Västerfärnebo AIK. Foto: privat


2 år sedan

Seriestart: Historisk säsong väntar – “Vi vill överraska”

Det skrivs historia på söndag! Då ska Västerfärnebo AIK spela sin allra första match i division 3 och motståndare på bortaplan är Rengsjö SK.
– Vi vill vinna varje match och förhoppningsvis överraska, säger tränare Enrico Pingani.

 

För två år sedan förberedde sig Västerfärnebo AIK för spel i Västmanlandsfemman med matcher mot bland andra IFK Ekberga och Valskogs IK.
Nu skriver vi april 2022 och klubben ska spela i division 3 för första gången. Då väntar matcher mot lag som Sala FF, Forssa BK och Bollnäs GIF.
För nya tränaren Enrico Pingani är Vaik en ny bekantskap, men så sent som i fjol stötte han på dem – men då som assisterande tränare i Irsta IF.
– Jag minns den matchen. Tyckte att Vaik var jobbiga att möta. De jobbade hårt och spelade en rak fotboll, berättar han.

Det var för övrigt premiären i Västmanlandsfyran i början av augusti och på Klinta IP vann Vaik med 4-2 i regnet efter två mål av Rasmus Hedlund Aldén och ett av Alexander Söderström och Simon Ericsson.
Men då var det nog ingen som trodde att nykomlingen skulle vinna serien utan att förlora en enda match.
Och Enrico tänkte nog inte ens tanken på att han ett halvår senare skulle träna Västerfärnebo AIK.

Men nu är det Vaik och division 3 som gäller för den 55-årige västeråsaren och det är en serie som innehåller tolv lag.
Faktum är att Vaik bara har mött fyra av dessa lag i tävlingsmatcher tidigare.
Sala FF har Vaiken stött på tolv gånger i seriespel och senast var 1993, Västerås IK senast 1995 (totalt åtta matcher), IK Franke senast 1996 (tio matcher) och Fagersta Södra senast 2003 (25 matcher).
Det är allt!
Det är med andra ord många lag som för första gången får besöka Svedboäng, som sedan i fjol ståtar med en vacker läktare.
Men spel på hemmaplan lär dröja, den tänka premiären mot Sala FF blev som bekant uppskjuten till den 18 maj.

Seriepremiären närmar sig, känner ni er redo?
– Ja, det tycker jag. Vi har testat oss fram, till och med lite överdrivit testandet. Men nu känner vi oss redo, säger Pingani.

Hur många träningsmatcher har ni spelat?
– Vi har spelat fem matcher och det har blivit segrar mot Bosnisk, Kungsör och Heby AIF. Dessutom oavgjort mot Forssa BK och förlust mot Avesta AIK. Jag är nöjd med prestationen. Vi spelade bra mot Heby AIF i andra halvlek och matchen mot Forssa BK var också bra. Då mötte vi ett bra lag. Totalt sett är det flera halvlekar som varit bra.

Vad kan man förvänta sig av er den här säsongen?
– Det är svårt att svara på. Jag har ingen bra koll på de övriga lagen. Vi har mött Forssa BK och sen såg jag Rengsjö SK när de mötte Västerås IK. Men målet för oss är att vinna varje match, sen får vi se hur långt det räcker.

Hur har försäsongen varit?
– Inte så jättebra med träningsmöjligheter. Vi har haft två tider i Sala, men det har varit sent. Men vi har också tränat en hel del i Avesta, som har uppvärmt konstgräs. Men uppslutningen har varit bra, även om det tog lite tid i början.

Vilka blir nyckelspelare?
– Jag tänker inte så. Alla är egentligen nyckelspelare. Visst finns det spelare som är viktiga, men vi har inte så stor trupp och då är det viktigt att alla blir nyckelspelare.

Är det någon spelare som tagit stora kliv under försäsongen?
– Eftersom jag inte tränade laget i fjol vet jag inte. I början visste jag inte ens vad spelarna heter. Alla spelare har olika egenskaper, säger Enrico Pingani.

Lag: Västerfärnebo AIK.
Tränare: Enrico Pingani (ny).
Serie: Division 3 södra Norrland.
Placering i fjol: Etta i Västmanlandsfyran.
Nyförvärv:Niklas Eriksson, IFK Eskilstuna, Eric Boström, FK Sala, Emil Pettersson, Enköpings SK, Karl Södereng, Slätta SK, Isac Holm Andersson, Skiljebo SK, och Matteo Pingani, Irsta IF.
Spelarförluster: Lowe Forsberg, Norrby SK.
Målsättning: Vi har inte satt någon målsättning, men först och främst är det att klara nytt kontrakt. Men vi vill vinna varje match och förhoppningsvis överraska.
Seriefavorit: Vet inte så mycket, men Forssa BK blir bra. Detsamma gäller nog IK Franke.
Premiär: Rengsjö SK borta på söndag, klockan 15.00.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning