Dennis Eriksson, Ransta IK. Foto: Carl-Henrik Rapp.


1 år sedan

Fulltid: Offensiven för svag i RIK – ”Betyget blir underkänt”

Efter två säsonger i Västmanlandsfyran blir det åter spel i femman för Ransta IK. Det efter en säsong där det offensiva spelet var alldeles för svagt.
– Vi har haft problem att skapa klara chanser och nio mål på elva matcher är alldeles för dåligt, säger tränare Tobias Pettersson.

 

Det blev inte riktigt som Ransta IK hade tänkt sig och nästa år blir det åter spel i division 5.
Och höjdpunkterna var få under säsongen 2021 även om RIK var det enda laget som lyckades ta poäng av serievinnaren Västerfärnebo AIK.
– Tyvärr åker vi på en sur kvittering i matchens sista spark men att förlora hemma på Mullevi mot Vaik var aldrig något alternativ, säger tränare Tobias Pettersson.

Vad sätter du för betyg på säsongen?
– Då vi håller på med tävlingsinriktad idrott vore det märkligt att sätta annat än betyget underkänt på denna säsong när vi åker ur, säger Pettersson.

Vad säger du om förväntningarna kontra resultatet?
– Målet var att slå förra årets placering och definitivt klara oss kvar, vi lyckades tyvärr inte med detta. Den bittra men ärliga sanningen är således att vi inte har kommit upp i förväntad nivå denna avhuggna säsong. Ett misslyckande och jag tar givetvis min del av ansvaret för det.

Vad har fungerat bäst?
– Vi har verkligen aldrig slutat tro och gett upp hoppet på det vi gör. Där ska spelarna ha en eloge. Någonstans visar vi också att vi har kompetensen för att spela på denna nivå. Trots att vi åker ur så är vi med i samtliga matcher och vår största förlust är med tre måls marginal, säger Pettersson och fortsätter:
– Utöver detta förtjänar även hela materialarstaben, med Mathias Johansson och Marcus Hellman i spetsen, ett omnämnande då de gjort ett hästjobb och varit enormt viktiga och hjälpsamma under hela säsongen.

Vad har fungerat mindre bra?
– Kontinuiteten har varit bristande, på grund av skador och sjukdomar och andra orsaker, har vi haft det svårt att spela ihop ett sammansvetsat lag. Vi kom också in lite snett i denna korta säsong där varje poäng blir extremt betydelsefull. Efter krysset borta mot Syrianska åker vi på tre riktigt svidande förluster mot Tortuna, Sörstafors-Kolbäck och Irsta. Det är alla matcher där vi är klart med och i långa perioder även det bättre laget. Tyvärr har vi varit alldeles för svaga i sista tredjedelen, vi har haft problem att skapa klara chanser och nio mål på elva matcher är alldeles för dåligt.

Viljan att lägga ner den tiden som krävs och viljan att vinna har heller inte varit lika stark hos spelarna i år enligt Pettersson.
– Spelare liksom ledare har ett gemensamt ansvar över föreningens resultat och framtid. Alla involverade måste således se sig själva i spegeln och ställa sig frågan vad de kunnat gjort bättre. Det föreligger viss problematik i att ställa höga krav på andra om man inte vill ha höga krav på sig själv.

Vilken/vilka spelare har varit extra tongivande?
– Svårt att utse några en säsong som denna då jag vet att samtliga har en än högre nivå i sig. Väljer dock att lyfta fram fyra spelare som varit viktiga för oss. Dels de två enda spelarna som deltagit samtliga matcher, Victor Torsteinsrud och Dennis Eriksson. Utöver dessa har Johan Barkskog varit bra i många matcher och Håvard Kvello har varit en viktig kugge och produktiv framåt.

Vad har varit säsongens höjdpunkt/match att minnas?
– Spelmässigt är Tortuna en bra match i långa perioder. Karaktärsmässigt så vill jag lyfta matcherna borta mot Västerås AFG och Syrianska då vi är väldigt disciplinerade. Ur publik och stämningssynpunkt är derbyn alltid viktiga. Tyvärr åker vi på en sur kvittering i matchens sista spark men att förlora hemma på Mullevi mot Västerfärnebo AIK var aldrig något alternativ.

Blir du kvar som ledare?
– Det är en diskussion vi får ta lite längre fram men förhoppningsvis och för föreningens bästa har Ransta IK en ledarstab spikad tidigare än förra året. Väljer att se ljust på framtiden och tror att säsongen 2022 kan bli en trevlig historia för föreningen Ransta IK, säger Tobias Pettersson.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning