Moltas Gunnarsson. Foto: Carl-Henrik Rapp.


3 månader sedan

16-årige Moltas är redo för höstens uppdrag – “Vill fortsätta utvecklas”

Han är “bara” 16 år gammal men har redan skaffat sig mycket matchledarrrutin och dessutom vunnit pris som 2020 års ungDomare. Möt Ranstabon Moltas Gunnarsson som siktar på att utvecklas mer inom domaryrket.
– Jag vill bli bättre som matchledare och leda fler matcher, säger han.

 

I fjol fick den då 15-årige Ranstabon Moltas Gunnarsson ta emot Länsförsäkringar Bergslagens utmärkelse “Årets ungDomare”.
Då hade Moltas “bara” hunnit vara domare i knappt ett år – det var nämligen under våren 2019 som han fick en förfrågan om att gå en föreningsdomarutbildning i Ransta.
– Jag tyckte det skulle vara roligt att prova så jag tog chansen till det. Sedan så gick jag nu under våren 2021 en steg 1-utbildning här i Västmanland vilket är en utbildning för att bli distriktsdomare, berättar han.

Eftersom det är den första säsongen som distriktsdomare har Moltas ännu inte fått någon exakt klassificering.
Men under försäsongen har han bland annat fått döma en del träningsmatcher som huvuddomare på ett par dammatcher med division 4-lag.
– Dessutom har jag dömt ett par matcher med pojkar och flickor 16 till 18 år. Jag har även fått chansen att assistera några matcher, bland annat damernas division 2 och någon träningsmatch i herrarnas division 4.
Vilka uppdrag som kommer när säsongen snart drar igång igen vet han dock inte än.
– Men sen får man se vad man blir tillsatt på.

Moltas, som för närvarande studerar och till hösten börjar på ekonomiprogrammet på Widénska Gymnasiet i Västerås, har bakgrund som fotbollsspelare i både Norrby SK och Ransta IK.
– Men jag valde att lägga ner fotbollen för ett par år sedan.
För att hålla igång formen och konditionen spelar han i stället innebandy under vinterhalvåret.
– Till vardags håller jag till på innebandyplanen där jag spelar i IBK Sala.

Och kanske är det just idrottandet som gör att Moltas orkar hänga med under en hel match.
Hur tränar du egentligen som domare, är det mycket konditionsträning?
– Som domare är det viktigt att ha en god fysik för att klara av att kunna fokusera och orka döma över 90 minuter. Jag brukar försöka hålla igång min träning genom att jag träna både kondition i form utav vanlig löpning, sprinter och intervaller men även styrkepass brukar jag träna för att stärka upp min kropp och min fysiska styrka och förhindra att skador ska ske.

Hur övar du regelmässigt och rent teoretiskt?

– Den teoretiska delen är också viktig. Det gäller att man alltid är påläst inför match. Att man har koll på alla regler och tolkningar som finns i regelboken. Så för att hålla igång minnet med alla regler gäller det att man läser regler lite då och då och även så är det en bra träning att lära det teoretiska genom att titta mycket fotboll. Men den bästa träningen är alltid att döma matcher själv, det är där man lär sig som mest.

På tal om att titta på fotboll, följde du fotbolls-EM och hur tycker du att domarna skötte sig?
– Jag tycker faktiskt att domarnivån under fotbolls-EM har varit bra. Nivån har varit hållbar och alla domarna har hållit en bra nivå och tagit många riktigt bra beslut. Under EM så har nog ingen match direkt avgjorts på grund utav domarens beslut vilket är ett gott tecken att domarna gör ett bra arbete. Alla domare som blev uttagna till årets EM förtjänar att vara där och de är riktigt professionella. Det har varit mycket inspirerande att kolla på, det var även extra kul när man fick se den svenske domaren Andreas Ekberg få döma med sitt team.

Apropå svenska domare så har Moltas en klar favorit och förebild som domare.
– Som förebild inom domaryrket så har jag bland annat Tess Olofsson och Glenn Nyberg som dömer mycket här i Sverige bland annat. Även Jonas Eriksson är en stor förebild som är en av de framgångsrikaste domare vi har haft i Sverige.

Det råder ingen tvekan om att Moltas är målmedveten och blickar framåt med tillförsikt.
– Jag ska prestera mitt bästa och utvecklas så mycket som möjligt som domare och försöka få en bra klassificering när det fastställs. Varje match är en ny kunskap, så det ska bli kul nu när det äntligen finns fler matcher vilket gör att det finns god potential för att kunna utvecklas.
Vad har du för långtgående mål med domarrollen?
– Det mål jag har som domare just nu är att fortsätta utvecklas. Jag vill bli bättre som matchledare och leda matcher, ta så många korrekta beslut som möjligt och döma matcher så pass bra som det bara går. Jag vill fortsätta få chansen att döma högre matcher i det steg jag är på nu och nästa delmål är att ta sig vidare att få gå nästa steg i utbildningen.

Sina egna stykor tycker sig Moltas se i faktumet att han gillar träning och att hålla igång en god fysik.
Dessutom anser han själv sig vara en god kommunikatör som gillar att föra dialog med spelare och tränare.
– Jag vill även alltid vara tydlig i mina tecken och signaler. Dessutom vill jag alltid vara väldigt förberedd inför en match och försöker alltid vara påläst på regler men även ha koll på det lag och liknande som jag ska döma.

Att leda en match betyder automatiskt att man sätts i en utsatt roll.
Men Moltas har själv inte fått uppleva några värre påhopp under tiden han varit matchledare.
Hur tycker du respekten för domarna är bland spelarna och ledarna?
– Inte den bästa alla gånger. Man har både sett och hört helt respektlösa saker som andra domare fått uppleva, det är tyvärr en del av jobbet. Fotboll ska sprida glädje och är en en folkfest för spelare, tränare, domare och publik så man kan hoppas respekten för domaren kan bli bättre och att spelare, ledare och fans får mer medkänsla för domarna och skippar allt det dåliga och i stället håller allt det dåliga inom sig utan att uttrycka sig.
Hur har det sett ut under tiden det inte varit så mycket fans runt planerna på grund av coronaviruset?
– Det är faktiskt en sak man märkte nu under tiden när det inte varit så mycket publik på matcherna, att miljön för domarna varit bättre.

Du vann pris som årets ungDomare 2020, hur mycket betydde den utmärkelsen för dig och din roll personligen?
– Det har betytt otroligt mycket för mig och att få ta emot den utmärkelsen var otroligt kul. Det var som en bekräftelse på att det arbete man lagt ner under sin karriär har varit bra och att de matcher man dömt under säsongen har utförts på ett bra sätt. Det är kul att man i sådan tidig ålder kan lyckas bra med dömandet på den nivå man dömer och att man fick det bekräftat för sig är väldigt stort. För den här utmärkelsen har varit som en drivkraft för mig att vilja ta mig vidare och hela tiden utmanas och testa på nya nivåer inom fotbollen.

Om man som ungdom känner att man funderar på att bli domare, vad skulle du vilja tipsa om?
– Jag tycker så många som möjligt ska prova, det är något jag gjorde och det är nu något som jag själv är helt fast vid. Mina bästa tips till ungdomar som funderar på att börja döma är att man alltid ska vara påläst inför match. Att man alltid ska våga stå bakom sina beslut även fast det kanske skulle råka vara fel så är inte det hela världen alla gånger. Att man ska vara tydlig med sina tecken och att man ska våga blåsa högt och tydligt. Till sist så ska man alltid våga fortsätta, även fast man kanske har en dålig match så betyder inte det att nästa blir det, menar Moltas Gunnarsson.Taggat:   

Carl-Henrik Rapp Carl-Henrik Rapp
Redaktör, skribent och krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning