Moltas Gunnarsson ger orange


3 veckor sedan

Moltas blir testdomare och ska få göra en domarbok efter sin utmärkelse

Moltas Gunnarsson 19 år från Ransta som alla i den lokala fotbollen känner till har nyligen fått ta emot ett fint pris. “Årets unga domare”. Ett pris som inkluderade flera saker som sätter Moltas på prov. Han fick chansen att prova nya regler och det ska han göra under våren.

 

På tv följer många det populära programmet Mästerkocken. En matlagningstävling där tre domare bedömer deltagarnas kok-konst.
Den slutgiltiga segraren får inkassera en större summa pengar, en statyett och inte minst ett kontrakt på att få göra en egen kokbok. Temat ska vara något som personifierar vinnaren.

Något liknande kan det bli för 19-årige Moltas Gunnarsson som är en populär fotbollsdomare i Sala-Heby Fotbolls bevakningsområde.
För en kort tid sedan besökte han Ungdomsidrottsgalan i Västerås som arrangeras av Västerås Tidning och SISU Västmanland.
På galan var han nominerad i kategorin “Årets unga domare”. Bland de nominerade var Moltas bäst och han kammade hem titeln.

Ungdomsidrottsgalans motivering till att tilldela priset till Moltas var föjande:
Priset går till en ung, engagerad och tillmötesgående domare, som under året visat stor utveckling för sin unga ålder samt har bra matchledarskap, pondus och säkerhet i sitt dömande.

Blombukett och en pokal fick Moltas ta emot inför publikens jubel.
– Det känns otroligt roligt, sa Moltas efter prisutdelningen och han var lite överraskad och hade inget förberett tacktal.

Förutom det Moltas fick ta emot på galan så ingick två saker till. Han ska under 2024 vara testdomare för ny en regel och som grädde på moset ska han likt vinnaren av Mästerkocken få göra en egen bok.
En bok som ska delas ut till blivande domare och kanske även etablerade kan ta till sig vad han skrivit. Om det var någon större prissumma inkluderat i priset vill inte Moltas prata om.

Kan du berätta något om vad det innebär att vara testdomare?
– Det är något jag tänkt på länge och nu är det flera som tycker lika mig. Det ska tas fram ett orange kort. Något mitt emellan gult och rött. Det orange kortet ska innebära tio minuters utvisning under pågående match. Plus det får laget starta med en man mindre under tio minuter kommande tävlingsmatch.

Oj! Det är ju en revolution inom fotbollen om testerna slår väl ut.
– Ja, det kan man säga och det ska bli väldigt kul att det är jag som får chansen att göra det här. Man har ju det här i bandyn så varför inte i fotbollen.

Finns det något datum när du testar första gången, för då vill Sala-Heby Fotboll vara på plats?
– Jag har kollat spelprogrammen och det är två lag som intresserar mig lite extra. Men jag vet inte vilka matcher det blir än.

Kan du utveckla det där med att två klubbar intresserar dig?
– Det är Runhällens BoIS bland herrlagen och Östervåla IF:s damer. De lagen har de “busigaste” spelarna förra säsongen. ÖIF:s Malin Taub i den lokala damfotbollen drog på sig fyra gula och i Runhällens BoIS skrapade Alexander Johansson ihop åtta gula kort. Som domare tror jag att i alla fall två av korten Alex inkasserade var orange. Båda klubbarna spelar under Upplands Fotbollförbund och jag tillhör Västmanland. Men i år får jag vara huvuddomare i division 5 för herrar och division 2 för damer. Så jag lägger in ett önskemål om att få döma matcher med Östervålas damer och Runhällen BoIS.

Fanns det andra förslag om regeländringar från förbundet?
– (ha ha) Det verkar nästan som att de spånade regler på personalfesten. Ett galet förslag var att domaren skulle ha två pipor eller helst en dubbelpipig. Olika signaler för respektive lag så publiken förstod direkt vem som fick fördelen efter signalen. På sikt var det också tänkt att lagen skulle ha precis som på mobilen en egen ringsignal när domaren blåste. Tänk er att när Heby AIF får en frispark så hörs kamplåten “Hemåt det bär” och Hammarby IF “Just idag är jag stark”. Nej, det här förslaget var bara för mycket och blev nedröstat men visst skulle det vara kul.

Till sist, du ska få göra en bok, vad handlar det om?
– Det är någon slags domarbok som ska “peppa” kolleger. Jag funderar på att kalla den “Moltas 20 visslingar att ha koll på”, säger han.

Nu är Moltas riktigt uppe i “smeten” i domarkåren med allt som händer runt honom och vi önskar honom lycka till säsongen 2024.


Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.