Mathias Elison var med på hemvändardagen i maj. Foto: Niclas Bergvall


7 månader sedan

Mathias Elison: ”Säsongen 1996 var en höjdpunkt”

Det är två herrspelare i Ransta IK som nått landets högsta serie.
I dag får ni träffa en av dem – Mathias Elison som spelade med Västerås SK i allsvenskan för 22 år sedan.
– Säsongen 1996 var absolut en av mina bästa och kanske även roligaste när vi tog steget upp efter att spurtat ned Hammarby IF på hösten, berättar han.

 

Vi närmar oss slutet av Ransta IK:s jubileumsår och det är snart dags att knyta ihop säcken och kliva in i 2020 då klubben dessutom ska spela division 4-fotboll.
Och ni som har hängt med på Sala-Heby Fotbolls resa som en hyllning till Ransta IK har mött många av klubbens profiler.
Men ett par återstår.

Mest meriterad i Ransta IK?
Magnus Sköldmark följt av Mathias Elison.
Duon är också de enda herrspelarna i klubbens historia som spelat i allsvenskan.
Elison gjorde det med Västerås SK säsongen 1997.

Vad minns du av det året?
– Det var ett rörigt år. Tre tränarbyten och vi hade svårt att få samma utdelning med det spelsätt vi haft året innan. Vi höll trots detta på att ordna upp det via kval där vi inledde med 1-1 borta mot Häcken. Upplagt läge att säkerställa kontraktet i returen hemma, men vi förlorade med 2-5 efter en olycklig inledning med tidig straff, berättat den nu 46-årige Mathias Elison.
– För min egen del var det heller ingen optimal säsong. Skadad tidigt på säsongen mot AIK hemma som jag fick dras med egentligen hela våren. Hösten gick väl lite bättre efter hand, men som helhet en besvikelse.

Det har passerat en del fotbollsår sedan Mathias la fotbollsskorna på hyllan.
Sin allra sista säsong gjorde han för övrigt längre ned i seriesystemet med Västeråsklubben Skälby IK.
Sin sista säsong på elitnivå var för övrigt med VSK 2004, sedan dröjde det ett par år innan han spelade i division 6 med Skälby.
– Jag lämnade Ransta IK sommaren 1993 för spel i Assyriska FF i näst högsta serien. Jag spelade där 1993-94 för att sedan gå till VSK 1995. Spelade sedan i VSK mellan 1995 till 2004, berättar han.
Totalt blev det nio säsonger i superettan och en i allsvenskan med Västerås SK för Ranstasonen.

Minns du när du spelade första seriematchen med RIK:s A-lag?
– Tror jag debuterade som 14-åring i en cupmatch på bortaplan mot Smedjebacken. Bogdan Maslanka var i alla fall tränare.

Vad var din styrka som spelare?
– Allround, kunde spela på egentligen alla positioner. Jag var lika bra med båda fötterna, löpstark, blick för spel och relativt målfarlig.

Vilka var dina bästa respektive roligaste år?
– Svårt att gradera, men säsongen 1996 var absolut en av mina bästa och kanske även roligaste när vi tog steget upp i allsvenskan efter att spurtat ned Hammarby IF på hösten. Jag tror jag gjorde elva mål som innermittfältare plus en del assist.
– Jag var som spelare kanske som bäst 2001-2004 egentligen, men som lag fick vi inte riktigt till det under den perioden.

Faktum är att det blev tolv mål och dessutom fem assist för Mathias säsongen 1996. Bara skyttekungen Thomas Andersson var bättre i VSK med 24 mål.
I allsvenskan året efter blev deg två straffmål – hemma mot AIK (1-1) och borta mot Halmstad (1-2).

När Mathias lämnade Ransta IK sommaren 1993 år hade han några månader tidigare lämnat tonåren och det blev därför inte så många säsonger med A-laget.
– Finns säkert någon som sitter inne på statistik på detta. Men 1988-93 var jag med i junior-, B- och A-lag, det fanns i alla fall möjlighet till flitigt matchande. Bör således blivit fyra-fem säsonger.

Genomgående för de RIK-spelare jag har pratat med under jubileumsåret är att de har tillbringat många timmar på Mullevi – Ransta IK:s hemmaplan.
Det gäller givetvis även Mathias Elison!
– Ja, det får man väl säga och här vill jag rikta ett stort tack till Kalle och Mona Hedberg samt ”Mulle” Svärd som ordnade med allt möjligt för att göra det så bra som möjligt för alla. Tack även till alla ledare, framförallt för min del till Gunnar Collander som bidrog starkt till att jag valde att satsa på fotbollen.

Vad har du för kontakt med Ransta och Ransta IK i dag?
– Inte jättemycket. Har min pappa som fortfarande bor där. Försöker att vara med på de veteranturneringar som anordnas, till exempel Glory Days i Västerås.

Nu kommer vi till ett par mycket intressanta frågor som Mathias Elison ska svara på.
Vem är den bästa RIK-aren du spelat med?
– Med Ransta som lag är det nog Kent Jansson, men totalt sätt säger jag Conny Collander som jag hade ett par säsonger i VSK med. Hann egentligen aldrig spela med Magnus Sköldmark, Lasse Nilsson och Roger Nyqvist men det var givetvis bra spelare.

Vem är den bästa du spelat med inklusive alla lag?
– Beror lite på vad man uppskattar hos en spelare. Tittar man på spetskvaliteter så finns Stefan Bärlin, som var snabb och målfarlig, Conny Collander, när han var skadefri, och Daniel Majstorovic, utvecklades i VSK från en relativt sätt medelnivå till att faktiskt ta steget till landslaget.
– Sedan finns många som kan ses som ”bäst” utifrån att de driver laget och möjliggör att de med spetsegenskaper kan fokusera på dessa och i och med det kanske får mest uppmärksamhet. Tänker på spelare som Pasi Pennanen, Patrik och Niklas Larsson samt Johan Svensson med flera.

Likt många andra RIK-are var Mathias Elison på Mullevi i maj när föreningen arrangerade hemvändardagen.
Mathias var givetvis även med och spelade matchen mellan de äldre och yngre.
– Det var mycket trevligt och kul att så många kom dit. Roligt att få träffa många av de som man växt upp med och uppdatera sig lite på vad de gör idag, säger han.

Till sist. Givetvis ingick Mathias Elison i århundradets lag i Ransta IK.
Målvakter: Ervin Puttla Rotter och Kalle Björkvall (Det gick inte skilja dessa målvakter åt).
Backar: Thomas Johansson, Magnus Sköldmark och Stefan Hannus.
Mittfält: Roger Nykvist, Lasse Nilsson, Andreas Nilsson och Mathias Elison.
Forwards: Conny Collander, Kent Jansson och Martin Grönstrand.

Fakta Mathias Elison.
Ålder:
46 år.
Familj: Gift med Lina. Tre barn: Ella 16, Maja 14 och Axel 6.
Yrke: Produktansvarig på ABB.
Bor: Västerås.
Äter helst: Bookmaker toast.
Dricker helst: Ett gott rött vin.
Favoritlag: Ipswich Town, som var bättre förr!
Fritidsintressen: Diverse hemmaprojekt, golf och längdskidor.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning