Sala FF:s U-lag 2023. Foto: Niclas Bergvall


3 månader sedan

Seriestart: Sala FF:s U-lag – “Laget är viktigare än A-laget”

Ifjol nästjumbo i division 4 i sin debut. I år är det meningen att Sala FF:s U-lag ska bli bättre.
– Få fler poäng och högre tabellplacering än förra året är målsättningen, säger ledare Micke Sandlin.

 

Förra året startade Sala FF ett U-lag som höll till i division 4. Till slut blev det en åttonde plats i en serie med nio lag.
På onsdag, den 1 maj, är det seriepremiär när SFF hemma möter Kungsör BK – matchstart klockan 14.00.

Vilka åldrar består U-laget av?
– I år kommer vi ha ett mer rutinerat U-lag än förra året. Vår damtrupp är i sig väldigt ung så bara av att vi alla blivit ett år äldre har vi i år en äldre trupp. I år har vi kunnat förbereda oss längre för spel i division 4 än förra året när det blev klart med bara någon vecka kvar tills att serierna inleddes att vi kunde ha U-lag, berättar ledare Micke Sandlin.

Förra året tvingades SFF, enligt Sandlin, offra det mesta av spelet på ungdomsnivå i spelformen elva-mot-elva.
– Det berodde på att vi inte hade tillräckligt med spelare till A-, U- och ungdoms- och juniorlag. Sedan mitten av förra säsongen ingår U-laget i vår damtrupp som för dagen består på cirka 30 tjejer. Det är egentligen några för få – men vi har ett antal tjejer som provspelat med oss eller sagt att de snart kommer att provspela. Så vi hoppas snart kunna ha 32 tjejer tillgängliga för spel, säger Sandlin och fortsätter:
– Även om jag märkt att inte alla tror på en så är det så att vårt U-lag är viktigare än division 2-laget. Inte så klart för hur resultatet blir i matcherna men för att vi ska kunna fortsätta att utvecklas på damsidan så behöver de tjejer som inte får speltid i division 2 ha en bra miljö att utvecklas i.

Vilka mer än du ingår i ledarstaben?
– Vi kör samma upplägg som förra året då det för U-laget kommer vara olika ledare som coachar till matcherna. Inledningsvis kommer det vara ledarna från damlaget men vi har även planer på att ”spela in” andra ledare under året som är med och matchcoachar. Fördelen i år är att vi nu haft en försäsong och tagit fram principer och spelidéer som nu blir desamma mot att det förra året kunde varit olika beroende på om matchcoachen var från damledningen eller tidigare damjuniorsledningen. Så även om vi plockar in andra matchcoacher under året kommer vi först sätta sig in dem i vår utvecklingsprocess för att vi har att vi har en röd tråd i det vi gör.

Känner ni er redo för premiären?
– Ja! Det ska bli skönt att komma igång med division 4-laget då det är för lite för oss med bara en match i veckan till en trupp på cirka 30 tjejer.

Hur många träningsmatcher har ni spelat?
– Det har inte blivit några egna träningsmatcher för division 4-laget och även om det inte gäller alla så har de allra flesta som är med i premiären kört en eller flera träningsmatcher under försäsongen.

Vad kan man förvänta sig av er den här säsongen?
– Precis som förra året väntar vi oss jättestor utveckling av alla spelare individuellt men också att vi i år kommer vara mer spelförande än vi var förra året.

Hur har försäsongen varit?
– Den har varit bra men nu är det skönt att den är slut.

Vilka blir nyckelspelare?
– Omöjligt att utse några sådana då det är så hård konkurrens om de 16 platserna i division 2-laget. Men då vi alltid behöver ha med fem tjejer från senaste division 2-matchen för att få ihop ekvationen skulle jag säga att de tjejer som vill ha mer speltid i det laget blir nyckelspelare genom att de i division 4-laget visar varför de ska ha mer speltid i division 2. Vi jobbar för hela damtruppen hårt med att se till att vi alla runt laget ger alla tjejer bästa möjliga chans för utveckling och det var något vi tidigt insåg skulle bli viktigt när vi som förening tog klivet upp i division 2.

Är det någon spelare som tagit stora kliv under försäsongen?
– Jag tycker alla går framåt på bra sätt hela tiden men kan väl här nämna de två yngsta tjejerna i truppen. Aya Mohammad och Nora Mustafa är födda 2009 och de gjorde det redan förra året väldigt bra i både division 3 och division 4-laget. Som ett år äldre tror jag de två har en väldigt bra säsong framför sig.

Vad är målsättningen?
– Väldigt enkel med att få fler poäng och högre tabellplacering än förra årets åttonde plats. Det skulle förvåna mig ifall vi inte fixar det. I övrigt jobbar vi med individuella målsättningar för alla spelare i truppen.

Seriefavorit?
– Både Skijebo SK och IFK Västerås anser jag redan nu håller för övre delen av tabellen i division 3 och båda de två klubbarna vill säkert få möjligheten att nästa år ha ett U-lag i division 4 så jag tror att seriesegern står mellan dem två. Sedan har jag dålig koll för dagen på Arboga Södra men de imponerade på mig förra året. Sörstafors-Kolbäck vill säkert också ta sig tillbaka direkt till trean, säger Micke Sandlin.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning