lucka 21, Erik Axelsson.


7 månader sedan

Sala-Heby Fotbolls adventskalender 2023 – Lucka 21

Bara någon dag kvar tills det är dags för julskinka och när tomten kommer på besök. Erik Axelsson, målvakt i JVFF, hoppas det är en skyffel i säcken.
– 35 är ju ingen ålder för en målvakt så jag kör på även nästa säsong, säger Erik.

 

Erik Axelsson, målvakt i Järlåsa Vittinge FF, gjorde sin plikt i försvaret men hade önskat att hans lagkamrater tagit tillvara på alla frilägen. Nu slutade det med nedflyttning en division.

Thomas Falk i Järlåsa Vittinge FF lämnar den här kommentaren om Erik:
– En stabil och säker målvakt. Han gör aldrig en dålig match.

Ni har haft en tuff säsong i JVFF som slutar i division 8 nästa år. Hur tufft har det varit?
– Det är såklart tufft med en så skral poängskörd och nedflyttning därtill. Allra tuffast har dock varit att vi kan så mycket bättre än vad resultaten visar. När vi kommer upp i full potential spelar vi riktigt fin fotboll men tyvärr har vi inte lyckats hålla oss på den nivån några längre perioder. Ett gott exempel är hemmamatchen mot SK Wigör där vi ägde första halvlek och gick till halvtidsvila med ledning 1-0, som borde varit mer, för att sedan tappa allt i andra halvlek och till slut förlora med 1-4, säger Erik.

Du är målvakt och hade vi gått efter insläppta mål så är ni trea i serien. Hur nöjd är du med målfabrikationen framåt?
– Den lämnar väl en del att önska om jag ska vara helt ärlig. Jag vet inte hur många frilägen och fina målchanser vi bränt under säsongen. Nio matcher har slutat oavgjort eller med uddamålsförlust och med ett par stabila målgörare hade flera av dessa matcher mycket väl kunnat sluta i JV:s favör. Kan ju nämna att svärfar är fotbollstränare i Barcelonatrakten och han såg en av våra matcher under säsongen. I hans utlåtande efter matchen, där vi förlorade 0-1, var en del av kritiken att vi måste lära oss att avsluta med båda fötterna. Slutligen vill jag passa på att berömma alla i vårt försvar och min målvaktskollega Pontus som alla bidragit till att vi lyckats hålla antalet insläppta mål så lågt, trots en bottenplacering i tabellen.

Ålder?
– 34, blir 35 år nu i december.

Yrke alternativt skola?
– Brokonstruktör. Sitter allt som oftast med hållfasthetsberäkningar av broar och andra anläggningskonstruktioner.

Bor?
– Uppsala.

Familj?
– Sambon Miriam.

Position du helst spelar på?
– Målvakt. Jag är inte till mycket nytta på någon annan position.

Moderklubb?
– Vittinge IK.

Andra klubbar du spelat i?
– Har bara spelat i Vittinge IK men i olika samarbeten med Morgongåva SK och Järlåsa IF. Sedan bodde jag en tid i Nederländerna och spelade då sjumannafotboll med kollegorna i en företagsliga.

Vad är det bästa med din klubb?
– Gemenskapen! Det är alltid god stämning på träningarna och efteråt dricker vi kaffe i klubblokalen och snackar skit.

Vad kunde vara bättre?
– Det är synd att det inte finns mer ungdomsverksamhet. I dagsläget är det ett glapp mellan de yngre och oss seniorer vilket innebär att man inte kan gå från junior- till seniorfotboll inom klubben, utan måste söka sig till andra klubbar däremellan. Detta försvårar rekryteringen av unga talanger till A-laget. Sedan är trycket i duscharna på Vittinge IP under all kritik (haha).

Vad gör du på fritiden förutom fotboll?
– Jag tycker om att äta och dricka gott i sällskap av vänner och familj. Har jag tid för det lagar jag gärna mat och bjuder på. Jag tycker även om att vara ute i naturen samt att fiska, även om det inte blir så ofta.

Favoritlag i fotboll?
– Inom svensk fotboll är det IK Sirius, efter JV såklart. Då sambon är från Katalonien har jag även indoktrinerats till att heja på FC Barcelona. Har också fått lära mig att lika viktigt som att Barça vinner, är det att marängerna i Real Madrid förlorar.

Vilket är ditt största fotbollsminne?
– Måste vara från min ungdoms år då vi spelade Fannacupen i Enköping. Vi tog oss vidare från vår grupp och första slutspelsmatchen var oavgjord efter fulltid och förlängning. Matchen fick avgöras med straffar där jag blev matchhjälte genom att rädda motståndarlagets sista straff. Var nog första gången i livet jag grät av glädje. En bubblare är när jag av Sala Allehanda utsågs till Julcupens bästa målvakt i min årgång.

Hur firar du jul och vad lockar mest på julbordet?
– Julen firas traditionsenligt med familjen i Vittinge. Jag gillar det mesta på julbordet men allra godast är nog sillen med en nubbe till.

Om du skulle ge bort en julklapp till någon i den lokala fotbollen, vem skulle då få den och vad får hen?
– Då skulle jag ge en julklapp till Kristina “Kicki” Lamberg i JV. Bland mycket annat tvättar hon våra matchställ och efter varje match måste hon påminna oss om att inte vända strumporna ut och in när vi tar av oss dem. Så, om en sådan mackapär existerar, skulle hon få en strumpvändare i deluxeutförande av mig.

Sällskapsspel utsågs till årets julklapp. Är det något för dig eller vad vill du själv ha i julklapp?
– Nja, jag är väl ingen jätteentusiast men kan ändå tycka att det är kul med kunskapsbaserade sällskapsspel någon gång ibland. Flyttar till radhus i februari så en snöskyffel i julklapp hade väl passat bra.

Snart är dags för julcupen i Sala. En futsalturnering som lockar många lag och många åskådare. Får vi se dig planen?
– Det är inte omöjligt! Vi har anmält oss till cupen så får jag förtroendet axlar jag gärna rollen som burväktare. Min närvaro under höstens inomhusträningar har dock varit obefintlig och vi är två målvakter i laget så konkurrensen är hård.

Hur ser det ut för nästa säsong när gräsmattorna är gröna igen?
– 35 är ju ingen ålder för en målvakt så jag kör på även nästa säsong.

Sist men inte minst. Är det något vi inte vet om dig som läsarna borde få veta. Något du är bra på eller något annat avslöjande?
– Jag flyttade runt i Europa under nio år och har en utländsk sambo så jag har samlat på mig en del språk under det senaste årtiondet. Utöver engelska pratar jag även katalanska, danska och nederländska på skaplig nivå.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning