2 år sedan

Västerfärnebo AIK utsedd till Årets lag av Sveriges största sportpodcast

Det händer grejer hos Västerfärnebo AIK. Och det är inte bara sportsligt – nu har Vaiken blivit utsedd till Årets lag 2022 av Sveriges största sportpodd “When We Were Kings” som drivs av bland andra fotbollsoraklet Erik Niva.
Nyligen besökte han och kollegan Håkan Andreasson nyblivna division 3-klubben.
– Jag fick gåshud när mailet ramlade in och vi fick beskedet att vi är årets WWWK-lag, säger Rasmus Leijdström, spelare i klubben.

 

Att Västerfärnebo AIK sportsligt stått för en fantastisk resa de senaste två åren har väl de flesta uppmärksammat.
Det är också något som fotbollsjournalisten Erik Niva har uppmärksammat.
Nyligen utsåg hans fotbollspodd Vaiken till Årets WWWK-lag 2022 och snart kan ni höra ett avsnitt om Vaiken i podden “When We Were Kings”.
Dessutom kommer poddcasten att sponsra klubben under sin debutsäsong i division 3.

Så här skriver Erik Niva på sin Facebooksida om valet av Vaik i konkurrens med många andra lag och om hans besök i Västerfärnebo.
“Föreningen från den lilla jordbruksbyn i gränslandet mellan Västmanland och Bergslagen har en lång, stolt och glanslös tradition. Fram till och med nu har de aldrig spelat högre än i division 4, men för några år sedan började grabbarna från det gamla kompisgänget återvända till byn.”
“Det var sönerna till fäderna som nådde division 4 på 1990-talet – grannkompisarna som spelade knattefotboll ihop som små – och nu var de hemma igen för att ge nytt idrottsliv till ett litet samhälle som riskerade att tystna och tyna bort. Först vann de division 5 genom en dramatisk tabellomkörning i sista omgången, och ifjol vann de division 4 utan att förlora en match.”

Erik Niva har en bakgrund som sportjournalist på Aftonbladet, han har skrivit flera böcker om fotboll och sitter ofta som expert i Viasat Fotboll när det är dags för Champions League.
Men 43-åringen driver sedan några år en podd som heter “When We Were Kings” tillsammans med mediestrategen Håkan Andreasson.
Och nu har Erik och Håkan fått upp ögonen för Västerfärnebo AIK som de besökte häromdagen. Och i sommar kommer podden att besöka Svedboäng och det kommer att synas på klubbens tröjor att de är Årets WWWK-lag.
“Tillsammans har de nått någonstans där den lilla byn aldrig förut har varit, och 2022 ska Västerfärnebo och deras 420 invånare ta emot storebrorsorna från Sala, Fagersta och Västerås för division 3-derbyn på naturgräset hemma på Svedboäng. WWWWK kommer att vara där. Redan ifjol fick Västerfärnebo AIK ta emot Silverskölden för den främsta idrottsprestationen i Sala kommun 2021, och 2022 är vi alldeles orimligt stolta över att de spelar med WWWK-loggan på bröstet.
Och Erik Niva är imponerad av en spelares tatueringar.
“Vänsterbacken Rasmus Leijdström har två tatueringar på sina underarmar; på den högra står det ”VAIK till fyran”, på den vänstra ”VAIK till trean”.
Ny tatuering i år? Till hösten stänger vi säsongen med ett specialavsnitt om Västerfärnebo AIK, 2022.”

Det är Rasmus Lejdström som ligger bakom ansökan som blev en vinstlott bland över 150 anmälda lag.
Har du funderat på var nästa tatuering ska sitta?
– Det blir nog på ryggen och det står mellan två olika saker. Antingen Vaik till tvåan eller Markus Lindholm nummer 15 “bäst i världen”, säger Rasmus.

Poddcasten lade ut tävlingen för en dryg vecka sedan och i lördags fick du beskedet att ni är årets lag, kan du beskriva känslan?
– Det är obeskrivligt och för mig är det så stort. Redan när jag var i 13-årsåldern skrev jag egna krönikor och jag inspirerades av Erik Niva.

Vad innebär det att ni är årets WWWK-lag?
– De kommer att sponsra oss med en summa pengar för att vi har deras logga på bröstet. De kommer på besök och vill gärna se derbyt mot Sala FF. Det blir även besök under hösten. Hasse Andersson och jag får väl göra en rundtur med dem på byn.

Det är fotbollsfeber i Västerfärnebo och nu blir ni kändisar också. Klarar ni av det trycket?
– Förhoppningsvis ska vi klara det. Det är så stort det här och många ringer och gratulerar. Jag har inga ord kvar men väldigt stort är det för oss, avslutar Rasmus som längtar till att allt ska köra igång.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning