Sala FF:s fotbollsskola 2019. Foto: Niclas Bergvall


1 månad sedan

Utomhusträning rekommenderas i Västmanland

Smittspridningen av covid-19 ökar i Västmanland och i förra veckan förlängdes de lokala rekommendationerna. Enstaka matcher och tävlingar för unga kan fortsatt genomföras i den egna kommunen, men resor ska undvikas förklarar smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

 

De lokala rekommendationerna i Västmanland förlängs. Samtidigt beslutade länets aktörer den 12 maj att hålla fast vid inriktningen för hur idrott kan bedrivas på ett smittskyddssäkert sätt till och med den 31 maj. Bakgrunden till beslutet är en ökad smittspridnig av covid-19 i länet.
– Under den senaste veckan (3-9 maj) har antalet nya fall av covid-19 ökat mycket kraftigt, från 739 vecka 17 till 1 005, en ökning med 36 procent. Det är den största ökningen som förekommit mellan två efterföljande veckor under hela pandemin, förklarar Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Region Västmanland, i ett pressmeddelande.

Finns det någon åldersgrupp som sticker ut?
– Den tioårsåldersgrupp som ökat mest är 10-19 år. Där ser vi en ökning från 125 till 244 fall per vecka, vilket innebär en ökning med 95 procent. Det är det högsta antal per vecka någon tioårsgrupp haft under hela pandemin och den största procentuella ökningen någonsin. Åldersgruppen 20-29 år ökade med 29 procent. Inom gruppen 10-19 år är det åldersgruppen 16-19 år som har ökat mest, med 144 procent. Därefter följer gruppen 13-15 år, som ökat med drygt 70 procent.

Inriktningen för idrottsverksamhet i Västmanland, som nu är beslutat till och med den den 31 maj, innebär att utomhusträning rekommenderas i så stor utsträckning som möjligt. Träning kan bedrivas inomhus, med undantag för lagidrott och kontaktsport. Barn födda 2002 och senare får genomföra enstaka matcher eller tävlingar utomhus, men endast lokalt inom den egna kommunen.
Varför är det viktigt att undvika resor mellan kommunerna i Västmanland?
– Ju längre resor det är fråga om desto längre tid tillbringar de som åker hopträngda på liten yta i bilen. Erfarenhetsmässigt vet vi att det brukar vara svårt att framförallt vid längre resor följa rekommendationen om att resa individuellt. Därför behåller vi inriktningen om att endast tillåta matcher inom samma kommun, berättar Jan Smedjegård.

Den 12 maj meddelade regeringen att lägerverksamhet för barn, samt cupverksamhet inomhus och utomhus öppnar för barn från den 1 juni. Samtidigt höjs publiktaket på idrottsevenemang och motionslopp föreslås vara möjliga att genomföra med upp till 150 deltagare. Hur och när lättnaderna kommer att implementeras i Västmanland är för tidigt att säga.
– Jag blev förvånad över att Folkhälsomyndigheten rekommenderat regeringen att fatta dessa beslut när smittspridningssituationen är så allvarlig som den är nu i Sverige. Det gäller framförallt läger med övernattning och cuper inomhus. Om smittspridningen åter vänder nedåt och fortsätter så fram emot månadsskiftet kommer jag knappast att ta några initiativ till skarpare lokala restriktioner gällande den här typen av arrangemang, konstaterar Jan Smedjegård.

Har du som smittskyddsläkare några ytterligare medskick till idrottsrörelsen i Västmanland?
– Jag uppmanar alla, både aktiva idrottsutövare, tränare/ledare och föräldrar, att följa de rekommendationer och restriktioner som finns så att vi snabbt får ner antalet smittade i länet och då snabbare kan öppna upp mot en mer normal situation. Avstå från privata fester och andra träffar nu när vi snart har förestående skolavslutningar och konfirmationer. Annars kan det sluta med att ungdomarna inte kan delta på avslutningen överhuvudtaget.

Inriktning för idrottsverksamhet i Västmanland till och med den 31 maj
Utomhusträning rekommenderas i så stor utsträckning som möjligt.
Träning kan utföras inomhus (med undantag för lagidrott och kontaktsport) och utomhus för alla åldrar.
Kontaktsport definieras som sport där man måste vara nära varandra för att utföra träningen, t. ex. pardans.
Barn födda 2002 och senare får genomföra enstaka match eller tävling utomhus:
Maximalt en match eller en endagstävling per lag/idrottsutövare och vecka.
Matchen eller tävlingen genomförs lokalt inom den egna kommunen. Resan till och från matchen/tävlingen sker individuellt.
Inga cuper eller flera olika matcher/tävlingar mot olika lag/personer samma dag ska förekomma. Man ska möta så få människor som möjligt.

Träning och enstaka match eller tävling förutsätter att:
…man inte delar utrustning med varandra.
…man undviker gemensamma omklädningsrum.
…man reser till och från aktiviteten individuellt.
…individuell träning inomhus sker i mindre grupper om max 15 personer.
…folksamlingar eller publik ska inte förekomma.Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning