Julkalendern Lucka 20 Monica och Sven Bengtsson.


1 år sedan

Sala-Heby Fotbolls Julkalender 2022 – Lucka 20 Monica och Sven Bengtsson

Det är bara några dagar innan tomten kommer. Vi har haft spelare, ledare och andra personer med anknytning till den lokala fotbollen i vår kalender.
Idag är det dags för två supportrar som man alltid stöter på vid besök på Tegelvallen i Heby. Monica och Sven Bengtsson brinner för Heby AIF samt lite för Norrby SK och Kvarnsvedens IK.

 

Monica och Sven Bengtsson bor i Heby och lever pensionärslivets glada dagar. Båda har under många år varit involverade i Heby AIF och numera är det mest som supportrar.
Sven har väl haft de flesta titlarna man kan ha i en fotbollsklubb. Aktiva karriären höll han i ända tills han fyllt 40 och den följdes senare som tränare och allehanda andra uppgifter i Heby AIF.

Sven har fått många rubriker genom åren så därför frågar vi om Monicas fotbollsbakgrund.
– Jag stod i mål en gång och släppte in åtta mål och efter det blev det inte så mycket mer spel. Det blev en lagledarroll i min dotter Marias lag som tränades av Sören Nilsson. Kassör var jag i många år i Haif och kiosken var mitt och Lisbeth Nilsson skötebarn under många säsonger. Numera är jag bara supporter och lever ihop med mister Haif, säger hon.

Tommy Olsson, ordförande i Heby AIF, säger så här om paret Bengtsson:
– Sven och Monica har varit viktiga för Heby fotboll i många år. De har stor del i att Heby AIF, dam- och herrfotboll varit högt upp i seriesystemet. Sven som spelare, ledare och tränare och allt-i-allo, och är det fortfarande. Kokar kaffe innan träningar, tvättar kläder, städar, säljer lotter med mera. Monica var kassör i fotbollssektionen under många år.

Pelle Johansson, son till Monica, har en gedigen fotbollskarriär bakom sig som allsvensk spelare och tränare i ett flertal klubbar upp till Superettan. Han kommenterar också dagens luckgäster i kalendern:
– Sven är ju en klassisk, genuin föreningsmänniska. Han har vigt större delen av sitt liv åt Heby AIF. Hans betydelse för klubben är enorm.

Har du någon kommentar om din mamma Monica, hon säger att hon var målvakt en gång i tiden men det blev bara en match med åtta insläppta mål?
– Kommer inte ihåg att hon stod i mål, men hon har berättat det för mig. Nej, hon var nog ingen fotbollsspelare, säger Pelle. 

Har ni sett många Haif-matcher den här säsongen?
– Ja, vi har sett alla hemmamatcher med A-laget och någon bortamatch också. Vi har varit på Norrbyliden också några matcher när mitt barnbarn Elin har spelat, säger Monica.
– Jag har varit ner på alla matcher då andralaget spelat. Det har inte blivit hela matcherna men jag har varit där, säger Sven.

Vilket är ditt största fotbollsminne från den senaste säsongen, det kan vara lokalt eller något ute i världen?
– Det är säsongen som helhet att Haif kunde klara sig kvar i fyran för det var gränsfall ett tag. Det har varit lite upp och ner och de kunde slå vilket lag som helst men det blev förluster också, säger Sven.

Vad hinner ni med på fritiden förutom lokal fotboll för vi vet att ni sjungit i kör?
– Vi har slutat i kyrkokören precis efter många år. Det har varit en lång karriär som började tioårsåldern. Min pappa “tvingade” mig att gå upp på scenen på Barnens Dag i Sala och jag sjöng: “Jag längtar till Italien”, säger Monica.
– Jag var med i radio som tioåring. Brorsan och jag sjöng solo i Barnens Brevlåda, säger Sven.

För den yngre generationen kan vi berätta att Barnens Brevlåda var ett populärt radioprogram som leddes av Sven Jerring. Han var också sportkommentator och hans mest kända referat är från 1936 under OS i Berlin då Sverige förlorade mot Japan med 2-3. Här är ett utdrag från hans kommentering från den matchen.
“Japaner, japaner, försvarande japaner, från sig vilt slående japaner och lika vilt angripande svenskar. Japaner som hoppar, japaner som kastar sig, japaner som fläker sig. Japaner som gör allt för att ta segern åt Nippon. Och svenskar, svenskar som kämpat redligen men som nu är slagna.”

– Nu är det mest korsord och Sudoki när jag är hemma. Det blir ofta en vända med gåstavarna och då går jag till Tegelvallen. Där går jag tre varv på löparbanorna som är ett mycket behagligt underlag att gå på, säger Monica.

Har du någon åsikt om hur fotbollen utvecklas i Sala och Heby kommun?
– Jag vill ha tillbaka konditionsträningen. På min tid var löpning i Holmens hage och i Henrikssons grusgrop. Det behövs så att spelarna orkar hela matcherna, säger Sven och samtidigt visar Monica planeringen inför försäsongen som hon har koll på och där finns flera löppass inbokade.

Julen närmar sig, hur firar du, är det all in med mat och julklappar?
– Det har blivit en tradition att fira julafton hos Elin och Jonte i Sala och det blir så i år också.

Om du fick ge bort en julklapp till en spelare eller ledare i den lokala fotbollen, vilken blir det och vad får hen?
– Den skulle vår granne Samuel Cederfeldt få. Han har fått många kort under säsongen och behöver uppmuntras, säger Sven som inte är säker på vad han skulle få i så fall.
– Julklappen går absolut till Sala-Heby Fotboll, ni gör ett fantastiskt jobb och tänk om inte ni fanns, säger Monica och Sven fyller i med att det är de överens om.

Vad önskar du själv i julklapp för det här är ett bra skyltfönster för jultomten?
– Vi har allt och att få hänga med ett tag till önskar jag. Slut på alla krig ligger också högt på önskelistan tillsammans med att alla får vara friska, säger Monica.

Snart börjar ett nytt år och med det ett nytt fotbollsår, har du någon önskan om något du vill ska hända i den lokala fotbollen?
– Jag hoppas att Heby AIF håller till på övre halvan av fyran och är med och slåss där uppe, säger Sven.
– Sen vill jag förstås att det går bra för mitt barnbarn Felix som spelar i Kvarnsvedens IK, säger Monica.

Tack Monica och Sven för de goda hembakade bullarna och den trevliga pratstunden ett par timmar. Det var mycket som avhandlades under besöket som inte får plats här.
Snart är det vår igen och då finns de båda på plats på Tegelvallen för att se nya spännande matcher.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning