Viktoria Andersson, Östervåla IF. Foto: Minna Timonen


3 veckor sedan

Viktoria är tillbaka – “Ska njuta av att spela fotboll!”

Väntan har varit lång för Viktoria Andersson efter den skada hon åkte på i december 2019. Men i tisdags var hon tillbaka i match – och på lördag är det serirepremiär hemma på Lundavallen.
– Det var lite nervöst eftersom det var väldigt länge sedan jag spelade, säger hon om comebacken.

 

Det har gått ett år och åtta månader sedan Viktoria Andersson spelade en tävlingsmatch med Östervåla IF.
Senast det skedde var den 29 september 2019 när klubben säkrade seriesegern i division efter en seger mot Östhammars SK på bortaplan.
Men i tisdags var 25-åringen tillbaka på fotbollsplan när ÖIF besegrade Månkarbo IF med 4-0 i genrepet inför lördagens division 2-premiär.
– Det var roligt att spela match och lite nervöst eftersom det var väldigt länge sedan jag spelade. Tempot var högre i början av matchen och sedan märktes det av att vi inte var vana att spela match, berättar hon.

Viktoria spelade runt en timme, det vill säga 30 minuter i varje halvlek. Resultatet för henne: Ett mål och två assist.
– Jag tycker vi gör en godkänd match och vi hade bra press över hela planen och motståndarna hade nästan ingen farlighet framåt. Sedan märktes det för min egen del att passningarna blev lite lösa ibland och några gånger stod jag och kollade och kom på mig själv att ”juste, där skulle jag vara”.

Men för mittfältsstrategen, som har Tärnsjö IF som moderklubb, var det viktiga att få en match efter det långa skadeuppehållet.
Hur känns det att vara igång igen efter skadan?
– Det är väldigt roligt! Jag har aldrig tidigare behövt vara borta så här länge förut från fotbollen. Mest jobbigt mentalt men det har också varit lärorikt.
Hur mycket är du återställd?
– Jag är återställd men kommer känna efter och lyssna på kroppen.

Det var i december 2019 som Viktoria skadade sig vid en inomhusturnering i Uppsala. Det konstaterades vara en korsbandsskada och en operation väntade.
Vad du någon gång ”uppgiven” under skadetiden?
– I början kändes det så och mentalt var det jobbigt. Men de sista månaderna av rehabtiden, när jag kunde träna mycket och även vara med på fotbollsträningarna, kändes det bättre.

Sedan februari/mars har hon kunnat gå för fullt på träningar.
Vad tror du om ÖIF:s möjligheter att vara med i toppen i år?
– Jag tror att vi har en bra chans, med det lag vi har, att kunna vara med i toppen. Vi har några som är tillbaka från skador och vi är många som spelat ihop några år nu så vi har bra koll på varandra. Sedan har vi Madde Lindström och Ida Segelsbo som mittbackar vilket är en stor trygghet för laget, säger Viktoria.
Vad hoppas du kunna bidra med?
– Jag ska mest njuta av att spela fotboll men vill såklart också kunna bidra med många fina framspelningar till mina lagkamrater. Men också mycket energi genom att vinna mycket boll och kunna kontrollera spelet på mittplan.

För tränare Fredrik Nilsson är Viktorias återkomst förstås viktigt. Precis som att Fanny Olsson och Jennifer Lindström återkommer efter långtidsskador.
– Ja, det är som tre nyförvärv för oss. Viktoria har sett bra ut, men har matchovana som alla andra, säger han.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning