1 år sedan

Purjolök kan vara svaret på ortsklubbarnas ekonomi i inflationstider

Det är inte bara hushållen som har det tufft i de här tiderna, även fotbollsklubbarna kämpar med inflationen.
Johan Norgren, materialförvaltare i Grällsta IF, kan ha hittat lösningen på problemet. Flera ortsklubbar har nappat på hans idé och flera är på väg att hoppa på.

 

Vi har gått igenom en pandemi som förlamade vår lokala fotboll. Säsongerna halverades och publiken fick inte komma till arenorna.
Efter det startades ett vansinnigt krig av en lika vansinnig tyrann med massor av mänskligt lidande. Så meningslöst!
Som ett brev på posten kom nästa dråpslag med skenande elpriser som vi aldrig sett förut. Många släckte lamporna och satt med stearinljus. Att starta bastun eller andra energikrävande saker var inte att tänka på.

De höga energipriserna var förmodligen starten på att vi fick se en inflation knappt utan jämförelse. Matpriserna har gått upp med över 20 procent på ett år. Värst fick vi meddelat var purjolöken som ökat 75 procent.
Det här är ju också något som drabbar de lokala fotbollsklubbarna.
Vad kommer korven att kosta i kioskerna i år? Kaffet?
Det är två viktiga ting när publiken besöker fotbollsarenorna.
– Allting har blivit dyrare för oss. En stor inkomstkälla är ju kiosken på Marmorvallen. Det kan bli så att en kopp kaffe kommer att kosta 50 kronor och en korv med bröd 75 kronor inklusive senap och ketchup. Vi måste nog ta lite extra för den rostade löken, säger Uno Philipsson i Harbo IF.

Vi på Sala-Heby Fotbolls redaktion har fått ett tips om att det ska vara grejer på gång för att få in mera pengar så bland annat korven ska kunna säljas till rimliga priser. Någon slags allians mellan flera klubbar i Sala och Heby kommun har bildats.
Harbo IF, Runhällens BoIS och Järlåsa Vittinge FF från Heby kommun samt Grällsta IF från Sala kommun är med i alliansen som kallas “Purjo23”.

Drivande i projektet är Grällsta IF:s materialförvaltare Johan Norgren, känd för sina korvanalyser ute på arenorna i södra Norrlandstrean.
Vad handlar det här om egentligen?
– Vi är just nu fyra klubbar som har pratat ihop oss om att försöka få in mera pengar nu när allt har blivit så dyrt, säger Johan.

Kan du berätta lite om vad ni tänkt er göra?
– Vi som är med i alliansen har ytor över där vi kan så grönsaker som vi sedan säljer med god förtjänst. Titta bara på purjolöken som har gått upp med 75 procent, det blir fina pengar det.

Vem ska göra jobbet med att så, rensa ogräs och skörda?
– Tanken är att vi hoppar över en träning i veckan och jobbar med grönsakerna i stället. Det blir lärorikt för våra spelare.

Räknar ni med stora inkomster?
– Ja, vi kommer att fördubbla intäkterna och förmodligen kommer vi att få fram någon som blir trädgårdsmästare i stället för fotbollsproffs.

Ni är just nu bara fyra klubbar med i alliansen, försöker ni få med flera?
– Ja, men det här är något nytt och några är skeptiska. Börje Persson som är tränare i Sala FF:s damlag har tackat nej. Han tyckte det var fel att satsa på purjolök. Han ville att det skulle vara Västeråsgurka som det satsades på. Han bor ju i Västerås och blev lite sur.

Ortens bästa lag, Östervåla IF damer och Västerfärnebo AIK har ni inte fått med, varför?
– ÖIF:s tränare Fredrik Nilsson har inte svarat än men vi tror att tjejerna i ÖIF skulle tycka det vara kul men “Nisse” bestämmer. Hasse Andersson i Vaik sa blankt nej för deras sponsorer satsar på mjölken. De där hamburgerexperterna Gernas Molla i Haif och Kalle Hallström i Vaik vill odla lök till sina burgare och det är jag emot och då blev de tjuriga.

Har Ransta IK och Tärnsjö IF sagt nej?
– Det finns intresse för de har mark för odling men de är sega. Järlåsa Vittinge FF och Runhällen BoIS har redan bestämt var de ska plöja upp så fort tjälen går ur backen, Axel Hedlund i BoIS och Thomas Falk i JVFF säger att det här kan vara den ekonomiska räddningen för deras klubbar.

Om vi ska sammanfatta alla de här nymodigheterna, vad säger du då?
– Alla borde förstå att nu kan vi tjäna pengar. Tänk själv, purjolöken har gått upp med 75 procent och vi kan få våra spelare att engagera sig i andra saker än fotboll. Det är win win kan man säga.

Du tror alltså inte att varmkorven kommer att kosta 75 kronor under nästa säsong?
– Nej! Om jag så ska jobba själv i grönsakslandet så finns inte det på kartan, avslutar Johan Norgren.


Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.