Rasmus Leijdström, Västerfärnebo AIK. Foto: Carl-Henrik Rapp


2 år sedan

Rasmus Leijdström om återkomsten: ”Saknade fotboll och ’Vaiken’”

Han har spelat 20 matcher i division 3, har åkt på två korsbandsskador och haft uppehåll på grund av flytt till Uppsala.
Men i år var Rasmus Leijdström tillbaka i Västerfärnebo AIK och fick vara med om att vinna serien.
– Jag saknade fotboll och ”Vaiken” alldeles för mycket, berättar 27-åringen.

 

Läs detta först!
– Jag siktar på att spela i ”Vaiken” även nästa år, vi har snackat om Vaik till fyran så länge nu så jag vill verkligen inte missa det!
Det har varit mycket Västerfärnebo AIK den senaste tiden på Sala-Heby Fotboll.
Med all rätt.
Och nu ska ni få ”träffa” en av de kanske mest okända lokala division 3-spelarna. Men det kanske handlar mest om min ”okunskap”…

Svaret som 27-årige Rasmus Leijdström ger i inledningen av texten kommer efter frågan:
Kommer du att spela i ”Vaiken” nästa år?
Inte ett helt självklart svar eftersom Rasmus bor i Uppsala och har åkt på ett par korsbandsskador och dessutom opererat knät.
Men vi tar det hela från början.

Du har spelat 20 matcher i division 3 med Avesta AIK. Hur kommer det sig att du hamnade där?
– Det var när jag tillsammans med Emil Fahlin och Tim Lundin från Vaiken började spela med deras pojklag 2008. Vi hann med både pojkallsvenskan och pojkallsvenskan elit innan jag fick flyttades upp i A-truppen ihop med flera andra från vårt pojklag. Det var 2011, berättar han.

Då var Rasmus 17 år och flytten hade redan gått till Avesta och studier på fotbollsgymnasiumet.
Du var ung när du debuterade i trean, vad minns du av tiden i ”Klubben”?
– Jag har väldigt fina minnen från Avesta AIK, främst från tiden i vårt pojklag där vi fick vara med om väldigt många häftiga matcher och resor. Men även såklart från A-laget och division 3. Vi tillhörde aldrig toppen så länge jag var där men vi hade ändå en bra trupp och jag utvecklades väldigt mycket.

Det blev totalt 20 matcher och två mål (mot Brynäs IF och Trönö IK) för Rasmus i division 3 uder två säsonger, 2011-12.
Men säg den glädje som varar…
– Vintern 2013 drog jag på mig min andra korsbandsskada och blev tvingad till att fokusera på att bli hel i knät. Ett knä som senare, 2015, började krångla igen och jag fick operera det, berättar han.

Skade- och operationsuppehållet varade 2013-14 samt senare delen av 2015 och inledningen av 2016.
Tillbaka på planen var Rasmus den 21 augusti 2016 i segermatchen (2-1) borta mot Valskog IK. Men då i Västerfärnebo AIK:s tröja.
Dit hade han tagit steget inför säsongen 2015.

Säsongerna 2018-19 hade Rasmus ett uppehåll fråm fotbollen.
– Det efter att jag hade flyttat till Uppsala. Jag flyttade redan 2017 men pendlade säsongen ut, det höll dock inte i längden och jag valde att endast vara supporter under de säsongerna.

Vad fick dig att spela i år igen?
– Det hade mycket med att göra att jag saknade fotboll och ”Vaiken” alldeles för mycket. Jag kände att truppen hade i sig att vinna serien samt att Niklas Blomqvist är en tränare jag uppskattar och har stort förtroende för. Jag kände att något var på gång och ville helt enkelt vara en del av det, säger Rasmus,

Är du förvånad över årets insats?
– Nej, jag kan inte säga att jag är förvånad, vi var nära för några år sen och nu var vi mognare för uppgiften. Det är bra spelare som har spelat ihop länge så det kändes som det var dags.
Är du nöjd med din egen insats?
– Nöjd är man aldrig, det blev en del på sidan i början eftersom jag hållit upp i två år. Det är klart man vill spela hela tiden men det är bara att acceptera när laget ändå vinner. Det blev mer speltid på slutet och även om det blev en del byten av position så kändes det bra.

Vilken position trivs du bäst på?
– Jag skulle säga att jag trivs bäst som yttermittfältare men det har blivit en del ytterback och det känns bra det med.

Det tar en stund att åka de närmare nio milen från Uppsala till Svedboäng för träning och match.
Men när man vinner serien är det givetvis mödan värd.
Och svaret i början av reportaget innebär att Rasmus kommer att vara med även säsongen 2021 i Västmanlandsfyran.
Men vad fick dig att flytta till Uppsala?
– Jag flyttade till Uppsala 2017 med min flickvän då hennes familj bodde här och vi kände att vi ville bo bland lite mer liv och rörelse, berättar Rasmus Leijdström som arbetar på Joe & the Juice både i Uppsala och på Arlanda.
Men först och främst är han förstås fotbollsspelare i Västerfärnebo AIK!Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning