Heby AIF P60


2 veckor sedan

Heby AIF årgång 1960 där hälften av dem tog en plats i A-laget

Det är inte många pojklag som genererar mer än en A-lagsspelare. Halva Haifens 60-lag blev A-lagsspelare och flera andra blev brottare.
Sven Bengtsson legendarisk Haifare var ledare för det framgångsrika laget som också besökte Gothia Cup i göteborg.

 

Det här är en del av Heby AIF:s fotbollshistoria när vi kollar på bilden av Haifens äldre pojklag födda 1960. De var förvisso förstärkta av två spelare födda året efter. Bilden publicerade Bosse Johansson på sociala medier och den är tagen av Nils “DammNisse Pettersson) En fotograf som har förevigat det mesta i Heby under många år och det är femton legendariska fotbollsspelare plus en ändå mer legendarisk ledare på bilden. Seklets Haifare Sven Bengtsson.

Det var inte riktigt ett rent 60-lag för två 61:0r hade nästlat in sig i truppen. Håkan Helin och Peter “Mört” Johansson. Men de som  är med på bilden så är halva truppen framtida A-lagsspelare. Bilden är förmodligen tagen 1975 och det är ett gäng lite finniga ynglingar som har hela livet framför sig som femtonåringar.  Det var en spelare i truppen som inte fick vara med om framtiden. Målvakten Bo “Bolle” Larsson omkom vid en tragisk trafikolycka mellan Sala och Västerås väldigt ung.

Man brukar säga att om man får fram två spelare till A-laget från varje kull av pojklag så är det riktigt bra. Av den här kullen Haifare är det minst sju spelare som fick känna på A-lagsfotboll. Per-Håkan Redén (Johansson) och Bosse Johansson satte allt krut på brottningen som var oerhört stort på den tiden.

John Wickman försvann från Heby.
– En skön snubbe men lite lat. Ja en av de lataste som vi fick hämta till träningar och matcher men han var riktigt bra i backlinjen när han var på plats, Han var en riktig sköning, säger Anders Bengtsson en av hans kompisar i 60-laget.

Janne “Hogge” Eriksson och Peter “Mört” Johansson fick inget förtroende i A-laget efter pojklagsåren men det var det många andra som fick. Bröderna Håkan och Roger Norgren kom upp i A-laget och det var väl när halva laget hette Norgren i efternamn i Haifen.

Övriga spelare som fick känna på spel i representationslaget var Peter “Polle” Johansson som också var en duktig hockeyspelare i Haif och Östervåla IF. Mikael Jansson, Anders Bengtsson och Thomas Larsson samt Håkan Helin fick också dra på sig den gula tröjan.

Om man lägger ihop alla de matcher de grabbarna som kom upp i A.laget så känns det som att de ändå inte kommer upp i samma antal som den legendariska ledaren Sven Bengtsson fick ihop under sin aktiva karriär. En stor ledare!

Sala-Heby Fotboll har forskat med de flesta som vet något om fotboll om spelaren Dennis Johansson. Det har varit delade meningar om han har spelat i A-laget eller inte. Sala-Heby Fotboll har frågat många som skulle kunna veta och det här var före internets tid så vi får gå på hörsägen. Dennis har varit en framgångsrik tränare och ledare i Haif under många år men har han spelat i A-laget?

Vi skickade frågan direkt till Dennis och fick det här svaret:
– Ja, jag har spelat en del matcher, säger Dennis.

Sju spelare till A-laget från pojklaget, det är respekt och om Dennis spelat där är det ändå bättre.

Heby aif:s äldre pojklag, årskull -60 med förstärkning av 2 stycken 61:or samt lagledare Sven Bengtsson
Bakre raden fr v: Sven Bengtsson, Per-Håkan Reden (Johansson), Peter “Polle” Johansson, Bosse Johansson, Roger Norgren, Dennis Johansson, Håkan Norgren, Håkan Helin, Peter “Mört” Johansson. Främre raden fr v:
Michael Jansson, John Wickman, Anders Bengtsson, Bo “Bolle” Larsson, Janne “Hogge” Eriksson, Thomas Larsson.
Fotograf: Nils PetterssonTaggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning