Åke Hedvall.


4 veckor sedan

Med all respekt för klubbens herrar – Hedvall och Bergvall är störst Västerfärnebo AIK

Västerfärnebo AIK, som på lördagen vann division 4, har inte bara varit fotboll. Sala-Heby Fotbolls Niclas Bergvall har koll på klubbens, och dess föregångares, idrottshistoria.
Och visst finns det idrottare som nått riktigt långt – bland andra Åke Hedvall och Erik Bergvall.

 

Västerfärnebo AIK vann på lördagen Västmanlandsfyran i fotboll.
För första gången ska klubbens herrar spela i division 3.
Och fotbollen har varit den största sporten i Västerfärnebo AIK sedan starten 1950.
Det var då Västerfärnebo AIF och Västerfärnebo IK slog sig samman och blev Vaik.
Men många andra sporter har varit verksamma i föreningen och med en en hel del framgångar.
Störst av dem alla?
Diskuskastaren Åke Hedvall!
Eller kanske mångsysslaren Erik Bergvall?

För de yngre är diskuskastaren Åke Hedvall en okänd idrottare, men han är en av de mest meriterade idrottarna genom tiderna i Sala kommun. Bland annat med ett SM-guld och deltagande vid olympiska spelen i Berlin 1936.
Åke Hedvall föddes 1910 och avled 1969 – 59 år gammal.
Han tävlade 1928-29 för Västerfärnebo IK, därefter för IFK Sala 1929-33 innan han återvände för att tävla för Västerfärnebo AIF.

Lantbrukaren var en av Sveriges bästa diskuskastare under 30-talet och vann SM-guld 1936 med 50.16.
Vid olympiska spelen i Berlin 1936 kom han åtta med 46.22. Dessutom kom han tvåa på SM 1932 och samma år var Åke SM-femma i kula. Han deltog även i flertalet landskamper och blev nia på EM 1938.
Kastade som längst 50.16, detta skedde i augusti 1936 i Stockholm.

Åke Hedvall hade för övrigt det svenska rekordet i tio minuter. Året var 1933 och den då 23-årige Hedvall slog rekordet på Silvervallen i Sala med 48.17.
Men strax efteråt slog  Harald ”Slaktarn” Andersson, IF Heros (Smedjebacken), europarekord med 49,68 vid en landskapsmatch i Dalarna.

Erik Bergvall var stadionchef 1916-46. Men han var mycket mer än så, bland annat journalist och idrottsledare.
Han föddes i Mälby, Västerfärnebo, 1880 och deltog i flera OS under tidigt 1900-tal.
Han spelade även SM-final i fotboll 1902 och blev svensk mästare i vattenpolo 1906 och 1909 med Stockholms Kappsimningsklubb.

Men det var främst simningen som var Erik Bergvalls stora intresse, i alla fall inledningsvis. Där var han med och bestämde de internationella reglerna i simning och vattenpolo. Han tog även ett OS-brons i vattenpolo 1908 i London.
Erik Bergvall var även med i Rikdsidrottsförbundets överstyrelse, Sveriges Olympiska Kommitté, ordförande i simförbundet plus en hel del andra uppdrag.
Bergvall flyttade redan som åttaåring från Västerfärnebo.
Han avled 1950 – 69 år gammal.

Här har ni sporter som Västerfärnebo AIK och deras föregångare varit verksamma i.
Bandy
Västerfärnebo IK spelade en hel del matcher under 30- och 40-talet och 1945-47 deltog de i Salaserien.
Västerfärnebo AIF spelade också matcher under 30- och 40-talet. Bland annat ett derby 1934 mot Västerfärnebo IK, som förlorades med 3-4 på Viggsjön.
Västerfärnebo AIK deltog i seriespel 1953-57 och hade under flera säsonger ett juniorlag i seriespel.

Basket
Ja, Västerfärnebo AIK har till och med spelat basket. Säsongen 1967/68 slutade herrlaget på andra plats i division 3, samma serie som nystartade Sala IS. Salaklubben spelade för övrigt sin allra första match mot just Vaik – som vann träningsmötet med 25-19 våren 1967.

Bordtennis
Säsongen 1956/57 deltog Vaik i en lokal serie, men hösten 1961 klev klubben in i seriesystemet. Fram till 1969 var klubben med och det blev som bäst en andra plats i division 4 (1966/67).

Friidrott
Åke Hedvall är redan nämnd, andra duktiga friidrottare var bröderna Göran och Hans Johansson som 1953 kom tvåa och trea på 110 meter häck vid junior-DM.
Än bättre gick det för häcklöparen Ove Andersson. Han blev 1955 uttagen i juniorlandslaget i ett möte med Finland. Samma år tog han steget över till Västerås IK och blev sist i JSM-finalen med 16,2. Ove hoppade även längdhopp och nådde 6.48.

Andra duktiga friidrottare genom åren är Elov Araby i längdhopp, löparna Konrad Andersson, Axel Skoglund och Georg Andersson, Gillis Hedman, Erik Thörn, Erik Jansson och Evert Pettersson.

Handboll
Till och med denna sport har utövats i föreningen och då i form av damlag.
Säsongen 1957/58 debuterade laget i klass 2 och mötte Fagersta Södra lag 2, Trim lag 2 och Sundbo. Matcherna spelades i Salboheds gymnastiksal.
Året efter deltog Vaik i Bergslagsserien med sex lag och i en utomhusserie på sommaren med åtta lag. I båda serierna blev laget jumbo
Laget fortsatte delta i seriespel och säsongen 1961/62 vann Vaik Bergslagsserien efter idel segrar mot Trim, Virsbo och Fagersta Södra.
Även 1962/63 blev det serieseger i Bergslagsserien. Men efter den säsongen var det slutspelat och någon mer handboll har det inte blivit i Västerfärnebo AIK.

Ishockey
Våren 1958 startade Vaik en hockeysektion och första året blev laget sist i division 4 efter endast en seger på tolv matcher.
Säsongen efter gick det lite bättre och laget slutade femma i en serie med sex lag. Efter två segrar och åtta förluster fick de Sevalla efter sig i tabellen.
Säsongen 1960/61 blev laget fyra (totalt sex lag) i division 5 efter två segrar och sex förluster. Serien spelades dock inte klart på grund av en mild vinter.
Samma säsong spelades för övrigt en pojklagsturnering i Västerfärnebo.
Sedan var sejouren med ishockey över i föreningen.

Men det har funnits spelare i området kring Västerfärnebo.
Mest känd är Örjan Lindmark från Rosshyttan som spelade många säsonger i Leksands IF, men som också var proffs i bland annat Tyskland. Lindmark spelade också tio A-landskamper och är numera assisterande tränare i Leksands IF.

Även Västerfärnebosonen Ola Eriksson har spelat ishockey på hög nivå. Detsamma gäller snabbskrinnaren Stefan Johansson.
Alexander Söderström blev uttagen till TV-pucken två år i följd, 2009 och 2010, när han representerade Avesta BK. Numera spelare han med framgång i föreningens fotbollslag och gjorde två mål i lördagens segermatch mot Syrianska Kerburan.
Spelade TV-pucken gjorde även Magnus Åhlberg. Året var 1987 och Magnus, som spelade för Avesta BK, fick ta emot en bronsmedalj. Han spelade senare fotboll i IK Brage.

Orientering
En sport där Vaik har varit framgångsrikt.
Harry Johansson tog ett SM-silver redan 1939 och han var bara 17 sekunder från guldet som togs av Gunnar Wåhlberg, Sågmyra.
SM avgjordes i Ljusnarbergstrakten och Harry, som var 22 år, hade orienterat i sex år.

Barbro Andersson (Claesson) slutade trea på svenska mästerskapen i oktober 1956. Ett SM som avgjordes tre mil utanför Lindesberg. Hon fick för insatsen på SM ta emot Sala Postens utmärkelse Silverskölden.
Det blev även en femte plats året efter och en nionde plats 1964 för Barbro som föddes i mitten av 20-talet och som började orientera 1949.

Noteras bör att vi kan ha missat någon framgångsrik idrottare från Västerfärnebo AIK och dess föregångare.
Hör gärna av er till oss om någon saknas.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning