Sigrid Eriksson. Foto: Harbo IF


1 år sedan

Harbo IF 100 år: Intervju med 90-årige Sigfrid Eriksson

Harbo IF fyller 100 år och det ska givetvis Sala-Heby Fotboll uppmärksamma.
I dag med en intervju med Sigfrid Eriksson som publicerats på klubbens Facebooksida.
– Det var extra kul att vinna junior-DM år 1950 då vi spöade Knivsta i finalen, berättar Sigfrid.

 

Harbo Idrottsförening fyller 100 år i år. Något som Sala-Heby Fotboll givetvis kommer att uppmärksamma.
I dag firar vi Sigfrid Eriksson som nyligen fyllde 90 år med en intervju som föreningen nyligen publicerade på sin Facebooksida.

Harbo IF:s äldsta hedersmedlem har fyllt 90 år den 19 mars i år och vi vill självklart ta tillfället i akt att uppmärksamma vår hedersmedlem.
HIF fick även möjlighet att sätta sig ner med vår jubilar,

Hur kom det sig att du började spela fotboll?
– Det var självklart i Norrviken där jag växte upp. Jag och Stig Englund byggde saker, gjorde mål av hönsnät till exempel. Vi fick faktiskt avlagda tröjor från seniorlaget av Stigs (ja, alla bröderna Englunds) mamma Esther som min mamma Elsa sydde om till oss. Röda och vita, som de är än idag. Esther skötte ju tvättning och lagning av fotbollströjorna.

Vilka andra HIF-killar började samtidigt som dig?
– Ja, de som började och spelade med mig i juniorlaget var Stig och Seth Englund. Och jag spelade ju med Anders, Erik och Olle Englund också. Då var det ju träning framme i Harbo. Sedan spelade ju jag, Stig och Seth ihop i Upplandslaget. Men eftersom det var de fem bröderna Englund i kedjan och Olle hade ansvar på går’n så fick ju jag chansen på en del bortamatcher. Och det var väldigt kul att spela med speciellt Seth, han var så duktig. Han och Anders var nog bäst av Englunds-bröderna.

Har du något roligt minne/anekdot under alla åren i HIF som du gärna delar med dig av?
-Ja, det var extra kul att vinna junior-DM år 1950 då vi spöade Knivsta i finalen. Knivsta som då hade ”Knivsta-Sandberg” i laget. Han spelade ju faktiskt i landslaget under många år efter det. Sedan måste jag nog nämna resan till Pinneberg i Tyskland 1957, det var en upplevelse. Vi vann. Och året efter kom de upp till oss för returmöte och då vann vi med 6-3 hemma på Marmorvallen.

Hur följer du HIF idag?
– Tittar nästan ingenting idag men följer med i serien via tidningen eller djungeltelegrafen.

Hur många Vasalopp har du (hittills) åkt?
– 30 styckek Vasalopp och fyra Halvvasor.
Vet du, första loppet jag åkte var Harboloppet, år 1946. Jag var bara 13 år och men fick ändå ställa upp i juniorklassen, och kom nia. På mitt allra första lopp! Mitt sista lopp var Halvvasan år 2008. Så karriären som skidåkare sträcker sig alltså över 62 år!
Skidåkningsmässigt har jag varit med om mycket och min bästa placering i Vasaloppet är 148. Det var år 1965 tror jag och Janne Stefansson vann, på sekunden en timme före mig. Men mina bästa meriter när det kommer till skidorna måste vara DM år 1953, då jag vann både 10 och 15 kilometer. Ja, det är nog det största jag gjort.

Och till sist – blir det några fler Vasalopp?
– Nej, säger Sigfrid Eriksson och ler.

Återigen stort grattis Sigfrid!
För den lite ”yngre publiken” så är Sigrid far till Dick och Emil, som har många säsonger som spelare och ledare i HIF.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning