Robin Mattsson är klar som assisterande i Harbo IF. Foto: Privat.


6 månader sedan

Harbo IF har hittat sin assisterande tränare i Robin Mattsson – “Jag spelar i värsta fall”

Den sista pusselbiten i Harbo IF:s ledarfråga är lagd. Laget har har under en tid letat efter en assisterande tränare till Göran Olsson och nu står det klart att 25-årige “Vålasonen” Robin Mattsson kommer att ta platsen 2022.
– En stor nyckeldel till att vinna en serie är att ha en bra målvakt och där kan jag verkligen hjälpa klubben, säger han.

 

Äntligen har Harbo IF hittat en passande person till rollen som assisterande tränare i klubbens A-lag.
Det blir ingen mindre än Östervålasonen Robin Mattsson, son till Heby AIF:s och Tärnsjö IF:s före detta tränare Anders Mattsson.
Precis som pappa Anders är Robin Mattsson en välskolad målvakt, som dessutom har en hel del erfarenhet i bagaget trots hans ringa 25 år.
– Det känns lite som att jag är 40 år fast jag bara är 25, säger han.

Robin har meriter från flertalet klubbar i både Sverige och utomlands och hans fotbollsresa började tidigt i Östervåla IF för att sedan gå vidare till AIK:s akademi när han var i sex-sjuårsåldern.
– Jag drillades hårt av pappa som vet hur det är att spela som professionell målvakt eftersom att han spelat i Djurgårdens IF som yngre. Det är lite roligt det där att jag var i AIK och han i DIF när vi båda håller på Hammarby.

Efter sejouren i AIK hamnade Robin i Degerfors IF U19, U21 och A-lag.
Då var året 2014 och Robin knackade verkligen på dörren till A-laget.
Men i stället för spel i Degerfors tog han chansen att åka till Thailand för spel i landets största klubb som heter Bankok United.
– Jag tog mitt pick och pack och stack dit och det var en skithäftig upplevelse och under en försäsongsmatch var det 50 000 på läktarna. Det är verkligen en proffsig liga där det bästa lagen håller klassen som bottenlagen i allsvenskan och som lagen i Superettan typ. Det var lyxigt och det fanns livvakter och allt möjligt. Nästan som att man spelade i typ Chelsea, menar Robin.

Men efter lite problem med att få pass i Thailand så valde Robin att vända hem och landade då ett treårskontrakt i Husqvarna FF.
Då hände det värsta tänkbara – Robin drog av sitt bakre korsband efter en smäll när han skulle rensa bollen.
– Jag var borta i tio månader och det kändes inte alls roligt när man var på väg uppåt i karriären.

Efter äventyren i Husqvarna har Robin varit runt och spelat och provspelat i flera olika klubbar i bland annat i Varberg, Åtvidaberg, Motala, BK Zero och Assyriska IK.
Men det var något som gnagde i honom och dessutom hade han träffat på kärleken som bodde långt ifrån honom.
– Jag fick en lätt ångest och det kändes inte roligt längre och jag gick nog in lite i väggen och kände att jag klarar inte det här. Jag har inte haft någon stabil trygghet utan mest flyttat runt och inte haft något liv utanför fotbollen.

Då valde Robin att flyttat till ihop med sin flickvän i Motala och senare gick flytten även till Växjö.
Dessutom hoppade Robin på undersköterskeprogrammet för att utbilda sig.
– Jag gillar svenssonlivet och skulle faktiskt vilja bli läkare trots att jag hoppade av plugget som ung.

Men livet skulle vända igen och förhållandet med hans sambo tog slut.
Och det är där Robin står i dag och för tillfället letar han lägehet i Östervåla eller Uppsalaområdet.
– Skulle jag vara kvar i Växjö eller flytta hem? Men det har varit bra att komma hem igen och de flesta på stan här i Våla känner nog igen mig som den pajas jag var när jag var yngre.
För några dagar sedan kom en förfrågan från Harbo IF.
– Jag var egentligen inte jättesugen att spela men efter ett möte med Mats Larsson och Göran Olsson i tre timmar så väckte det lusten hos mig. Jag blev förvånad över deras mål och visioner och det tände mig.

Nu är alltså beslutet taget att Robin kommer att fungera som assisterande tränare för Harbo IF under 2022.
– Jag vill vara brädan som pratar med spelarna och kommer så klart även att agera målvaktstränare. Men jag vill även lära av dem.

Du har kanske ett annat driv och en annan kravbild som kommer från de högre divisionerna? Blir det hårda träningar framöver?
– Jag kommer att ha stenhårda förväntningar på alla när vi väl tränar, men vad man gör på fritiden det är något helt annat. Men på träningen är det 100 procent som gäller. Jag vill få ihop gruppen som redan verkar vara riktigt bra för då kommer vi att vara där uppe.
Och på frågan om han spelar om någon målvakt evenutellt skulle göra sig illa eller bli avstängd är han tydlig.
– Jag spelar i värsta fall, säger Robin Mattsson.Taggat:   

Carl-Henrik Rapp Carl-Henrik Rapp
Redaktör, skribent och krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning