Malin Taub, Östervåla IF. Foto: Privat


3 månader sedan

Lyckad comeback av Malin – “En fantastisk förening”

Fotbollen var lagd åt sidan, men när flyttlasset hade gått hem till Östervåla kom suget tillbaka. Här får ni möta ÖIF:s veteran – 35-åriga Malin Taub inför fredagskvällens premiär i division 2.
– Ända sedan jag kom tillbaka så har jag varit så imponerad över vilken fantastisk grupp med fantastiska personer som damlaget består av, säger hon.

 

Seriepremiär för Östervåla IF på fredagskvällen.
Äntligen ska vi väl säga!
En lång försäsong är över för bland andra Malin Taub, en av veteranerna i division 2-klubben.
Men minns 35-åringen när hon debuterade i A-laget?
– Kan inte säga helt säkert, men jag vet att jag började spela i B-laget när jag var 13 år. Så gissningsvis cirka ett till två år senare, berättar hon.
Hon hette Enoksson som ogift, numera är det Taub som gäller och efter många år på “flykt” återvände Malin med familj till Östervåla.
Varför flyttade ni tillbaka till Östervåla?
– Väldigt slumpartat, trodde inte jag skulle flytta tillbaka till Östervåla men så fick vi möjlighet att köpa ett fantastiskt fint hus, så då bestämde vi oss för att testa. Och än så länge har vi inte ångrat oss, berättar Malin.

Moderklubb är Östervåla IF och som sex- eller sjuåring började hon spela. Malin tog sig upp i A-laget innan hon 2011 flyttade.
– Då började jag plugga på Textilhögskolan i Borås.
Men fotbollen fortsatte hon med, först med FC Kabel Åttio från Borås.
– FC Kabel Åttio var ett lag med fokus på det sociala och enda nackdelen där var att det ibland var kämpigt att få ihop folk till matcherna.

Sen gick flyttlasset till Stockholm och då blev det spel med Hässelby SK i fyra säsonger, 2014-17.
Hur var den tiden?
– Hässelby var en väldigt rolig tid och jag fick spela med många bra spelare och har fått flera nära vänner från den tiden.

Säsongen 2017 spelade klubben i division 1. Ett år där HSK bara vann fem av 22 matcher och åkte ur serien med bred marginal.
Vad minns du av det året?
– Det var ett kämpigt år, jag var inte ordinarie och hade missat mycket året innan på grund av en käkoperation. Vi hade väldigt svårt att vinna matcher och jag kände att division 1 var för hög nivå för mig. Jag reste även mycket i jobbet och upplevde att det var svårt att få tiden att räcka till.

Efter 2017 lade Malin fotbollen åt sidan – för att åter ta upp den 2022 när flyttlasset gått till Östervåla.
Var det då självklart att uppta fotbollen igen?
– Egentligen inte, tänkte att jag skulle vara med och träna en eller två gånger bara för att det är kul men när man väl har börjat är det svårt att sluta tack vare att det är så roligt.
Berätta om årets upplaga av ÖIF?
– Årets upplaga är toppen! Ända sedan jag kom tillbaka till ÖIF så har jag varit så imponerad över vilken fantastisk grupp med fantastiska personer som damlaget består av.
Hur bra kan det bli?
– Väldigt bra! Känns som ett mycket jämnare lag i år vilket gör att vi kommer ha ett superstarkt division 4-lag och hög konkurrens för spel i division 2. Känns också jätteroligt att vi även kommer ha ett damjuniorlag, säger Malin Taub.

I fjol drog Malin på sig flest gula kort av alla damspelare i lagen in Sala och Heby kommuner.
Det tyder på en stark vilja. Är det så vi ska tolka det?
– (ha ha) Jag vill delvis skylla det på att jag var en lite för långsam mittback. Hoppas på färre kort i år men vi får se hur det går.

Fakta Malin.
Ålder: 35 år.
Bor: Östervåla.
Familj: Gift med Joel och vi har en son som heter Frej, 4 år.
Yrke: Utbildar mig till möbeltapetserare.
Äter helst: Pasta.
Dricker helst: Kaffe.
Ser på tv: En bra serie!
Läser: Alldeles för lite.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning