Tvillingarna Pernilla och Viktoria Andersson gjorde varsitt hattrick mot Knivsta IK. Foto: Ove Eriksson


11 månader sedan

Hattrick för tvillingar – har det hänt tidigare?

När Östervåla IF mötte Knivsta IK i lördags blev det seger med 9-2 – och dessutom gjorde tvillingarna Pernilla och Viktoria Andersson varsitt hattrick.
Har det hänt tidigare att tvillingar har stått för tre mål i samma match den lokala fotbollshistorien?

 

Det finns inte så många exempel på tvillingar som har representerat ett lokalt seniorlag samtidigt i fotbollslag i Sala och Heby kommuner.
Undertecknad kan med sitt minne inte minnas något par förrän Pernilla och Viktoria Andersson (födda 1997) dök upp i Tärnsjö IF:s damlag för tolv år sedan.

Men har det hänt tidigare att Pellan och Vickan lyckats göra tre mål vardera i en och samma match?
Svaret är ja!
Faktum är att det var tredje gången det skedde när Östervåla IF i lördags vann med 9-2 mot Knivsta IK hemma på Lundavallen.

Här har ni de tre tillfällena.
✔️ Första gången var i augusti 2018. Spel i division 3 och ÖIF vann med 10-2 mot Knivsta IK på hemmaplan inför 46 åskådare. Samma Knivsta som de besegrade i lördags. Den gången fixade båda fyra mål vardera och Viktoria var snabbast. När det hade gått 60 minuter gjorde hon 6-1 som betydde hattrick. Pernilla fixade 1-0 och dessutom ÖIF:s tre sista mål i matchen.
✔️ Andra gången var i maj 2019. Då vann ÖIF med 6-1 mot Månkarbo IF på bortaplan. Serien var division 3 och Pernilla var snabbast till hattrick, hon fixade 1-0, 3-1 och 5-1. Viktoria fullbordade sitt hattrick på övertid.
✔️ Tredje gången var i lördags och då i division 2. Seger med 9-2 mot Knivsta IK inför 53 åskådare. Nu ska det dock tilläggas att enligt Fogis (där all förbundets statistik ligger) står Pernilla antecknad för två mål, ett av hennes mål är registrerat som självmål. Viktoria nådde hattrick med 9-2 målet i den 89:e minuten.

Pernilla Andersson har sedan 2011 stått för 19 hattrick. Dessutom har hon gjort fyra mål i nio matcher och fem mål vid sex tillfällen. Lägg därtill att Pellan vid tre tillfällen gjort sex mål i en och samma match.
En gång har hon gjort sju mål (10-0 mot Råsunda IS hemma i fjol) och vid ett tillfälle har hon nått tvåsiffrigt, tio mål.
Det var den 14 augusti 2019 när Danmarks IF besegrades med 15-0.
Då gjorde Pernilla bland ett äkta hattrick (4-0, 5-0 och 60) på tre minuter i första halvlek.
Troligen ett lokalt rekord.
Noteras kan också att Pernilla vid 31 tillfällen gjort två mål i en match.

Viktoria Andersson har sedan 2011 stått för tre hattrick och dessutom vid ett tillfälle fyra mål.
Vid tolv tillfällen har hon dessutom fixat två mål i en och samma match.
Källa: lagstatistik.seTaggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning