Agnes Vilén, tidigare NSK. Foto: privat


3 år sedan

Agnes blev sjuk inför landslagsdebuten – nu ska hon tränas av en landslagsikon

Nu ska Agnes Vilén träna med landslaget igen när det är samling på Bosön kommande helg.
Agnes var uttagen till dubbellandskamper mot Norge i september men blev sjuk strax innan. På lägret på Bosön är hon en av sex målvakter som bland annat ska drillas av en före detta landslagsmålvakt med 112 kamper på kontot.

 

Agnes Vilén har ett förflutet i Norrby SK där hon debuterade i seniorlaget redan som elvaåring. Inför den här säsongen gick hon över till division 2-klubben Enköpings SK när hon började studera på Westerlundska gymnasiets fotbollsklass.
Är du nöjd med säsongen som precis avslutats?
– Ja, jag är väldigt nöjd med säsongen. Tanken var ju att jag skulle spela med damjuniorerna i deras SM-serie, men på grund av att Sofia min målvaktskollega drog korsbandet tidigt i våras så har jag fått gå in som ordinarie målvakt i damlaget. Jag tycker det har fungerat bra och det har varit inspirerande. Enköpingsposten har likt er ett spelarbetyg, där jag blivit en av de tre heta i sju av 18 matcher. Jag tillsammans med Ida Ackelman toppar ”tre heta” denna säsong. Vilket jag tycker känns fantastiskt roligt, berättar hon..

Blir det spel i Enköpings SK nästa år också?
– Ja, det blir det. Jag har haft en bra utveckling under säsongen och trivs med truppen. Tack vare mina grymma målvaktstränare Oscar Odeheim och Henrik Johansson har jag utvecklats väldigt mycket under säsongen. Det finns såklart alltid saker att träna och bli bättre på, men man måste ju spara lite inför nästa säsong och säsongen efter det också.

Hur mycket träning blir det under vinterhalvåret fram till nästa säsong startar?
– Under vintern ligger vi på två till tre träningar i veckan med Enköpings SK och utöver det är det tre träningar i veckan med NIU (nationell idrottsutbildning) för min del.

I mitten av september var Agnes uttagen till F15-landslaget, tjejer födda 2006 som då spelade sina första två landskamper. Motståndare var Norge och Agnes var en av tre uttagna målvakter. Första matchen vann Sverige med 1-0 och den andra slutade oavgjort 2-2.
Trots uttagningen var inte Agnes på plats i Kungshamn när den första landskampen skulle spelas.
Vad hände när du inte kunde vara med mot Norge?
– Jag blev sjuk inför dubbellandskampen mot Norge och var tvungen att lämna återbud. Det kändes jättetråkigt att lämna det beskedet till Lotta (Hellenberg, förbundskapten) men samtidigt så var de det enda rätta.

En månad senare var det inbokade landskamper på bortaplan mot Finland.
Du fick ingen inbjudan till de matcherna?
– Nej, det stämmer. Jag blev kallad som reserv utifall att någon av de tre kallade målvakterna skulle lämnat återbud.

Svenska Fotbollförbundet tog dagarna före avresan till Finland beslutet att ställa in de båda matcherna. Den Europeiska smittskyddsmyndigheten hade rödlistat Finland på grund av en ökad spridning av Covid-19 vid den tidpunkten.
Det var en låg vaccinationstäckning i den aktuella åldersgruppen och därför valde SvFF nu att avlysa denna samling och ställa in resan till Finland och de båda matcherna.
Nu är det dags för nästa samling för F15-landslaget och förbundskapten Lotta Hellenberg har tagit ut 46 spelare till ett läger på Bosön. Ett läger som börjar fredagen den 18 november och pågår till söndag 22 november. Agnes Vilén är en av de uttagna.
Nu är du med i ett läger på Bosön kommande helg, är ni många målvakter?
– Vi är sex målvakter och 40 utespelare.

Elisabeth Leidinge är målvaktstränare, hon har 112 landskamper på kontot. Massor av rutin och erfarenhet, hur känns det?
– Det känns fantastiskt roligt att bli tränas av en sån rutinerad och inspirerande landslagsikon.
Vad är nästa steg för ert landslag, matcher eller nya träningsläger?
– Förutom lägret på Bosön så vet jag inte någon kommande samling, avslutar Agnes Vilén på väg mot landslagsläger.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning