Sala FF:s U-lag. Foto: Niclas Bergvall


2 månader sedan

Fulltid: Sala FF:s U-lag – “Många målsättningar infriades”

Sala FF:s U-lag nådde ingen topplacering i division 4 säsongen 2023. Men andra målsättningar infriades och under året var det många som fick chansen att spela seniorfotboll.
– Det enda mål vi inte nått är målet vi satte att slå Norrby SK i derbyt, säger ledare Micke Sandlin.

 

Klubbens A-lag slutade på tredje plats i division 3 som nykomling.
Sala FF:s U-lag nådde inte en lika bra placering i division 4, men till slut blev det 13 poäng på 16 matcher.
Men positivt är att U-laget under året använde många spelare som fick chansen att spela seniorfotboll.
– Hela 41 tjejer har spelat match med division 4-laget i år. Tjejerna som spelat i U-laget kommer från både damlags- och damjuniortruppen som sedan tidig vår tränar tillsammans i en gemensam träningstrupp. Då U-laget plockar tjejer från båda trupperna blir det många spelare totalt sett som spelat matcher med laget. Skulle vi lägga till division 3-laget, DM-matcherna och damjuniorernas matcher så kommer vi upp i 53 tjejer som spelat elva-mot-elva-matcher i SFF-tröja i år. Det är rekordmånga! säger tränare och ordförande Micke Sandlin.

Vad sätter du för betyg på säsongen?
– Vi måste vara nöjda. Vi satte inga mål för våren då vi bara någon vecka före seriestart fick veta att vi skulle ha ett U-lag i spel. Däremot satte vi mål för hösten i somras. Vi prickade exakt in enkla mål som att få minst tolv målskyttar och minst tolv tjejer som fick en assist och vi har förbättrat resultaten för alla mer avancerade mål som vi tar hjälp av vår Veo-kamera att räkna fram. Det är till exempel bollinnehav sista tredjedelen, så kallad fieldtilt, samt antal passar inom laget under matcherna utan att motståndarna får tag på bollen. Det enda mål vi inte nått är målet vi satte att slå Norrby SK i derbyt. Men då vi såg att vi hade chansen att nå division 2 valde vi att inte spetsa till laget alls till höstderbyt.

Vad säger du om förväntningarna kontra resultatet?
– Tjejerna har på slutet fått höra mig citera min nya coachidol Ted Lasso rätt ofta och kanske till den grad att de till och med tycker det är skönt att säsongen närmar sig sitt slut. Nej då… men jag tycker hans motto passar perfekt in när det handlar om att titta på matchresultaten för utvecklingslag så jag citerar honom med att säga ”det handlar inte om att vinna eller förlora. Det handlar om att utveckla alla till att bli sin bästa version av sig själv – på och utanför planen”. Jag tycker hela truppen utvecklats under året och det måste vi vara jättenöjda med.

Vad har fungerat bäst?
– Vi har varit väldigt svåra att göra mål på. Sen är vi väldigt nöjda med ”utvecklingsmiljön” som vi varit i under året. De äldre tjejer som kom till oss från andra klubbar har alla kommit in i en lagom tuffare miljö än de spelat i tidigare och gjort det jättebra. Nästan hälften av de 41 tjejerna är födda 2008 eller 2009 och de har också haft en väldigt bra miljö då merparten av motståndarna består av lag med tjejer födda 2006 till 2007 som de ändå stått upp väldigt bra emot.
– Och de rutinerade tjejerna som spelar i division 3-laget har kunnat komma ner i en enklare miljö. Extra glädjande att vi till varje match haft tjejer  från senaste division 3-matchen som velat vara med på U-lagsmatchen ifall det funnits plats över.

Vad har fungerat mindre bra?
– Det är långt ifrån optimalt med så många tjejer som spelar i ett lag under ett år. Fram tills sista matchen för säsongen var det bara en match innan där vi inte hade en, två tjejer till match som gjorde sin första match i division 4 för året. Det här gör att det varit svårt att jobba med ”principer” i spelet då vi hela tiden måste tänka till var någonstans i det fotbollsteoretiska som just de tjejerna som är med i matchen ligger för stunden.

Vilken/vilka spelare har varit extra tongivande?
– Vår centrallinje har varit extra viktig hela året. Där har vi haft Ebba Heidenborg, Delina Tesfamichael och Amanda Ericsson. Men jag vill framför allt nämna Maja Waldemarsson som varit en extra viktig kugge i laget under hela året och som hittat sig själv som central mittfältare i år efter att vi skolade om henne under försäsongen från att tidigare mestadels spelat ytter.

Vad har varit säsongens höjdpunkt/match att minnas?
– Jag tycker faktiskt inledningen av säsongen då vi hade tre oavgjorda på de fyra första matcherna sticker ut. Det blev där tydligt att vi stod oss väldigt bra mot alla lag i serien. Sedan så klart derbymatcherna mot Norrby SK. I våras var det också extra skönt att vi valde att spela vidare med vårt koncept där alla tjejer till match får ungefär lika mycket speltid trots att vi hade 1-0 i halvtid och att vi hade NSK ”på gaffeln. Det hade varit så lätt att låta de ledande tjejerna i den matchen fått spela 90 minuter vilket då gör att vi hade prioriterat resultatet i matchen på bekostnad av alla tjejers utveckling. Sedan i returderbyt på Norrbyliden där vi med en mer än tio år lägre snittålder på matchtruppen än NSK höll emot till 87:e minuten.

Blir du kvar som ledare?
– Självklart har vi inom föreningen redan börjat titta framåt mot nästa säsong och vi hoppas att vi har ett U-lag i spel nästa år, men det finns ingen garanti på det. Föreningens ambition på tjej- och damsidan är att så snart som möjligt ha ett dam-, ett U- och ett juniorlag i spelformen elva-mot elva. I år tvingades vi prioritera två seniorlag i spel före ett rent ungdomslag – men det kan även finnas andra kreativa lösningar vi kan hitta som ”nästa trappsteg” till nästa år. Viktigast är att vi, för vår verksamhet under vårt damlag, lever upp till mottot ”Så många som möjligt, så länge som möjligt – i bästa möjliga miljö”.
– Gällande ledarfrågan för U-laget har i år alla sex ledare som funnits i damlaget och damjuniorerna coachat i matcherna. När vi nu har ett år på oss, i stället för en vecka, att planera upp hur vi lägger upp det nästa år kommer vi säkert kunna utveckla vår upplägg till nästa år så att det kommer bli ännu bättre – och det oavsett vem som blir huvudansvarig för laget nästa år, säger Micke Sandlin.

✔️ Lag: Sala FF:s U-lag.
Serie: Division 4 Västmanland.
Seriesegrare: Norrby SK.
Placering: Åtta.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning