Nicklas Blomqvist. Foto: Carl-Henrik Rapp.


6 månader sedan

Västerfärnebo AIK:s succétränare Niklas Blomqvist lämnar sitt uppdrag

Niklas Blomqvist har som tränare i Västerfärnebo AIK tagit föreningen från division 5 till division 3. Själv följer han dock inte med på den resan, nu hoppar han av uppdraget.
Ett beslut som har varit svårt men av flera orsaker är tiden på Svedboäng nu över.
– Västerfärnebo AIK har för alltid en plats i mitt hjärta, säger Niklas Blomqvist efter sina tre säsonger i klubben.

 

Niklas Blomqvist kom till Västerfärnebo AIK inför säsongen 2019. Det blev alltså tre säsonger i Vaik men nu är det över och han lämnar tränaruppdraget i klubben som ska spela i division 3.

Det var flera klubbar han tränat innan Vaik, bland annat Fagersta södra och Avesta AIK.
Vårsäsongen första året i Västerfärnebo AIK var ingen succé när de spelade i division 5. En vårsäsong med två vinster och nio förluster som betydde bottenskiktet av tabellen.
Något hände under sommaruppehållet, det var nämligen ett nytt Vaik under hösten och de plockade 23 poäng på de elva omgångarna. Debutsäsongen för Niklas i Vaik slutade med en sjätteplats trots en dålig vår.

Pandemin ställde sedan till det med två halvsäsonger. Endast elva matcher per säsong och varje match var viktig.
Det blev succé för Vaik under Niklas andra år, Nio segrar, en oavgjord och en förlust och Västerfärnebo AIK var tillbaka i division 4.

Under försäsongen inför återkomsten i division 4 kom flera tongivande spelare tillbaka till moderklubben. Rasmus Hedlund Aldén, Markus Lindholm och Martin Åhman var inga dåliga namn för nykomlingen.
Det blev en säsong som var en större succé än året innan. En tappad poäng på hela säsongen men för Vaik en tappad poäng som sved eftersom det var mot Ransta IK.
Seriesegern blev stor för tvåan Kungsör hamnade sju poäng bakom på elva matcher.

Nu ska Västerfärnebo AIK spela division 3 och du har bestämt dig för att lämna, varför då?
– Det var inget lätt beslut. En stor del i det är jag inte tycker om att åka bil längre sträckor fyra gånger i veckan. Det tar ju bara en halvtimme men det har varit drygt. Det finns andra anledningar också att jag hoppar av nu och det handlar absolut inte om att jag vantrivs eller något sådant. Vi har varit ett lysande ledarteam och som sagt det var ett väldigt svårt beslut att sluta, säger Niklas Blomqvist.

Man kan väl kalla dig succétränare med de resultat som Vaik uppnått de senaste säsongerna?
– Jag pratade med min tränarkollega Tommy Fahlin efter säsongen och vi var överens om att det är sjukt vilka säsonger vi varit med om. Det har gått bra i alla fall om räknar två och en halv säsong. Det är flera saker som gör att det gått så bra. Allt ifrån omklädningsrummet till nyförvärv och att vi haft så kul.

Du har trivts bra i Vaik säger du, vad är det som är så bra där på Svedboäng?
– Det är inte bara ett gäng vinnarskallar jag har haft att göra med under de här åren. Allt omkring också, hela bygden blommar ut. Jag hörde att det var någon på läktaren under hösten som inte hade varit på Svedbo på 20 år. Det är en fantastisk klubb som jag kommer att sakna.

Är det något speciellt du minns från dina tre år i klubben, något som sticker ut?
– Ja, det är stunden vi i laget hade tillsammans i mittcirkeln efter sista matchen när vi vann femman. Vi hade slagit Surahammar hemma på Svedboäng och Bosnisk mötte Tillberga hemma. En match som Bosnisk var tvungna att vinna för att gå förbi Vaik. Den matchen låg tio minuter efter oss så vi stod i en cirkel och följde matchen via sociala medier och lyckan när vi fick beskedet att Tillberga vunnit har etsat sig fast hos mig.

Nu är tiden förbi i Västerfärnebo AIK, men fotboll kan du väl inte vara utan?
– Jag har fått förfrågningar och sagt nej till tre föreningar. Kanske att jag går in som assisterande i en klubb men inget klart just nu. Jag vill avsluta med att säga att Västerfärnebo AIK för alltid har en plats i mitt hjärta, avslutar Niklas Blomqvist.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning