Jonas Ahlin och Jakob Eklund i sina nya träningsoveraller


3 månader sedan

En fotbollsbomb som ingen trodde var möjligt – nu är det dock ett faktum

Endast en månad före derbyt på Tegelvallen mellan Heby AIF och Sala FF kommer det sensationella uppgifter. Klubbarna slår ihop sina division 3-lag och satsar på att vinna serien redan i år. Målsättningen för de kommande säsongerna är något som sticker ut.
Sala-Heby Fotboll träffade igår kväll de båda ordförandena Tommy Olsson, Heby AIF, och Peter Lund, Sala FF som avslöjar flera sensationella uppgifter.

 

De efterlängtade derbyna i division 3 norra Svealand som så många längtat efter blir inte av, och det är aldrig någon mer gång.
Heby AIF och Sala FF slår ihop sina båda lag i division 3, men övrig verksamhet i föreningarna kommer att drivas som tidigare.
Det kommer att bli övertalighet i spelare i och med sammanslagningen och utöver representationslaget så ska den nya klubben även ha ett B-lag och ett C-lag.

Heby AIF har haft C-lag tidigare men det var på 1980-talet där Rune Nilsson var ledare och “stjärnorna” hette Sören Frandsen och Benny Boman. Den trion är tillfrågad om att vara ledare med sin erfarenhet. Det kan vara tungt psykologiskt att spela i ett C-lag för det är väldigt långt till en startplats i A-laget. De gamla “stjärnorna” kan berätta hur det var förr i tiden och vara ett stöd.  Runes fru Lisbeth bjöd alltid på kaffe och bullar när det var match på den tiden och förmodligen blir det något liknande i det nya C-laget.

Det slog ned som en bomb på vår redaktionen när representanter för Heby AIF och Sala FF meddelade att klubbarnas herrlag slår ihop sina påsar.
Det fanns nog inte ens i de vildaste fantasierna att det skulle ske men nu är det ett faktum.

Pandemin har slagit hårt bland både företag och föreningar. Sala FF har missat alla intäkter från Julcupen och i Heby blev det ingen karneval och inte heller någon Hebycup för ungdomar.
Arrangemang som är viktiga för de båda klubbarna. Nu blir det bara plus när bara hälften av resekostnader och planhyror behöver betalas.

Varför kan man fråga sig och den frågan ställde vi till ordföranden i de båda klubbarna.
– Det har förts hemliga förhandlingar sedan årsskiftet och målsättningen är att vi ska ha ett elitlag som ska spela i Superettan om några år. Det blir också lättare med sponsring  där vi konkurrerar till viss del, säger Peter Lund, ordförande i Sala FF.

Hur har det tagits emot bland medlemmarna?
– Vi har inte frågat dem utan litat på vår egen expertkompetens, säger Tommy Olsson, ordförande i Heby AIF.
– Ja, Tommy och jag kan det här. Vi har många års erfarenhet av fotboll men visst finns det alltid gnällspikar som inte vill ha utveckling, säger Peter Lund.

Tror du att det kan vara Haifare som är emot en ihopslagning?
– Det skulle vara Sven Bengtsson då, men annars vill nog de flesta se elitfotboll, säger Tommy.

Superettan inom några år bara, är det ens möjligt?
– Ja, vi ska vinna trean redan i år och det gör vi med det spelarmaterial vi redan har. Nästa år när vi spelar i tvåan ska vi värva rejält och sen går det av bara farten, menar båda bossarna.

Vilken blir hemmaarena, Tegelvallen eller Lärkan?
– Där är det ett litet problem. “Jacke” Eklund vill inte ha Tegelvallen och Jonas Ahlin vill inte ha Lärkan. Båda skulle lägga skorna på hyllan om de måste byta arena. Vi förhandlar just nu med Norrby SK om att ta över deras anläggning Norrbyliden. Det ligger ju precis mellan Heby och Sala, säger de båda ordföranden.

Haif spelar i gult och SFF i rött, har ni bestämt ny matchdress?
– Ja, det var inga problem. Det fanns de som ville att vi skulle blanda gult och rött men orange blev för holländskt tyckte vi. Det blir en kombination av de ursprungliga färgerna i stället .

Hur är det med tränare, blir det de tränare som är just nu?
– Nej, det är precis klart att det blir en trio. Tre tränare som alla har tränat både Sala FF och Heby AIF och känner klubbarna och många spelare mycket väl. Det är Pelle Johansson, Henrik Alriksson och Tony Mattsson. Azad Kalash i Sala FF och Anders Mattsson i Heby AIF får ta hand om B-laget. Vi är supernöjda med tillsättningen av ledare i alla lagen.

Den enda som har gruffat lite är materialförvaltare Anders “Lindan” Lind i Haif som tycker att det blir för långt att åka till Norrbyliden.
– Jag bor i Heby och jobbar i Vittinge så att åka åt andra hållet finns inte. Mina 30 år på posten får räcka, säger “Lindan” som nu ska satsa på padel.

Sala FF:s materialförvaltare Johan Norgren är av en annan uppfattning.
– Jag har alltid varit en Haifare men det har jag aldrig vågat säga i Sala FF:s omklädningsrum. När jag fick höra att “Lindan” lägger av så kändes det lättare för annars hade jag bara blivit assisterande, säger Johan.

Blir det nytt namn på laget eller bara Heby AIF/Sala FF?
– Där ska medlemmarna i båda klubbarna få komma med förslag. Arbetsnamnet just nu är  SilverTegel FC, säger Peter och Tommy och ser lyckliga ut över att orten ska få ett elitlag i fotboll.

Det är ju också slutet på en väldigt lång tradition. Triangeln mellan Heby AIF, Sala FF och Tärnsjö IF får väl också läggas ner?
– Ja, den tiden är förbi men vi kan köra vidare själva med våra tre lag, avslutar klubbarnas båda ordförande som nu har en bitter kamp framför sig om vem som ska svinga klubban i framtiden.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning