Simon Johansson, Harbo IF. Foto: Carl-Henrik Rapp
Harbo IF vann sexan. Foto: Privat


2 månader sedan

Simon Johansson i Harbo IF: “Vill verkligen hylla kollektivet”

Han har varit med i många år i Harbo IF:s A-lag och i flera år varit dem mest tongivande spelaren. Förra helgen fick Simon Johansson fira seriesegern i division 6 – och då hyllar han hela laget.
– Hela laget har verkligen bidragit till seriesegern , säger 28-åringen.

 

Äntligen!
Det var det nog många som kände när Harbo IF tog steget upp i division 5. Väntan har ju varit så lång…
Säsongen 2008 spelade klubben en hel säsong i femman utan att vinna. Efter sju kryss och 15 förluster var det tack och hej.

Då var Simon Johansson 13 år och fortfarande några år från sin debut i A-laget.
Men den skulle komma och det dröjde inte så länge.
Minns du din debut?
– Jag tror att första seriematchen var en bortamatch i division 7 runt 2011 mot SK Elvan. Då jag fick sitta på bänken mestadels av matchen, men fick komma in i slutet och spela som yttermittfältare, berättar den nu 28-årige Simon.
Han minns bra, den 3 september för tolv år sen fick han hoppa in när HIF vann med 2-1 mot SK Elvan på bortaplan.
Första målet dröjde dock några år, i början av maj 2014 fixade Simon ett mål i 2-2-matchen hemma mot IK Rex andralag.

Det jag gått några dagar sen seriesegern fixades i Strömsberg och Simon graderar årets triumf som höjdpunkten hittills i HIF-tröjan.
Är det bästa upplagan i HIF som du spelat med?
– Jag har ju spelat med många olika bra spelare under åren. Men som kollektiv och den bredd vi har på truppen just nu så skulle jag säga att det är det.

Vi är vana att se Simon fara omkring på mittfältet och dominera. Men i år har han haft en annan position – mittback.
– Det har känts bra. Jag har väl spelat mittback i princip hela säsongen. Jag startade första matchen på säsongen som central mittfältare när vi förlorade mot Vattholma. Sedan ville Kenta (Larsson, tränare) testa mig som mittback matchen efter mot Sirius. Och det funkade väl bra då så jag fick fortsätta där resten av säsongen.

Hur var känslan när ni var klara för femman och när ni vann serien? Vilket var störst?
– Det var otroligt skönt när vi fick reda på att vi var klara att gå upp och att vi kunde spela sista matchen lite utan den där absoluta pressen på att vi var piskat att vinna. Men såklart, när vi vinner den sista matchen och det står klart att vi är seriesegrare så väger det ju upp lite mer och det känns extremt roligt att få vinna serien, säger Simon.

Och som sig bör – när man som lag vinner en serie ska det firas.
Det gjorde Harbo IF!
Hur var festen på kvällen?
– Det var såklart bra drag redan på bussen hem från Strömsberg. Sedan fortsatte firandet på pizzerian i Harbo där stämningen också var strålande under hela kvällen.

Simon Johansson har de senaste säsongerna varit motorn i Harbo IF. En ledargestalt som bland annat tillfört mycket energi varje match.
Vad sätter du för betyg på din insats i år?
– Jag får väl sätta ett helt okej betyg ändå, då jag får spela på en ny position där jag tycker att jag gör bra ifrån mig. Tycker jag kanske borde petat in något mer mål på några fast situationer. Så en fyra får det bli.

Vad har varit bättre i år jämfört med tidigare?
– Måste nog säga mycket tack vare att vi haft en tydlig spelidé som vi har jobbat efter, som gjort att alla dragit åt samma håll. Samt att vi har haft riktigt bra kvalitet och bra fart på träningarna där alla ger 100 procent.
Nämn några spelare du tycker varit tongivande i år.
– Jag vill verkligen hylla kollektivet, hela laget har verkligen bidragit till seriesegern i år. Med den bredd vi har i truppen och att verkligen alla kommer in och bidrar när det behövs, säger Simon och fortsätter:
– Men om man ska nämna några så har Jocke Lindholm betytt mycket med rutin från högre upp i seriesystemet och som kommit in med ett lugn i spelet. Men också med lite temperament då han styrt och ställt där bak. Även Kalle Karlsson och Jeppe Hellman har kommit in med fina spetsegenskaper framåt. Samt Enrique Sepulveda som visade väldigt fin form de sista matcherna av säsongen. Det var många ytterbackar som fick det kämpigt att möta honom då.

100 år med HIF, kunde det bli bättre än en serieseger?
– Nej, mycket bättre än så kan det väl knappast bli. Att det avgörs i sista matchen också är ju som taget ur ett filmmanus bara det (ha ha).

Efter många år i sexan, och sjuan, är klubben tillbaka i femman.
Och den här gången ska det väl gå bättre än senast då laget blev utan seger.
Vad tror du om 2024.
– Jag tror på ett roligt 101:a år i Harbo IF där vi fortsätter utvecklas som lag. Så ska vi nog bli tuffa att möta i femman också, säger Simon Johansson.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning