Amanda Andersson. Foto: Privat
Amanda Andersson. Foto: Privat


3 veckor sedan

Amanda ska spela för ÖIF – “Varit sugen att gå tillbaka”

Det är åtta år sedan som Amanda Sedvall drog på sig Östervåla IF:s tröja. Nu är det dags igen för spelaren som behärskar det mesta på fotbollsplanen.
– Jag har haft kontakt med ÖIF inför tidigare säsonger och varit sugen på att gå tillbaka men då har avståndet och jobb satt stopp, berättar 26-åringen.

 

Östervåla IF förstärker och det är en spelare som alla tränare skulle vilja ha i sitt lag.
Amanda Sedvall.
26-åringen behärskar nämligen både målvaktsspelet och dessutom är Amanda riktigt vass som utespelare.
– Jag kommer främst vara aktuell som utespelare igen då jag tycker det är minst lika kul som att stå i mål. Har dock inte spelat ute på några år, så det ska bli spännande att se hur det kommer att gå och om man kan få tillbaka flåset. Men jag kommer såklart också stötta upp som målvakt om det skulle behövas för laget och heller inte släppa helt på det för att fortfarande hålla kvar lite rutin, säger hon.

Kanske känner du igen Amanda, inte så konstigt – moderklubben är Tärnsjö IF och 26-åringen har även spelat i Östervåla IF.
Tidigare hette hon Andersson i efternamn – nu är det Sedvall som gäller.
– Jag har inte gift mig utan det är ett släktnamn. Min mamma heter Sedvall i efternamn så jag valde i år att byta till det för att föra det vidare.

Amanda är fostrad i Tärnsjö IF, där hon bland annat spelade ihop med Pernilla och Viktoria Andersson.
Inför säsongen 2013 lämnade hon TIF för Östervåla IF och där blev hon kvar i tre säsonger innan det blev spel i Rimbo IF.
– Jag hamnade i Rimbo tack vare att Pernilla Andersson, som nu spelar i ÖIF, spelade där. Hon var på mig flera gånger om att våga byta och satsa och till slut fick hon med mig till Rimbo för att testa en träning. Jag skrev på direkt efter den träningen.

Nu återvänder Amanda till ÖIF.
Hur kommer det sig att du ska spela för ÖIF igen?
– Tanken var faktiskt att inte spela alls, men nu när många av mina vänner som spelar fotboll i olika klubbar drog igång med sina träningar förra veckan så kände jag att jag verkligen ville spela. Jag visste dock inte vart jag skulle ta vägen då jag sagt nej till att fortsätta i Rimbo. Jag har haft kontakt med ÖIF inför tidigare säsonger och varit sugen på att gå tillbaka men då har avståndet och jobb satt stopp. I år har jag inget som stoppar mig så jag pratade först med Pernilla och Viktoria som jag är nära vän med och sen efter ett samtal med Fredde (Nilsson, ÖIF:s tränare) så var det klart.

Kommer du att pendla från Rimbo?
– Nej, i och med att jag ska börja med studier på distans så har jag möjligheten att vara flexibel med vart jag kan vara, så jag kommer bo hemma hos mina föräldrar i Tärnsjö under säsongen, berättar Amanda.
Har du följt ÖIF de senaste åren?
– Ja, men jag har inte kunnat se så många matcher men alltid haft koll på hur det går för dem. Mina vänner Pernilla och Viktoria spelar ju där så att supporta dem och laget har alltid varit en självklarhet.

Än så länge har inte Amanda hunnit träna med sin nya klubb, det sker från och med mars.
Det blev sju säsonger med Rimbo IF och bland annat spel i division 1 under fem av dessa. I fjol stod Amanda i mål i fem matcher i ettan.
Hur har det gått för dig de senaste åren i Rimbo IF?
– Det har gått bra för mig. Har haft ett stort förtroende och fått mycket speltid vilket har gynnat min utveckling som målvakt väldigt mycket. Var väl förra säsongen jag inte kunde ge lika mycket som jag brukar till fotbollen då jag pendlade mellan Norrtälje och Uppsala för jobb och inte fick ihop livet helt enkelt. Blev en paus helt från fotbollen där på våren och sen var jag med i den mån jag kunde på hösten, berättar hon.

Senast Amanda spelade en match på Lundavallen var för övrigt i oktober 2018. Då spelade hennes Rimbo IF final i Upplandscupen mot Östervåla IF. En match som Rimbo vann med 7-3.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning