Får Heby AIF jubla i Uppsala? Foto: Carl-Henrik Rapp


5 månader sedan

Ett ungt Heby AIF i division 3 – ”En medveten strategi”

Nära på halva startelvan var 20 år eller yngre i senaste seriematchen för Heby AIF. En strategi som inleddes förra säsongen för division 3-klubben.
– Vi började förra säsongen då vi gjorde ett val hur vi behövde arbeta för att få fler spelare att fortsätta och nu när det ser ljust ut på ungdomssidan, säger Jonas Ahlin, spelande tränare i Haif.

 

I senaste division 3-matchen hade Heby AIF fem spelare som var 20 år eller yngre i startelvan.
Medelåldern på truppen var 22,5 år och startelvan 23,5 år. Frågan är om klubben någon gång haft ett yngre lag i seriespel?
Redan i fjol inledde Heby AIF en föryngring av sitt lag och dessutom ett fokus på att få upp många egna produkter, eller lokala spelare, i seniortruppen.
Är det en medveten strategi att ha ett ungt lag?
– Ja, vi började förra säsongen då vi gjorde ett val hur vi behövde arbeta för att få fler spelare att fortsätta och nu när det ser ljust ut på ungdomssidan. Sedan finns det andra bitar så som ekonomi som vi behövde ta hänsyn till och som också låg till grund för att börja om och göra en satsning på mer lokala spelare, säger tränare Jonas Ahlin.

Förra säsongen var det många spelare födda på 2000-talet som fick mycket speltid. Det har fortsatt hittills under sviskon 3-säsongen.
Hur tycker du de unga spelarna kan hantera spel på så hög nivå?
– Jag tycker de gör det jättebra. Det är mycket upp till oss ledare att ge de förutsättningar att utvecklas. Göra de medvetna om vad som krävs om de vill spela på så hög nivå som möjligt. Ibland känner jag att det blir för mycket ansvar på de så de ska ha en eloge på sättet de hanterar det.

Vad är det oftast de yngre spelarna ”saknar” när de får speltid?
– Rutin, självförtroende och värderingar. Möjligtvis lite fysik på vissa håll, påpekar Ahlin och fortsätter:
– Grabbarna behöver vistas i en så bra träningsmiljö som möjligt. När vi plockar bort kvalitet med till exempel spelare utifrån måste vi ersätta det med något annat för att utvecklingen fortfarande ska fortsätta. Mer träning, rätt träning och bra tränare är ett måste åren framöver för att grabbarna ska bli bättre.

Fem matcher är spelade av division 3 norra Svealand och Haif har fått ihop en enda poäng. Mycket talar för att laget kommer att få kämpa för att klara kontraktet.
Vad skulle det betyda för Haif om det skulle bli degradering till division 4?
– Det skulle betyda att många spelare redan har fått en erfarenhet av spel i division 3 och därav vara väl förberedda för division 4. Dessutom blir det ett mindre steg för de som kommer underifrån vilket gör att vi enkom kan ha spelare från egna led samt hungriga grabbar från närorterna som vill träna mycket förhoppningsvis.

Det kom flera starka generationer i Haif med spelare födda på 80-talet och det innebar bland annat att klubben spelade två år i division 2, säsongerna 2007 och 2008. Då hade merparten av spelarna Heby AIF som moderklubb.
Kan du känna att det är en bra generation som är på väg uppåt nu?
– Ja, vi ser förhoppningsfullt på framtiden. Många duktiga ledare och spelare som kommer närmaste åren. Vårat fokus måste vara att ta hand om de på bästa möjliga sätt. Historiskt så brukar det vara två-fyra spelare per årskull som till slut spelar A-lagsfotboll hos oss. Det låter såklart lite men så har konkurrenssituationen sett ut.

Var tror du Haifs status är om fem-sex år? Finns det en långsiktig planering och strategi?
– Jag personligen tror att HAIF om fem-sex år håller till någonstans mellan division 3 och 5. Vi som förening vill gärna ha ett lag i antingen division 3 eller 4. Då kan vi ha våra spelare i en bra träningsmiljö och ge de spelare som kanske vill högre upp i seriesystemet en bra start på karriären, säger Jonas Ahlin.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning