Mikael Sandlin, ordförande i Sala FF. Foto: Niclas Bergvall


11 månader sedan

Ordförande Sandlin: “Ungdomsverksamheten är Sala FF:s grundbult”

Den 28 december 1972 bildades Sala FF och det betyder att föreningen just i dag fyller 50 år. En förening som just nu arrangerar Julcupen efter några års uppehåll på grund av coronapandemin.
I dag ställer vi ordförande Mikael Sandlin mot väggen med bland annat några tuffa frågor.
– Vi är Salas största idrottsförening och det är självklart att det kommer vara likadant om tio år, säger han.

 

Just i dag den 28 december för 50 år sedan bildades Sala FF efter en sammanslagning av IFK Salas och IF Nordens fotbollssektioner.
En förening som just nu arrangerar Julcupen för 40:e gången.
Intensiva dagar för många av klubbens medlemmar, spelare och ledare.
Men också för klubbens ordförande Mikael Sandlin.

Sala FF fyller 50 år, hur har det uppmärksammats under 2022?
– De största aktiviteterna har varit en heldag på Lärkan fylld med matcher från de yngsta ungdomslagen upp till de äldsta med historiska gå-fotbollsmatchen med spelare som var aktiva i föreningens första seniorlag säsongen 1973. Dessutom hade vi en fest på MatoPrat med närmare 70 gäster, berättar Sandlin.

Mikael Sandlin blev ordförande tidigare i år och har inte själv spelat i klubben. Men han har under flera år varit ungdomsledare.
Hur bra påläst är du på klubbens historia?
– Jag ska inte säga att jag är någon expert på klubbens historia. Jag får tacka Hans-Göran Hedlund som lär mig om historiken men kan i varje fall skryta med att jag troligen är den enda som under 2022 läst alla tidigare ”röda-tråden-handböcker” samt föreningens Jubileumskrift från 2002 inför både jubileumsåret som var och att vi har en ny handbok för föreningens ungdomsverksamhet på gång tidig vår.

I ett halvt sekel har föreningen existerat och givetvis tittat styrelsen framåt.
– För herrlaget har vi satt igång det långsiktiga arbete som det pratats om under många år. För damerna väntar vi fortfarande på besked för vilken division vi kommer att spela nästa år men totalt sett på dam- och tjejsidan måste vi haft det mest framgångsrika året någonsin i klubbens historia, säger Sandlin och fortsätter:
– Ungdomssidan tycker jag mäts bäst genom hur många ungdomar vi har i vår verksamhet och även där har vi haft rekordmånga. Jag vill gärna göra ett slag för att få fler att följa Sala FF:s lag via MinFotbolls-appen. Ladda ner appen och se till att följ våra lag via ”pling i telefonen” när matcherna spelas.

Vad är viktigast i SFF: Att herr- och damlaget klättrar uppåt i seriesystemet och/eller att ungdomssidan är stor och “stark”?
– Jag tycker inte det går att välja. Jag ser att de två hör ihop. Många med tankar om det här området verkar ha förstått att seniorverksamheten är beroende av en fungerande ungdomsverksamhet. Det är lika självklart att vi måste bedriva en sund och välmående seniorverksamhet som sedan ungdomarna växer upp till. Viktigt ändå att betona att ungdomsverksamheten är Sala FF:s grundbult.

Hur ser det ut bland ungdomsledare, går de utbildningar i förbundets regi?
– Från när jag blev ordförande var det här prio 1A. Tyvärr har Svenska Fotbollförbundets utbildningsprogram gjorts om vilket inte gjort det möjligt för oss att anordna den tänkta tränarkursen tidigare än att den nu kommer att bli av under mars/april månad.

Ställer ni krav på att ledare ska ha gått någon form av utbildning för att vara ledare?
– Vi ställer inga krav men har i stället målet att varje trupp inom Sala FF ska ha två ledare som gått aktuell tränarutbildning för den spelform som truppen tränar. Det här är en del av ett långsiktigt arbete och målen för 2023 är 60 procent för sjumanna (SvFF D), 50 procent för niomanna( UEFA C) och 50 procent för elvamanna (UEFA B).

Finns det någon policy i föreningen om hur mycket ungdomslagen ska träna? Det ska finnas lag i SFF som tränar året runt trots att de är väldigt unga.
– I nya ungdomsledarmanualen som släpps internt i vår finns det rekommendationer för det – vilka just nu är exakt desamma som Svenska Fotbollförbundets rekommendationer. Men innan de släpps kommer vi låta ungdomsledare tycka till om rekommendationerna så att de anpassas till precis hur vi med våra förutsättningar tycker att det ska se ut, berättar Sandlin.

Hur vill du att Sala FF ska vara om tio år?
– Vi är Salas största idrottsförening och det är självklart att det kommer vara likadant om tio år. Däremot behövs det bättre samarbeten med föreningarna runtomkring oss så att miljön för fotbollslärande och fotbollsutveckling inte präglas av det revirtänk som jag anser att det finns på herr- och pojksidan på orten. På tjejsidan är det här redan borta och där har vi under senaste åren samarbetat med eller haft mycket bra löpande samtal med i stort sett varenda klubb i närområdet.

Julcupen är i gång och en viktig inkomstkälla för föreningen. Det finns de som tror att mycket av de föreningen får in placeras i seniorlagen.
Hur bemöter du den kritiken?
– Ja, det där har jag fått höra ibland. Förstår jag det hela rätt kommer det ryktet från något projekt som drevs för över ett decennium sedan och som inte blev långlivat. Så är det absolut inte nu och då lagen får ersättning för att genomföra sina dagar som troligen är större än hela överskottet hoppas jag den myten kan begravas snart.

Till sist. Om du får önska dig något under 2023 i SFF, vad blir det?
– Viktigast av allt är att vi fortsätter med allt det bra vi har på gång. Men för tjejlaget jag tränar ser vi också extra mycket fram emot att vara med i DM nästa år. Det blir första gången på sex år som Sala FF har med ett tjejlag i DM. Målet vi har i laget är att vinna en match. Inget Sala FF-tjejlag har vunnit någon match i DM sedan 2002 som är så långt bak det gick att se i Fogis. 2017, 2015 och 2003 har de varit med. Förra året blev det final direkt då bara BK30 och Västerås SK var med. Inte ens Gideonsbergs IF ville vara med – för att de inte ville möta VSK och BK30, berättar Mikael Sandlin.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning