6 månader sedan

Oväntad hjälp från mjölkbönderna i Färnebo som bygger landmärke vid Svedboäng

En dryg vecka kvar till seriepremiären och Västerfärnebo AIK ska spela i division 3 för första gången i dess historia. Ett avancemang som naturligtvis kräver en större budget än de haft i Västmanlandsserierna.
Nu kommer oväntad hjälp från mjölkbönderna i Färnebotrakten som ska bland annat ska bygga ett landmärke vid Svedboäng.
– Vi är ju vana med några spottstyver om man jämför med de stora klubbarna och när mjölkbönderna i Färbebotrakten går in så är vi väldigt stolta, säger Västerfärnebo AIK:s starke man Hasse Andersson.

 

Efter två lyckosamma säsonger som båda slutade med serieseger ska Västerfärnebo AIK för första gången spela i en förbundsserie.
Det är en stor händelse i den lilla byn i Sala kommun då ortens grabbar ska spela division 3-fotboll på Svedboäng.

“Det här är det största som hänt sedan Barbro Andersson vann en sträcka i O-ringen i början av 60-talet.”
Det sa Hasse Andersson, lagledare i Västerfärnebo AIK.
Det var en euforisk lycka i Färnebo flera veckor efter avancemanget och utflyttade spelare stod i kö för att komma “hem” och representera moderklubben.

Under förra säsongen byggdes en läktare för att inrama arenan och nu är det ännu mer på gång. Något annat som fick folk att höja på ögonbrynen över hela fotbolls-Sverige.  Västerfärnebo AIK utsågs till Årets lag 2022 av Sveriges största sportpodd “When We Were Kings” som drivs av bland andra fotbollsoraklet Erik Niva.
Nyligen besökte han och kollegan Håkan Andreasson den nyblivna division 3-klubben.
– Jag fick gåshud när mailet ramlade in och vi fick beskedet att vi är årets WWWK-lag, säger Rasmus Leijdström, spelare i klubben och även medlem i Vaik Media Group när han precis kommer tillbaka från en rundtur i Västerfärnebo med de prominenta gästerna från Stockholm.

Podden kommer att följa Vaiken under säsongen och Erik Niva kommer även på besök några gånger.
Det händer alltså grejer i landsortsklubben som nu ska ta upp kampen med Sala FF om att vara kommunens bästa herrlag. Förutom att laget är mitt inne i förberedelserna inför debuten så har det under hela året förberetts på sidan om planen.

Ni märker att något stort är på gång ute i Färnebo men det är andra riktigt stora grejer på gång också. Västerfärnebo AIK Media Group har jobbat intensivt med att få till allt för oss i media. Vi kommer att få en egen läktare under tak där Sala-Heby Fotboll kommer att samsas med ortstidningen och Erik Niva.
Det ska finnas kaffemaskin och små snittar till pressfolket sägs det.
Det sägs också att det ska byggas något ovanpå läktaren med fin utsikt över hela planen och åkrarna runt Svedboäng.

Nu kommer vi till den stora grejen och det som kan generera pengar i åtskilliga mängder för klubben ute på landet.
Vi har bara hört rykten, Hur stort är det här för Västerfärnebo AIK och vad händer?
– Vi är ju vana med några spottstyver om man jämför med de stora klubbarna och när mjölkbönderna i Färnebotrakten går in så är vi väldigt stolta, säger Västerfärnebo AIK:s starke man Hasse Andersson.

Hans visitkort håller inte de normala måtten för de titlarna är inte att leka med: Lagledare, sportchef, evenemangsansvarig, marknadsansvarig, och så vidare.
Ja. listan kan göras lång för denne Andersson. Nu har han lyckats ännu en gång och nu är det mjölkbönderna som står på tur.
– De vill ju att komjölken ska behålla sin popularitet framför den trendiga havremjölken och att marknadsföra sig tillsammans med just nu populära Västerfärnebo AIK tycker de var en bra idé.

Konkret vad är det för någonting de kommer att göra?
– Först och främst ska de bygga en jättestor ko som ska ställas vid infarten till Svedboäng. Samma storlek som dalahästen i Avesta. Det blir ett bra riktmärke för busschaufförerna från Norrland som kommer med motståndarlag.
– Det kommer sedan att bli olika arrangemang vid alla hemmamatcher på Svedbo där mjölk är inblandat. Det som sticker ut är väl innan den sista hemmamatchen i höst då det blir mjölkartävling. Fem prominenta personer ska tävla i mjölkning för hand framför läktaren och Niva ska tillfrågas. Det blir också kobingo i samband med varje match på gärdet intill arenan. Bröderna Brööl från Heby ska tillfrågas om de kan göra en konsert i samband med någon match.

Oj, det är mycket som händer men kommer spelarna att märka av något?
– Milkshake kommer att serveras i omklädningsrummet och pris till matchens lirare är förstås mjölkbaserat. Är man riktigt dålig i någon match så finns det bönder som vill ge den spelaren en Pucko men det är väl att ta i, tycker Hasse.

Hur blir det i kiosken, tar ni bort läskedryckerna och fyller på med mjölk i stället?
– Ja, det blir mjölkdrinkar av allehanda slag och förstås Pucko. Sedan har Anki Aldén Hallström lovat att ta fram en morotskaka i form av en ko, hur det nu går till. Kalvdans som görs på råmjölken kommer att gräddas i den nya ugnen i kiosken.

Vad kräver mjölkbönderna i utbyte av er som förening?
– De vill att vi bygger loger med sköna fåtöljer för dem och vi bygger dem just nu i en lada här i Färnebo och kommer med kranbil före premiären. Sedan har de krävt fem platser vid sidlinjen närmast kiosken för traktorer. De har tuffa krav tycker jag men det blir ett rejält tillskott i kassan, avslutar en nöjd Hasse Andersson som ser fram emot seriepremiären.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning