Magnus Sköldmark, Ransta IK. Foto: Niclas Bergvall


9 månader sedan

Här har ni den främste i Ransta IK:s 100-åriga fotbollshistoria

Vem är mest meriterad av alla som spelat hos hundraåringen Ransta IK?
Magnus Sköldmark!
Här berättar han bland annat om varför det blev Örebro SK, om tiden i Kina och Skottland och vem som är den bästa han spelat med.
Plus mycket mer.
– Självklart är debuten i Örebro SK mot Halmstad BK en match som jag minns, säger han.

 

Han är den i särklass mest meriterade spelaren i Ransta IK:s 100-åriga historia.
Magnus Sköldmark!
Ni som har koll på historien minns förstås hans tid i allsvenskan med Örebro SK, men också proffsejourerna i Kina och Skottland.
Här berättar 50-åringen om detta och mycket annat.

Magnus hade en lång karriär som startade i moderklubben Ransta IK.
Där slog han tidigt igenom, bland annat tack vare en bra årgång där RIK var framgångsrikt i både pojk- och junioråldern.
Sommaren 1984 blev Magnus och klubbkompisen Conny Collander uttagna till Elitlägret i Halmstad.

Finns det några speciella matcher som fastnat?
– Självklart är debuten i Örebro SK mot Halmstad BK en match som jag minns, vi vann borta på Örjans Vall med 2-1. Ajax i UEFA-cupen är två matcher som sticker ut under mina år i ÖSK, Ajax vann sedan hela turneringen, säger han.
– I allsvenskan är det väl när jag lyckades göra två mål mot Hammarby varav ett riktigt läckert nickmål i krysset. Sedan är det matcherna mot Celtics stjärnor med Henrik Larsson i spetsen och Glasqow Rangers stjärnor med Brian Laudrup och Jonas Thern under åren i Skottland som är mest minnesvärda.

Men det var givetvis en lång vandring innan Magnus nådde de stora arenorna. Massor med träningspass både i moderklubben och under de år han var aktiv.
Många unga Ranstaspelare tillbringade mycket tid på Mullevi, var det detsamma för dig?
– Ja absolut! Vi var ett härligt kompisgäng som mer eller mindre bodde på Mullevi under ungdomsåren. Och var vi inte där så spelade vi fotboll i någons trädgård. Mullevi var den stora samlingsplatsen och det spelades ju även tennis på sommaren och hockey på rinken under vintrarna.

Minns du din debut i A-laget?
– Inte på rak arm faktiskt, jag har försökt hitta något urklipp men har gått bet på det. Jag tror att jag hoppade in som avbytare i några matcher innan jag startade min första A-lagsmatch. Tror att det var 1985. Jag tror att min brorsa Micke och jag spelade tillsammans i den matchen.

Att Magnus tidigt var han en talang stod klart och det var inte alls självklart att han skulle hamna i Örebro SK.
– Det var en intensiv period under några veckor i oktober-november 1988 som allt avgörande hände. Jag och Conny Collander hade tillsammans tränat med VSK under några dagar när vi fick en inbjudan av Djurgården för några träningar och testmatch. Direkt efter det testet var vi inbjudna till en testmatch i Örebro. ÖSK hade precis tagit steget upp i allsvenskan. Båda klubbarna var mycket intresserade av oss båda. Jag fick även en inbjudan till testmatch för GAIS helgen efter, där det inte gick lika bra. I slutändan föll mitt val på ÖSK vilket jag inte har haft anledning att ångra, berättar Magnus.
– Jag gjorde en klassisk plus- och minuslista med de alternativ som jag hade och fördelarna tillsammans med mina viktigaste delar i valet av klubb vägde över till ÖSK:s fördel.

Fanns det fler klubbar som var intresserade?
– Åren innan hade jag tränat med Västerås SK i perioder och de var den klubb som jag hade bäst relation till i och med närheten till Västerås. Även IFK Västerås var intresserade. Conny och jag var även i Kalmar FF på provspel 1987.

Han berättar att åren i Örebro SK var fantastiskt roliga. Totalt blev det 164 matcher i allsvenskan med klubben och dessutom sex mål.
– Härliga lagkamrater som spelare och personer gjorde att jag utvecklades både som spelare och individ. Vi gjorde mycket bra resultat i allsvenskan under ledning av Rolf Zetterlund och senare Kent Karlsson och Sven Dahlqvist.

Det fanns de som undrade varför Magnus gick till allsvenskan direkt och som trodde att det skulle bli svårt för honom.
– Jag kände mig dock redo och var fullt fokuserad på att ta en startplats redan första året, som jag också lyckades med. Min största utmaning på planen var att ställa om mitt offensiva spel och mindset till att bli mer försvarsinriktad och fokusera på försvarsspelet.

Kunde du leva på fotbollen i ÖSK?
– Nej, absolut inte de första åren då jag arbetade som fastighetsskötare parallellt med fotbollen. Därefter började jag studera några kurser i ekonomi på högskolan i Örebro 1991 för att sedan fullt ut gå GIH mellan åren 1992-1995. Under de åren kunde jag leva på fotbollen även om det inte innebar några stora summor. Jag hade så jag klarade mig och slapp att ta studielån framförallt.

Efter åren i ÖSK skulle det bli större äventyr för Ranstasonen, proffsspelare i först Kina och därefter Skottland.
Hur var den tiden?
– Nio månader i Dalian i Kina präglades av mindre spel för mig. Tränaren hade tappat ansiktet efter misslyckade värvningar av brasilianska spelare vilket gick ut över mig och mina möjligheter till spel. Jag kämpade på in i september då ligan gjorde ett två månaders långt uppehåll för att ge landslaget förutsättningar att kvalificera sig till VM 1998. Jag bestämde mig då för att försöka lämna klubben.

I det läget dök skotska klubben Dundee United upp som ett alternativ.
– Min gamla lagkamrat från ÖSK, Lasse Zetterlund, spelade där. Helt plötsligt kunde jag byta språkförbistring och långa resor mot något som blev hemtamt och kändes som att komma hem igen. Åren i Skottland gav vänner för livet och härliga fotbollsupplevelser. Det varvades så klart med klassiska ”hårtorkar” av tränare med en annan typ av ledarskap än vi är vana vid i Sverige. Skottarna är hårt arbetande och kräver fullständig hängivelse och inställning vilket passade mig bra. Åren under framförallt Rolf Zetterlunds ledning hade härdat mig!

Därefter avslutade han sin aktiva fotbollskarriär i Göteborgsklubben Gais.
Minns du när och mot vilka du spelade din sista match?
– Jag var spelande tränare under 2003 och minns inte min sista match. Men jag minns en match mot Ljungskile borta med snö och senare regn som vi vann övertygande till slut. Vi vann serien och gick upp till superettan som var målet.

Du varvade aldrig ner i någon lägre serie?
– Nej, detta skulle bli mitt sista år, motivationen fanns inte där för att ge 100 procent på träning och match. Däremot en nyvunnen energi i att förbättra och förändra klubbens inre arbete tog över mer och mer det året.

Efter karriären, hur har ditt fotbollsliv sett ut fram till i dag?
– Jag har arbetat med fotboll sedan jag slutade 2003. Jag fick rollen som klubbchef i GAIS 2004 fram till årsskiftet 2008/09. Tillsammans med engagerade styrelsemedlemmar och medarbetare lyfte vi klubben organisatoriskt och strukturellt som gjorde att jag lämnade en stabil allsvensk klubb som då hade åtta miljoner i eget kapital inför säsongen 2009.

Därefter var Magnus pappaledig under cirka ett års tid och därefter flyttade familjen tillbaka till Örebro.
– Jag fick ett erbjudande om att starta i ÖSK våren 2010. I ÖSK har jag haft två olika roller. Först som renodlad säljare av sponsring samt försäljning av spelare. Därefter har jag verkat mer i en sportadministrativ roll som titelmässigt ändrades till sportchef de sista två åren.

Du gjorde en U-landskamp, vad minns du av den matchen?
– Det var en stor ära att få ta på sig landslagströjan minns jag. Jag spelade en U21-landskamp mot Danmark borta som slutade 0-0. Jag tror att jag gjorde en godkänd insats som vänsterback med hållen nolla.

Följer du Ransta IK i dag?
-;Ja, via Sala-Heby Fotboll på nätet som är riktigt kul att läsa med så mycket bra material som kommer ut hela tiden. Jag håller tummarna att Ransta IK lyckas med att avancera till division 4, det ser lovande ut!

Likt många andra RIK-are var han på Mullevi i maj för att vara med på hemvändardagen.
– Det var fantastiskt kul att komma hem den dagen och få träffa alla människor som har betytt så mycket för mig och alla andra som var där. Det var dock mycket tråkigt att höra att Mona Hedberg har gått bort sedan dess. Familjen Hedberg med pappa Kalle och Mona har betytt mycket för alla Ranstabor tillsammans med ”Mulle” Svärd självklart.

Det blev också spel för Magnus under hemvändardagen, någon han kanske ångrar i efterhand.
– Själva matcherna som jag var med och spelade var enormt roliga att spela. Jag har dock haft sviter av matcherna under sex-åtta veckor efter den dagen, åldern börjar ta ut sin rätt.

Om du ska plocka fram de fem bästa i RIK som du spelat med, vilka blir det?
-Oj, det är många bra spelare med spetsegenskaper i sina positioner som finns att välja på. Det får bli dessa fem, Lasse Nilsson, Roger Nyqvist, Conny Collander, Kent Jansson och Kalle Björkvall. Det finns många fler som Thomas Johansson, Torbjörn Harring, Krister Fahlström, Kjell Andersson, Johan Skoog, Sonny Cedervång och Per Lövfors med flera.

Den bästa du spelat med inklusive alla klubbar?
– Det måste bli islänningen Arnor Gudjonsen som jag hade förmånen att spela med i ÖSK i mitten av 90-talet. Hans son Eidur minns folk kanske lite bättre, de var väldigt lika som spelare.

Slutligen, ett tips till unga spelare som vill nå långt?
– Träna mycket och utöva gärna fler idrotter under uppväxtåren, säger Magnus Sköldmark.

Magnus Sköldmark
Ålder:
51 år.
Bor: Villa i centrala Örebro.
Familj: Mina barn Emil 12 och Ella 8 år. Sambo/Särbo Marie med bonusbarn Linn och Ludvig
Yrke: Just nu mellan jobb som det så fint heter! Jag ska gå en tränarkurs med start i höst, är lite nyfiken på att förkovra mig i den rollen.
Äter helst: Kött. Pepparstek annars asiatisk mat av alla de sorter.
Dricker helst: Vin.
Läser: Deckare, under sommaren Sofie Sarenbrants Syndabocken och Viveca Stens I fel sällskap.
Ser på tv: Nyheter, sport och naturprogram. Gillar ”Bäst i test” som underhållning.
Fritidsintressen: Barnens aktiviteter samt fotboll och golf.
Favoritlag: Liverpool! Tack Klopp för ditt inträde i klubben!Taggat:   

Niclas Bergvall Niclas Bergvall
Redaktör, skribent & krönikör

Bidra med Swish Gillade du det du läste?
Bidra på Swishnummer 123 131 03 09

Bli medlem Bli stödmedlem i Sala-Heby Fotboll.
Känn dig delaktig för 200 kr/år.Mer läsning