inte okej, säger Frida Westerlund.

Fakta Frida Westerlund.
Ålder: 21 år.
Bor: Från Salbohed men bor nu i Västerås.
Civilstånd: Singel.
Äter helst: Grillat och potatisgratäng.
Dricker helst: Coca-cola.
Ser på tv: Är en riktig serienörd.
Läser: En serie som heter Spejarens Lärling
Favoritlag: Måste bli Västerfärnebo AIK. Härligt att se dem i fyran nästa år!
Förebild, domare: Sara Persson och Tess Olofsson.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning