Moltas Gunnarsson och Angelina Älvegren. Foto: Länsförsäkringar


2 år sedan

Moltas fick ta emot utmärkelsen årets ungDomare

Ranstakillen Moltas Gunnarsson fick nyligen ta emot utmärkelsen ungDomare som Länsförsäkringar Bergslagen står bakom. Även Västeråstjejen Angelina Älvegran blev “prisad”.
– Mitt mål är att kliva upp och döma på distriktsnivå, berättar 15-åringen.

 

Moltas Gunnarsson från Ransta IK har blivit utsedd till årets ungDomare i Västmanland.
Bakom utmärkelsen står Länsförsäkringar Bergslagen och nyligen fick 15-årige Moltas och Västeråstjejen Angelina Älvegran, 16 år, ta emot ett stipendium på 2 500 kronor.
Detta skedde i samband med en match på Ringvallen i Västerås.

Det var för två år sedan som Moltas Gunnarsson började döma.
– Det fanns ett intresse hos mig att prova på det, det såg lockande ut. Jag testade när jag fick chansen att gå en föreningsdomarutbildning, berättar han.
Moltas har dömt olika åldrar och som “högst” 13-14-åringar och det har blivit både pojk- och flickmatcher.

Vad är svårigheten i att döma?
– Att hinna med exakt alla situationer som händer under en match och hinna se alla småsaker som kan uppstå.
Vad har du för mål?
– Det är att kliva upp och döma på distriktsnivå och sedan ta min utveckling vidare därifrån. Jag vill utvecklas ännu mer som domare och försöka kliva uppåt i divisionerna, säger Moltas.

Moltas berättar att han har ingen direkt förebild i domarkåren.
– Men jag kollar oftast på olika domare som man ser på matcherna. Men jag pratar även med de domarkollegor jag har runt om mig som har lite mer erfarenhet av högre nivåer.
Hittills har Moltas gått två domarutbildningar
– Man måste gå en utbildning varje år. De utbildningar jag hittills genomgått är för föreningsdomare där man dömer fem- och sjumanna men även niomanna som jag dömt mest. Men nästa år är min tanke att det blir steg 1-utbildning i distriktet.
Moltas Gunnarsson har även spelat fotboll tidigare.
– Jag har spelat under tidigare år i både Ransta IK och Norrby SK, men jag slutade för ett par år sedan, berättar han.

Så här skriver Länsförsäkringar Bergslagen om utmärkelsen.
“Unga domare gör ett mycket viktigt och nödvändigt jobb för att hålla igång idrotten. Genom satsningen UngDomare vill vi bidra till att barn och ungdomar har en aktiv och meningsfull fritid. Stödet till unga domare består av fyra delar: synliggöra, stärka, skapa trygghet och gemenskap.”

Motivering.
”Moltas Gunnarsson har under flera år visat stort intresse för domarrollen och har alltid med sig regelboken om något behöver kontrolleras. Han är påläst, tar rätt beslut och håller en god stämning på och utanför planen. Som domare är han uppskattad av barn/ungdomar, ledare och föräldrar och visar alltid tydligt vad det är han blåst för. Sist men inte minst, han ställer alltid upp!”

”Angelina Älvegran är en domare som håller sig lugn under stressiga situationer. Hon tvekar inte när spelet måste blåsas av. Hon pratar med spelarna och ledarna på ett sätt så att de förstår varför spelet bröts och löser konflikter snabbt när de händer. Angelina är omtyckt av både spelarna, ledarna och föräldrar och är verkligen en framtidsdomare. Angelina har varit UngDomare i tre år och kommer att gå steg 1-utbildning för nya distriksdomare.”Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning