Julcupen är inställd. Foto: Sala-Heby Fotboll


2 år sedan

Julcupen inställd – ”Det är med stor sorg vi tagit beslutet”

Sala FF tog på onsdagen beslutet att ställa in Julcupen 2021/22. Anledningen är givetvis den pågående coronapandemin och att nya restriktioner började gälla från och med i onsdags.
– Bakgrunden till att vi ställer in är det osäkra läge som råder, säger klubbens ordförande Peter Lund.

 

Det blir ingen Julcup!
På onsdagen togs beslutet att ställa in Sala FF:s futsalcup för andra året i följd.
Var det ett svårt beslut?
– Både ja och nej. Vi vill ju naturligtvis genomföra cupen, men inte till vilket pris som helst. När vi väl började resonera fram och tillbaka så var det på ett sätt ett enkelt beslut. Vi hittade inte många argument för att genomföra cupen. Men känslomässigt är det svårare, säger Mattias Falk, tävlingsansvarig.

Anledningen är den pågående coronapandemin och de nya restriktionerna som gäller från och med den onsdagen 1 december.
– Sala FF:s Julcupskommitté har i samråd med föreningens styrelse beslutat att cupen inte ska genomföras. Bakgrunden är det osäkra läge som råder, säger klubbens ordförande Peter Lund.

Folkhälsomyndigheten har med anledning av ökad smittspridning i hela landet fastställt nya riktlinjer som gäller från i onsdags.
Av dessa framgår bland annat att kontroll av covid-pass ska göras vid offentliga tillställningar med mer än 100 åskådare, att arrangör har ansvar att säkerställa avstånd mellan sällskap och andra åtgärder för att säkerställa utebliven smittspridning.
– Sala FF är en ideell förening vilket innebär att alla aktiviteter som genomförs i föreningens regi bygger på frivilligt engagemang. Sala FF:s inomhuscup är den aktivitet under året som ligger oss FF:are allra varmast om hjärtat, säger Peter Lund.

Han berättar att Julcupskommittén och styrelsen var eniga i sin uppfattning att det inte går att lägga det ansvar som skulle krävas i händerna på föreningens medlemmar, föräldrar och andra ideellt arbetande.
– Det är med stor sorg vi gör det konstaterandet. Men i valet mellan att avstå arrangemang av en futsalaktivitet och risken att bidra till en ökad smittspridning finns ingen annan väg att gå.

Det kan tilläggas att smittspridningen för närvarande är särskilt stor i Västmanland, där Region Västmanland nyligen valde att gå upp i stabsläge.
– Från skolor runt om i kommunen får vi rapporter om nya fall av smittade barn och ungdomar. Att i det skedet genomföra en inomhusturnering i futsal som lockar många, många åskådare är i vår mening inte att ta ansvar. Andra föreningar i omgivningen har även de landat i samma ställningstagande, säger ordförande Peter Lund.

Kommer de lag som anmält sig och betalat avgiften att få tillbaka den?
– Alla lag som är anmälda till julcupen kommer självklart att få sina deltagaravgifter återbetalade. Sala FF jobbar vidare för att verksamhetsåret 2022 ska bli bra och tar ny sats för ett genomförande av Julcupen i slutet av 2022 och början av 2023, säger Peter Lund.

Drabbar det föreningen ekonomiskt och hoppas ni på kompensation i så fall?
– Självklart drabbar det föreningen hårt när vi inte får den här intäkten. Den finns ju medräknad i budgeten för hela året, så för att få ihop det ekonomiskt behöver vi hämta igen pengarna på annat sätt. Vi hoppas och tror att vi blir kompenserade från förbundet, vi blev det till största delen förra året när vi tvingades ställa in, säger Mattias Falk.

Julcupen ställdes in i fjol och i år var det meningen att den skulle fira 40 år och 40 gånger.
Om det går att genomföra cupen nästa år, blir det en satsning på jubileum då?
– Det kan jag inte svara på nu, det känns för nära inpå att vi tvingats ställa in. Men är det jubileum så är det, så jag är övertygad om att föreningen kommer att göra något bra med det, säger Falk.

Var det en sorg att ta beslutet?
– Det är väldigt sorgligt att behöva ta det här beslutet. Men det finns större och viktigare saker än Julcupen, människors hälsa och att få vi kan få stopp på smittspridningen är betydligt viktigare än att vi får arrangera en futsalcup. Jag känner också en besvikelse över att vaccinationsgraden inte är högre än den är, hade alla vaccinerat sig när vi blivit ombedda att göra det så hade vi förmodligen kunnat genomföra Julcupen, påpekar Falk.

För bara några veckor sedan tog Heby AIF beslutet att ställa in Hebycupen. Det troliga är att vi kommer att få se fler cuper än de två lokala att ta samma beslut.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning