Leif "Tegas", Kurt Lundberg med ordförande Tommy Olsson i Heby AIF. Foto: Ove Eriksson


2 veckor sedan

Idéella krafter lägger ner massor av timmar på att återställa Tegelvallen

Återuppbyggnaden av Tegelvallen är i full gång med många idéella krafter som lägger många timmar på att det ska bli som det alltid varit på anläggningen.
Ordförande Tommy Olsson håller i trådarna efter översvämningen som byggdes på med en brand i helgen.

 

Att komma till Tegelvallen en dag i början av februari är en anläggning som är täckt av snö.
Sala-Heby Fotboll kom till en anläggning som såg ut som en byggarbetsplats. Nedre delen av kanslibyggnaden var borttagen. Omklädningsrummen fanns det inget spår av inomhus. Kiosken skulle rivas och även två andra byggnader hade sett sina bästa dagar.

Fotbollsplanen syntes inte under all snö och det var väl skönt att slippa se eländet.
Allt detta efter en förskräcklig översvämning i höstas där Heby drabbades svårt. Tegelvallen ligger lågt och det var nästan två meter djupt med vatten på vissa ställen.

Konstgräsmattan måste bytas ut och Heby AIF jobbar just nu med att få till finansering för en ny matta.
Det är många idéella krafter i Heby som nu lägger ner massor av timmar för att få ordning på allt.
I spetsen finns Haifens ordförande Tommy Olsson som de flesta dagarna i veckan åker från hemmet i Enköping till Heby för att driva projektet med återställandet av anläggningen.

Tommy visade runt på arenan på allt som var förstört. I kanslibyggnaden som var omklädningsrum en gång i tiden är jobbet igång med att återställa men det är många timmars jobb.
– Vi har fullförsäkrat men det är åldersavdrag och den byggnaden är 90 år så det blir inte mycket kvar efter den höga självrisken, säger Tommy.

När vi står där inne de gamla omklädningsrummen dyker det upp minnen från förr. Det fanns en lucka i golvet och där nere förvarades
läsk-backarna. Efter matcherna för pojklagen var det en läsk att dela på för spelarna.
– Det sägs att Nisse Nilsson (mångårig ledare och hängiven Haifare) gömde pilsner där nere, säger Tommy.
Vi gick till den plats där den luckan borde ha funnits och kollade om det fanns några rester eller om det var en skröna.

I Heby fanns Heby Bryggeri tiden det begav sig. De tillverkade läskedrycker men pilsnern kom från Kopparbergs Bryggeri som de sålde.
Sala-Heby Fotbolls utsände och Tommy spanade och mycket riktigt där fanns korkar från Kopparbergs Lila.
En kork som man måste bända upp och vrida för att få bort och ofta slutade det med skärskador.
Det kanske inte var en skröna och Nisse i sin himmel flinar nog över avslöjandet. Han var värd en pilsner efter A-lagsmatcherna då han nervöst spankulerade omkring på B-planen långt ifrån spelet.

Det är många som ska nämnas för sitt slit med att återställa: Torsten Nilsebo, Becke Johansson, Tomas Dahlberg, Ernst Johansson, Ronny Eriksson, Bertil Larsson och Tomas Henriksson är några av dem.
Vid vårt besök på Tegelvallen var två av alla idéella krafter på plats. Bröderna Leffe Tegas och Kurt Lundberg med bil och kärra körde
skräp i skytteltrafik. Det lastades bråte i en stor container och det diskuterades om det fanns koppar i nedtagna rör. Det kändes att de hade ganska trevligt trots ett jobb som inte borde funnits.

Tommys telefon ringde flera gånger och det var säkert försäkringsbolag och hantverkare som ringde men vi gick vidare till nästa bedrövelse.
Läktaren som byggdes 1988 och mittendelen är helt förstörd av en brand i söndags.
– Jag var på Tegelvallen fram till 14.00 på söndagen och när jag kom hem fick jag ett telefonsamtal att läktaren stod i brand, säger Tommy.

Har ni el fram till läktaren som det kan ha blivit något fel med?
– Nej, det är avstängt sedan översvämningen så det ligger väl nära till hands att det är anlagt.
Plaststolarna som kommer från Olympia i Helsingsborg var nedsmälta och läktarsektionen samt taket var helt förstört.
Ett nytt försäkringsärende för Haifen och Tommy. Visst ser Tommy lite trött ut när vi pratar om branden men det är en stark kraft Haif har i Olsson.

Det finns en fin sammanhållning i Heby AIF och de kommer att klara det här men det är många timmars slit kvar innan fotbollarna rullar på Tegelvallen igen.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning