Nya konstgräset på Tegelvallen. Foto: Niclas Bergvall


2 år sedan

Äntligen – på måndagen kunde Heby AIF träna på Tegelvallen igen

Efter träningar i Huddunge och fem raka bortamatcher kunde Heby AIF äntligen göra sin första träning på nya konstgräset på Tegelvallen.
Sala-Heby Fotboll besökte arenan denna soliga måndagskväll.
– Nu slipper vi åka bil till träningarna och det är bara några meter till planen, säger tränare Eric Acar nöjt.

 

Väntan är över, på måndagen kunde Heby AIF äntligen kliva in på den nya konstgräsplanen på Tegelvallen.
– Den gamla var trött, säger Johan Namerius och tittar bort mot det som finns kvar av konstgräset som lades för 13 år sedan, 2009.
Allt är nämligen borta, bakom målen återfinns den gamla ”mattan” som ett minne av det som varit.

Det är en solig och varm vårkväll på Haifs klassiska hemmaplan.
En arena där det spelats division 1-fotboll, men då var det klubbens damer. Herrarna har som bäst nått division 2 och det vid tre tillfällen.
Men det var innan konstgräsets tid. När det 2009 var invigning inför 510 åskådare var det en lättnad i den gulsvarta klubben.
Den nya mattan var vacker, men det var ändå många Haifare som suckade och sa ”att fotboll minsann ska spela på riktigt gräs”.

När jag denna kväll besöker arenan för att kolla in nya konstgräset visar det sig att jag möter mannen som gjorde det allra första målet på konstgräsplanen.
– Japp, det var jag. Jag gjorde det i någon uppvisningsmatch i samband med invigningen. Ribba in, säger Johan Namerius och ler.

Det är några år sedan Johan slutade spela, nu finns han med i ledarstaben kring seniorerna i divison 4 och andralaget som spelar i division 7.
Tränare i Haif är Eric Acar, västeråsaren som varit ledare i många år – men som också spelat i superettan med Västerås SK.
Gissa om han var glad denna måndag.
– Ja, det här känns bra, ler Eric.
Men det har varit en tuff tid för klubbens division 4-gäng, men även övriga lag i föreningen – som i år fyller 110 år.
– Det är den sämsta försäsongen jag varit med om, säger han.

De senaste veckorna har Haif tillbringat på Huddungeplan.
– Det är ingen plan. finns inget gräs, inga linjer och målen är helt värdelösa.
Eric blir lite irriterad när jag frågar om Huddungeplanen, där Rödjebro IF spelade en gång i tiden.
Men det är lätt att förstå honom, sedan Tegelvallen fick konstgräs 2009 har det knappt varit ett lag i Huddunge och tränat och därför har planen förfallit. Han har rätt i att det inte längre än en fotbollsplan.
– Inget gräs alls, fyller Eric i.

Jag berättar att Heby AIF till och med har spelat seriematcher där.
– Ja, men det var förr i tiden.
Men det är en glad Eric Acar som coachar sina grabbar denna kväll. Stämningen är lättsam och det märks att söndagens seger mot Brottby SK (5-1) var viktig.
– Oerhört viktig, säger Andreas Ahlin.
Andreas är en av dessa före detta Haifare som numera lägger ned många timmar i klubben. Dels är han engagerad i seniorlaget och dessutom tränar han ett av pojklagen i Haif.
– Jag kom till matchen i Brottby i halvtid och då låg vi under. Nej, ska det bli en ny förlust tänkte jag, berättar han.
Men det blev en vändning, en viktig vändning.

Och på söndag är det hemmapremiär.
BKV Norrtäljes andralag kommer till Tegelvallen och det blir också en liten invigning.
– Det kommer att grillas hamburgare under hela dagen. Sedan kommer pojkar födda 2008 spela en match klockan 10.00 och därefter blir det ett lopp för de yngsta upp till fem år. Det kommer även att bli någon uppvaktning av de som lagt ned mycket tid här, berättar Gernas Molla.
”Gerra” ingår också i staben kring laget och likt många andra viker han mycket av sin fritid till Haif.
– Sex poäng av 15 hittills är godkänt med tanke på att vi spelat fem matcher på bortaplan, säger han innan han bjuder på en kopp kaffe.

Tegelvallen har fått en liten uppfräschning. Arenan från 1935 är långt ifrån sliten, men lite finputsning har gjort den lite vackrare.
Och läktaren från 1988 ”putsas” det på även denna kväll.
Men viktigast är att konstgräset är på plats.

Tränare Eric Acar blåser av träningen, nu väntar fika men också en genomgång av senaste matchen mot Brottby SK. Det genom att kolla på delar av matchen genom Veo Camera, ett redskap för att kunna se matcher i efterhand och plocka fram viktiga bitar – enkelt förklarat.
– Sex poäng hittills är okej, men inte bra. Men nu slipper vi åka bil för att kunna träna och det är bara några meter till planen, det är viktigt, säger Eric Acar och ler.


Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning