Sören Frandsen. Foto: Privat.


3 år sedan

Sala-Heby Fotbolls adventskalender 2018 – Lucka 14

Lucka 14 öppnar vi idag och där hittar vi en glad och humoristisk person som alltid har glimten i ögat.
Det blev prat om både fotboll och ishockey, men numera gör han ingenting på fritiden förutom på fredagar på sommaren. Dansk rödkål vill han ha på julbordet danskättlingen Sören Frandsen.

 

Lucka 14 pryds av en Hebyprofil. Sören Frandsen, Hebybo sedan födseln men har vidgat sina vyer med att bo i Sala en tid. Men det blev för stort så nu har han graderat ner till Enåker.

Sören är en alltid glad man och alltid med glimten i ögat. Snabb i repliken och det är svårt att tänka sig att han kan ha någon ovän i hela världen.

Att han ska ha en lucka i Sala-Heby Fotbolls adventskalender är givet.
Vi har en telefonintervju när han sitter i lastbilen som han kör för Leif Erikssons Åkeri.
Under intervjun så hör chefen “Tegas” av sig på komradion och berättar att Södertälje leder över Leksand med 2-0 och hur han har firat det.

Förra året var elcykeln årets julklapp, i år är det second hand. Brukar du handla på second hand?
– Ja, för “Hela människan” är väl second hand? Faktiskt det kan hända ibland. Jag är ju miljövän.

Vad är viktigast på julbordet?
– Sill och skinka. Rödkål förstås, det är ju danskt och det äter jag bara en gång om året.

Om du skulle ge bort en julklapp till en fotbollsspelare eller ledare på vilken nivå som helst i världen, vilken skulle få den då?
– Utan tvekan Rune Nilsson i Heby. Den bästa ledare jag har haft. Jag kommer ihåg från min fotbollskarriär om det var i B- eller C-laget att Rune alltid hade kaffe med sig till oss spelare och hans fru Lisbeth hade bakat bullar.

Vad önskar du själv i julklapp?
– Det vet jag inte. Nej, ingenting för jag har så mycket skit redan.

Var och hur firar du jul?
– Det blir hos min dotter Ida som bor i min mor Brittas hus i Härvsta i Heby.

Vad har du för drömmar om den lokala fotbollen nästa säsong i Sala och Heby?
– Jag vill ha igång damfotbollen i Heby igen. I herrfotbollen kan jag tänka mig att Haif går ner någon division och satsar på lokala spelare. Jag vill ha tillbaka det genuina Heby AIF igen.
– Publiksiffrorna minskar eftersom Hebyborna inte känner igen spelarna. Det gör inte jag heller de få gånger jag är på plats. Men jag brukar sätta mig bredvid Pelle Johansson (före detta tränare både i Sala FF och Heby AIF), han kan varenda spelare i alla lag. Och till och med vilka klubbar de har spelat i tidigare. Så något matchprogram behöver jag inte.

Hur var din egen fotbollskarriär?
– Ja, det var väl mest i B- och C-laget. Började karriären som målvakt och slutade som toppforward. Anders Eklund myntade ett uttryck om mig som målvakt minns jag: “Den ende målvakten som blir kortare när han hoppar”.
– Det blev A-lagsfotboll också. Triangelturnering uppe i Runhällen. Spelade högerback och Tobbe Jansvik i MSK kom inte förbi en enda gång. ”Lillis” Ohlsson var lagledare minns jag.

Det blev ju ishockey för dig också. I Heby AIF men du gick över till IF Norden en period?
– Det blev en kort period för först tog jag bussen in till Sala. Gick med hockeyutrustningen från stationen till apoteket där Sune Risell (tränare i IF Norden) hämtade upp mig. Sen blev det buss upp till Fagersta där vi tränade.
Hem gick det ingen buss så jag gick från apoteket till viadukten mot Heby med svettig utrustning och liftade hem. Det var svårliftat eftersom det inte var många som ville ta upp en hockeyspelare som hade full hockeymundering med sig. Farsan vägrade att hämta. Det blev en kort sejour i IF Norden…

Vilken är den bästa fotbollsspelaren genom alla tider i Heby AIF?
– Det måste vara Robert Bosell.

Du har flyttat till Enåker och kör lastbil på dagar och kvällar men ser knappt fotboll live längre, vad gör du då på fritiden?
– Ingenting! Jo, förresten på somrarna kör man pubkvällar vid Bygdegården på fredagar och det brukar vara över 100 personer på plats. Mycket trevligt.

Sen pratar vi mycket om allt roligt som hände under den aktiva tiden och glider in på ishockey igen.
Vi minns Heby AIF:s hockeylag hade bortamatch, troligen mot Tillinge IS men det kan ha varit Orresta också.

Det var bilar som gällde och det var en kväll med riktigt halt väglag. Målvakten Jim Hedlund hade lånat sin farsa Helmers Anglia med blankslitna däck.
Flera spelare hade sett när han kom till träningen och att han skulle köra så de bokade in sig i andra bilar.
Ingen ville eller vågade åka med ”Jimpa” så han fick ta all utrustning och åka själv.

Spelarna hade åkt iväg före i sakta mak i ishalkan. När karavanen åker på flygrakan mellan Heby och Fjärdhundra kommer Anglian i omkörningsfil och drar förbi alla med sina blankslitna sommardäck vinkandes.
Jim var först framme till bortamatchen och det där var en av alla historier från aktiva tiden och Jimpa var ofta inblandad i det som hände.

Har du något speciellt du kommer ihåg från tiden i Haif:s C-lag?
– Ja en sak kommer jag väl ihåg. Det var uppvärmning inför en match och det var kallt så Classe Olsson hade smörjt in hela kroppen med tigerbalsam. När han kom ut på plan var han tvungen att springa in igen för han blev akut nödig.
Det hördes ett skrikande inifrån omklädningsrummet, Classes fingrar var inkletade med tigerbalsam och hudkontakten på pungen och resten av de nedre regionerna sved rejält.

Vi kunde ha fortsatt en bra stund till Sören Frandsen och jag och pratat om svunna tider.
Dansbandsveckan i Malung hann vi inte ens prata om eller alla Karnevalshelger.
Det var nästan så det blev uppslag till att göra en bok om alla de människor som har passerat revy genom åren. Det kanske blir en sådan en vacker dag för Sören har uppslag så det täcker flera kapitel.Taggat:   

Ove Eriksson Ove Eriksson
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning