3 månader sedan

Division 3 södra Norrland – Fagersta Södra ”Vi ska bli bättre än femma”

Fagersta Södra IK är först ut att presenteras av de klubbar som Sala FF och Västerfärnebo AIK ska möta i division 3 södra Norrland kommande säsong.
En klubb som spelade i division 2 för ett par år sedan men nu är tillbaka i trean. Två tuffa spelartapp har de fått men sportchefen Patrik Salminen jobbar för högtryck med att forma en ny trupp.

 

Fagersta Södra är en av fem klubbar från Västmanland som ska spela i division 3 södra Norrland kommande säsong. Sala FF och Västerfärnebo AIK som vi följer är två av dem – de övriga är IK Franke och Västerås IK.

Fagersta Södra bildades 1939 och har spelat 13 säsonger i division 3. Klubben höll för övrigt till i division 6 säsongerna 1999-2004.
Var nykomling i division 3 säsongen 2017 och slutade då sexa. Året efter kom Södra fyra och 2019 vann de serien före Sala FF.
Sejouren i division 2 blev dock ettårig och i fjol kom de på femte plats.

SFF och Södra har genom åren mötts 28 gånger i seriespel. Ett lag SFF gillar att möta, det har bara blivit tre förluster på de 28 matcherna.
Lagen möttes 2018 och då vann SFF med 2-0 hemma (Jakob Eklund och Yvan Boyokino) och 5-0 borta (mål: Yvan Boyokino 2, Jakob Eklund 2 och Henok Fanus Ghebre).
Året efter vann SFF med 1-0 (Jakob Eklund) i Fagersta, men föll hemma med 1-2 (Jakob Eklund) inför 456 åskådare.

Södra har mött Västerfärnebo AIK tolv säsonger vilket betyder 25 möten, 1951/52, 1952/53, 1956/57, 1957/58 (möttes tre gånger), 1978, 1984, 1986, 1990, 1994, 1997, 2002 och 2003.
Senast, 2003, vann Vaik med 2-0 hemma och 6-4 på Onsjövallen.
Hemmaplan: Onsjövallen.

Klubbens sportchef Patrik Salminen, som just nu har bråda dagar med att forma truppen inför årets säsong, berättar att förra årets placering var okej. Då kom de femma i södra Norrlandstrean.
– Det var nog en väntad placering, vi började serien dåligt. Vi fick in en ny tränare, Remco Boere, och vi hade ett nytt spelsystem. Boere fortsätter som tränare även den här säsongen, säger Salminen.

Hur ser det ut inför årets säsong, är det några nyförvärv som signat?
– Vi har fått in Reza Hosseini från Ludvika FK och William Klasén från Riddarhytte SK. William har tidigare spelat i Fagersta Södra. Någon målvakt har vi inte ännu men förhandlar med en från utlandet.

Har ni några spelarförluster?
– Ja, vår skyttekung Neil Hiilion som gjorde 15 mål har lämnat samt Gabriel Medina som har gått till IFK Västerås.

När kör ni igång träningsmatcherna?
– Det blir mot Kungsörs BK den 26 februari. En träningsmatch är inbokad mot Västerfärnebo AIK, vi visste inte att vi skulle mötas i serien när den bokades. Motstånd från division 2 får vi i en match mot Korsnäs IF.

Har ni satt upp någon målsättning inför den nya säsongen?
– Truppen är inte klar än så vi får ta det när allt är klart. Men vi vill komma högre än förra året.

Har ni koll på Sala FF och Västerfärnebo AIK?
– Vet inte alls hur Sala FF har det och jag vet inget om Västerfärnebo AIK heller. Men det är fantastiskt kul att de har tagit sig upp i trean.

Vilka vinner division 3 södra Norrland?
– Historiskt har IK Franke alltid varit bra. Tuffa att möta och spelar fin fotboll, avslutar Patrik Salminen.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning