Jonathan Muukkonen, Västerfärnebo AIK. Foto: Carl-Henrik Rapp


4 veckor sedan

Därför hamnade Jonathan i Vaik: ”Ett ultimatum från sambon”

Moderklubb är Sala FF och via Norrby SK hamnade han i år Västefärnebo AIK.
Och här kan vi snacka om en succé – målvakten Jonathan Muukkonen har varit tongivande i laget som klev upp i division 3.
– Jag hade absolut ingen koll alls på Västerfärnebo innan jag gick dit, berättar 30-åringen.

 

Han dök upp lite som gubben i lådan. Eller ska vi säga som en joker.
Och det blev en succé.
Men vi tar ”blundern” först…
Hur var din känsla när du släppte in målet mot Ransta IK?
– Jag minns att jag tänkte: ”av alla matcher så ska det hända i den här jävla matchen” och sen kom känslan av att ”låtsas som att det inte har hänt, vi har resten av matchen kvar och att jag måste fortsätta spela som jag brukar”.

Orden kommer från Jonatan Muukkonen, målvakt i Västefärnebo AIK och en viktig ”pjäs” när klubben i lördags tog steget upp i division 3.
Kanske den mest okända hjälten i Vaiken.
Hur kunde du hamna i Vaik?
– Jag hamnade där efter uppvaktning av Rasmus (Hedlund Aldén) och Alex (Söderström) och ett ”ultimatum” från sambon. Jag hade bett henne att sälja en häst och köpa en ny för att den inte var på den nivån hon hade som mål i sitt huvud. Då vände hon samma sak emot mig och efter att jag uttryckt att den sportsliga utmaningen i FK Sala inte räckte till så sa hon ”byt eller lägg av, det här är samma sak som med min häst”, berättar Jonathan.

Sala FF är moderklubb, men Jonathan har också spelat i Norrby SK.
– Jag började som knatte i Sala FF. På den tiden hade klubben tre pojklag för vår ålderskull, men efter lite meningsskiljaktigheter så flyttade två av lagen till Norrby SK. Där blev jag kvar tills jag tog ett uppehåll på några år.
Minns du din A-lagsdebut?
– Nej, det gör jag inte, men jag antar att det lär ha varit i division 6.

Har du alltid varit målvakt?
– Ja, jag tror jag spelade några träningar och eventuellt några matcher som utespelare men det var alldeles för mycket löpande för mig, berättar Jonathan.
– Sedan tycker jag om utmaningarna som målvakt, som att förhindra lägen från att ens dyka upp och att hela tiden försöka ligga steget före i tanken.
I år har han spelat sex av nio matcher och bland annat så inledde han med tre raka nollor – det vill säga tre matcher utan att släppa in något mål.
Har du varit bättre än i år?
– Ja, men det tror jag, iallafall fysiskt och själva bollräddandet.
Jag är väldigt självkritiskt men jag tror att jag inte har varit bättre på att styra mitt försvar och läsa av spelet än jag varit i år.

Till vardags arbetar han på ICA Åkrahallen.
Hur mycket hinner du träna?
– Jag har en chef som verkligen hjälpt mig med schemaläggningen och en förstående sambo så jag missar, peppar peppar, bara två träningar per månad.
Hur viktig är fotbollen för dig?
– Oj. Det har nog blivit en del av mig, jag vet inte vad jag hade gjort om jag inte spelat fotboll.
Är du nöjd med säsongen?
– Ja, i stora delar, det låter kanske oförskämt efter vår säsong men det finns alltid enskilda ageranden jag tycker att jag kunde ha gjort annorlunda.

Jonathan trivs för övrigt mycket bra i Vaiken.
– Ja, och vi målvakter, Gustav Hassel, Gustav Aldén och jag, har väldigt roligt ihop. Tycker jag iallafall (haha).
Blir det en fortsättning nästa år?
– Ja, om inget oförutsett händer.
Är du överraskad över att Vaik vann fyran?
– Till viss del. Jag hade absolut ingen koll alls på Västerfärnebo innan jag gick dit. Men jag märkte snabbt att det var ett bra lag, framförallt bakåt men vi var ändå nya i serien och har gjort så många mål.
Var det första seriesegern för dig?
– Nej, jag vann division 6 med Norrby men jag minns inte när.
Rätt svar är 2017 och Jonatan stod i mål i nio av matcherna.

Jonathan står antecknad för en match, dock ej inbytt, med Sala FF i trean 2018.
Hur kommer det sig?
– Jag blev värvad till Sala från Norrby och körde en bit in på försäsongen. Men de hade lånat in Simon Svensson från VSK det året. En ung och superambitiös kille, än idag den bästa målvakt jag spelat med, berättar han och fortsätter:
– Det pratades om att det skulle komma in en målvaktstränare till oss men det rann ut i sanden. Jag valde då att ta det ansvaret som målvaktstränare för jag kände igen mig så väl i Simon från när jag var tonåring och kände att det är inte rätt att han har blivit utlånad hit och inte får bättre förutsättningar.

Till sist. Jonathan är för övrigt lillebror till Mika Muukkonen som under många år var tongivande i Heby AIF.
Hann du se honom spela?
– Nej, jag har inget minne av någon match jag sett med honom men jag minns att jag var i med bussen till en bortamatch en gång. Däremot tyckte jag att han grym att jonglera i trädgården hemma hos mamma när jag var riktigt liten (haha).Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning