Sala FF:s Azad Kalash leder instruerar juniorlaget. Foto: Carl-Henrik Rapp.
Sala FF:s juniorer. Foto: Carl-Henrik Rapp.
Sala FF:s juniorer. Foto: Carl-Henrik Rapp.
Sala FF:s juniorer. Foto: Carl-Henrik Rapp.
Sala FF:s juniorer. Foto: Carl-Henrik Rapp.


1 månad sedan

Sala FF:s herrjuniorer tränar för fullt – “Vi har en ambitiös juniortrupp”

Det är full rulle på Lärkans konstgräs under Sala FF:s herrjuniorers träningspass. Laget har varit igång sedan mitten av januari och det kryllar talang på planen, enligt Azad Kalash.
– Det finns mycket talang och flera av killarna kommer ni att se i A-laget inom ett par säsonger, menar han.

 

Sala FF inledde under fjolåret en satsning på att i framtiden kunna bli självförsörjande på spelare.
Som startskott tog Azad Kalash även över ansvaret för herrjuniorerna och till sin hjälp fick han även klubblegendaren Jonas Spårebo i en assisterande roll.
Vid sin sida har de även hjälp av Fredrik Westling (lagledare) samt Mattias Halt (administratör).

Trots rådande restriktioner har det nya tränarparet infört en hög träningsfrekvens.
Just nu är det upp till fyra träningspass i veckan som gäller för det rödklädda juniorlaget.
Under vintern, från och med mitten av januari, har det blandats inomhuspass med löpträning och sedan den 21 februari har laget tränat utomhus på Lärkans konstgräs.

Trots att man har kunnat hålla igång ganska bra under vintern är nya tränaren Azad Kalash lite kritisk till Sala kommun och tillgången till hallar och planer.
– Det känns som att Saka kommun gör allt för att vi inte ska få spela fotboll. Det har stått tomma hallar sen restriktionerna släppte om att få träna inomhus och vi fick inte boka några nya tider. Dessutom stod Lärkans fotbollsplan igensnöad fram till vecka sju. Andra kommuner gör mer för fotbollen och idrotten, menar han.

Hur fungerar det med restriktonerna, går det att få till en utvecklande träning trots regler och rekommendationer?
– Killarna kommer ner till utsatt träningstid och vi skiljs åt direkt efter. Det funkar bra för vår del med restriktionerna.

Förutom två helt nya trupper att jobba med, Azad är även tränare för klubbens A-lag, så har han även börjat jobba med en ny bekantskap i form av Jonas Spårebo.
Hur fungerar erat sammarbete så här långt?
– Jonas är lätt att jobba med. Han är bra med killarna och pushar ständigt på och instruerar kilarna i hur man spelar och tänker fotboll.

Ni har som mål att att denna grupp av spelare ska ingå i A-laget om ett par år. Hur mycket talang finns det i truppen?
– Jag hoppas att flera av killarna ska spela mycket högre upp än så. Det finns mycket talang och flera av killarna kommer ni att se i A-laget inom ett par säsonger. För mig är det viktigt att ha spelare som vill närvara och som vill utvecklas. Vi har en ambitiös juniortrupp.

Hur är det att ha hand om både A-laget och juniorlaget? Hinner du med något annat än fotbollen?
– Det blir otroligt mycket fotboll nuförtiden, jag älskar det! Just nu känner jag att jag skulle kunna träna två ålderskullar till, haha. Jag ser fram emot varje träning och jag måste säga att killarna i bägge mina trupper gör det mycket roligare att komma ner. Alla tränar och alla är där och jobbar mot samma mål.

Seriestartens vara eller icke vara är kanske klubbarnas största fundering för närvarande.
Att förbereda sig för något som man inte vet när det startar är inte det lättaste, men enligt Azad försöker laget att förbereda sig som inför vilken säsong som helst.
– Just nu känns väl matchandet och premiären långt bort. Min förhoppning är att få komma igång med serien som planerat, det är lite drygt en månad bort och vi försöker förbereda oss som vilken säsong som helst.

Är det frustrerande för dig och spelarna?
– Klart det blir frustrerande när du inte vet vad som väntar eftersom du försöker pricka in formen till en premiär. Det är då du vill ha spelarna i toppform både fysiskt och psykiskt. Jag har varit väldigt tydlig med det till våra spelare och de har köpt det.

Vem tror du kommer att få ett genombrott i år av de spelare du har hand om i herrjuniorerna?
Vi har många bra spelare i juniorerna. Förutom Filip Bergvall och Simon Eriksson, som redan är uppflyttade, har vi flera andra som varit med och tränat och klarat sig riktigt bra. En som jag tror kommer få sitt genombrott är Hugo Spårebo som är född 2005. Han är totalt orädd, tar för sig hela tiden, bra på att värdera situationer och mogen i sitt spel.Taggat:   

Carl-Henrik Rapp Carl-Henrik Rapp
Redaktör, skribent och krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning