Johnny Ekman. Foto: Niclas Bergvall
”Farväl Silvervallen”. Foto: Niclas Bergvall


2 år sedan

”Farväl Silvervallen” – en historisk och viktig utställning

Vi är många som har minnen av Silvervallen. Det gäller också Johnny Ekman i konstföreningen Avlidna Salakonstnärers Sällskap.
I onsdags öppnade utställningen ”Farväl till Silvervallen” i föreningens regi på Täljstenen.
– Alla som saknar Silvervallen ska se utställningen. Eller i vilket fall vill återuppleva gamla minnen och veta mera om vad som hände där ”förr i tiden”, säger Johnny Ekman.

 

Silvervallen!
Smaka på namnet. Svett, minnen och kärlek.
Men sedan flera år är stadens klassiska idrottsplats borta.
Kvar finns alla minnen från arenan som invigdes 1928.
På senare år var det fotbollen som dominerade på IP, som den oftast kallades, men det var många sporter som passerade revy på arenan.

Hittills har det inte funnits någon riktig sammanställning av allt som hände på Silvervallen.
Fram tills nu och det tack vare konstföreningen Avlidna Salakonstnärers Sällskap och då främst Johnny Ekman.
Undertecknad har i många år haft planer på att göra en sammanställning av arenans historik, nu fick jag hjälp på vägen.
– Men det ska sägas att allt som hände på Silvervallen inte är med. Det saknas en hel del, bland annat ishockeyn. Men vi hoppas att fakta och bilder kan fyllas på med tiden, påpekar Ekman.

Från och med i onsdags fram till den 6 november går det att ta del av utställningen på Täljstenen intill biblioteket i Sala.
En minst sagt historik, men också viktig, utställning.

Varför har du gjort denna sammanställning?
– Vi har gjort den tillsammans i styrelsen för Avlidna Salakonstnärers Sällskap, men jag har haft huvudansvaret, berättar Johnny Ekman.
Föreningen har haft stor hjälp av Sala Allehanda (Mats Wikman och Mikael Stenkvist), Sala kommuns arkiv (Linda Norrby och Jessica Ehrlin) Sala stadsbiblioteks personal.
– Och inte minst Niclas Bergvall, påpekar Ekman.
Så är det, och jag måste erkänna att det var med tårar i ögonen som jag i tisdags tog del av utställningen som gäst på föreningens träff inför ”Farväl Silvervallen”.

Tanken om ”Farväl Silvervallen” har funnits hos Johnny Ekman sedan föreningen arrangerade Konst i Påsk 2013-2014.
– Tanken var att vi som bjöd in till visningar under påsken i ateljéer och utställningslokaler skulle göra en utställning med egna verk på nätstängslet som omgav Silvervallen. Var och en skulle ställa ut en lördag på cirka tio meter stängsel, gärna med motiv från Silvervallen, och ansvara för bemanningen av sina utställda verk. Men det hela blev för väderkänsligt för att vara genomförbart.

Sedan har föreningen tagit upp tanken om Silvervallen som tema i vår styrelse.
– Det ligger lite på sidan om vår ordinarie utställningsverksamhet, men många av bilderna kommer från våra fotokonstnärer – Herman Johansson, Herman Westling, Bo Jansson och framför allt Sven Norling.

Hur många timmar har du lagt ned?
– Jag försöker undvika att tänka på det, men det är flera hundra timmar.
Vilka vill du ska se utställningen?
– Alla som saknar Silvervallen! Eller i vilket fall vill återuppleva gamla minnen och veta mera om vad som hände där ”förr i tiden”.
Vad har du för minnen av Silvervallen?
– Som tioåring såg jag en stockcartävling 1955 tillsammans med pappa. Vi hade en granne, Nisse Werner, som körde en av bilarna. Det var häftigt! Jag är ju uppväxt i Möklinta med Åsvallen, men under skoltiden i läroverket hade vi många gympalektioner på Silvervallen. Sommar som vinter. Jag förstår inte hur lärarna stod ut när vi kom tillbaka till nästa lektion efter våra hockeymatcher ångande av svett och vått ylle, berättar Ekman.

Johnny spelade också fotboll i IFK Sala en kort period, men enligt honom själv utan någon större framgång. Han gick sedan tillbaka till moderklubben Möklinta IF.
– Jag tror till och med att jag spelade tillsammans med Lennart ”Leppe” Ekblom vid något tillfälle. Eller också vill jag tro det.

Leppe Ekblom spelade bland annat allsvensk fotboll med Västerås SK, men moderklubb var IFK Sala. Han spelade även med IF Norden innan han som 21-åring gick till VSK. Där blev han kvar i sju säsonger innan Leppe återkom till IFK Sala hösten 1958. Han var också spelande tränare i Ransta IK.
Lennart somnade in i november 2017 – 89 år gammal.

Sala Sparbank, där Johnny arbetade under många år, var också med i hockeybockeykorpen några år. Dessa matcher spelades på IP, som Silvervallen kallades av många.
– Annars är det mest som åskådare jag besökt Silvervallen.

Onsdag till lördag klockan 11.00-16.00 varje vecka går det att besöka utställningen. Som pågår till och med den 6 november.
Vad innehåller den?
– Totalt 30 bilder från Silvervallens tillvaro. Från invigning till avveckling. Eftersom vi inte finns på plats under utställningen, kan man läsa korta kommentarer om varje bild på inplastade ”bordstabletter”.

Det finns även en ”skrift” du har sammanställt. Hur kan man ta del av den?
– Den finns uppdelad i två pärmar under utställningen i caféet och samma dokument finns på vår hemsida, www.salakonst.se. Totalt 199 A4-sidor med tidningsklipp, foton, berättelser, korta filmavsnitt, om man tittar på den digitala presentationen, och andra dokument om Silvervallen.

Konstföreningen Avlidna Salakonstnärers Sällskap bildades efter en studiecirkel 2014.
– Vi insåg att vi inte skulle hinna igenom alla konstnärer under en termin, så sedan dess har vi genomfört ett 50-tal utställningar med olika konstnärer och teman. Vi har visat över 1 000 konstverk på Ångbageriet och Café Täljstenen, berättar Ekman.

I stadgarnas § 1 ingår följande: Föreningen har till ändamål att samla in och dokumentera fakta om framlidna hel- eller deltidsverksamma konstnärer som under sin levnad helt eller delvis varit bosatta i Sala kommun. I detta syfte vill föreningen exempelvis anordna utställningar, studiecirklar och andra sammankomster.
– Vill du veta mera så finns våra verksamhetsberättelser på hemsidan, www.salakonst.se/om-foreningen/

Vad bestod din egen idrottskarriär av?
– Idrottskarriär låter för fint. Förutom det jag nämnt så spelade jag fotboll all ledig tid från småskolan till tonåren. Lite mera strukturerat i pojklag, juniorlag, B- och A-lag i Möklinta. Senare var jag med och bildade Sala Golfklubb, spelade en hel del tennis för skojs skull och som högst på korpnivå. Mötte väl Ulf Ahlin någon gång och fick rejält på nöten.

Finns det planer att ha någon föresläsning/diskussionskväll om Silvervallen i samband med utställningen?
– Vi planerar en visning av utställningen någon kväll framöver med Sala-Heby Fotbolls Niclas Bergvall som sakkunnig gäst. Vi återkommer om det på Sala Allehandas Info-sida måndagen den 25 oktober, berättar Johnny Ekman.
Givetvis kommer den informationen även att finnas på salahebyfotboll.se.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning